fbpx
SeçtiklerimizDemirFolik Asit (Folat) - B9 VitaminiSağlıklı Yaşam

Gebelikte Hangi Vitamin ve Mineral Takviyeleri Alınmalı?

Sağlıklı, dengeli ve çeşitli beslenebilen kadınlarda gebelikte folik asit haricinde vitamin ve mineral desteğine ihtiyaç yoktur. Vitamin eksikliğinin saptanması veya doktorun kullanımını önerdiği durumlar dışında gereksiz vitamin ve mineral ilaçlarının kullanımı faydalı olmanın aksine zararlı etkiler gösterme riski de taşımaktadır.

Belirttiğimiz gibi folik asit gebelikten önce başlanmalı ve ilk trimester yani gebeliğin ilk 3 ayında kesinlikle kullanılmalıdır.

Gebelikte hem enerji ihtiyacında, hem de vitamin ve mineral ihtiyacında artış olur. Bebeğin kilo alımı annenin beslenmesi ile yakından ilişkili olup, özellikle gebeliğin son 3 aylık döneminde annenin aldığı kilo ve beslenme durumu fetüsün doğum ağırlığında önemlidir.

Ülkemizde ekonomik düzeyi düşük bölgelerdeki kadınlar ne yazık ki yeterli ve çeşitli beslenemedikleri için Sağlık Bakanlığı Aile Sağlığı Merkezleri aracılığıyla gebelere ücretsiz olarak   profilaktik (koruyucu) amaçla folik asit ve demir gibi destekler sunmaktadır.

Gebelikte vitamin ve mineral yetersizliğinin önemli nedenleri;

  • Yetersiz beslenme ve vitamin ve mineral içeriği düşük öğünlerle beslenme
  • İlaç, alkol , sigara ve madde bağımlılığı
  • Veganlık veya vejeteryanlık
  • Gebelik başlangıcında obez veya düşük kilolu olmak

gibi nedenler gösterilebilir.

Ayrıca yaş, beslenme alışkanlığı, doğum sıklığı ve sayısı, genel sağlık durumu da hamilelik döneminin nasıl geçeceğine dair önemli belirleyicilerdir.

Gebelikte sağlıklı ve yeterli beslenme ile;

  • Erken doğum ve düşük oranları azalır.
  • Bebeklerin ‘düşük doğum kilosu‘ ile doğma oranı azalır.
  • Gebelik dönemindeki pre-eklamsi riski azalır.
  • Demir eksikliği anemisi önlenebilir.
  • Nöral tüp defekti (NTD) gibi bazı doğumsal anomaliler önlenebilir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Folat bakımından zengin yiyecekler hangileridir?

Vitamin ve mineral desteği özellikle geri kalmış ve gelişmekte olan  ülkelerde çok önemlidir. Bu ülkelerde 50 milyona yakın kişinin yetersiz demir alımına bağlı olarak anemik olduğu ve yine dünyada 1 milyona yakın kadın ve çocukta A vitamini eksikliği olduğu tahmin edilmektedir.

UNICEF 1999 yılından beri geri kalmış ve gelişmekte olan ülkelerde yetersiz hayvansal gıda, sebze-meyve alımı nedeniyle bu ülkelerde yaşayan gebelere tüm vitamin-mineraller için destek verilmesini önermektedir. A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, Folik asit vitaminleri ile beraber selenyum, iyot, demir ve çinko gibi minerallerle desteklenmelidir.

Gebelikte Multivitamin Kullanımı Gerekli mi?

Yapılan araştırmalarda gebelikte multivitamin ve mineral kompleksi kullanımı ile düşük doğum ağırlığı ve annedeki aneminin anlamlı olarak azaltıldığı saptanmıştır. Gelişmiş ülkelerde yeterli ve dengeli beslenen gebelere sadece demir ve folik asit verilerek de yararlı etki elde edilebilmektedir. Vitamin eksikliği saptanan, beslenme yetersizliği olan ve gelişmekte olan bölgelerdeki gebelere ise multivitamin takviyeleri önerilmektedir.

Sonuç olarak

  1. Sağlıklı ve düzenli beslenebilen tekil gebeliklerde, multivitamin – mineral kompleksi profilaksisine gerek yoktur. Hatta zararı olabilir.
  2. Folik asit mutlaka kullanılmalıdır. Folik asite gebelikten önce başlanmalı ve ilk 3 ay süresince kullanılmalıdır.
  3. Profilaktik demir kullanımı gerekli değildir. Hatta sindirim sistemi yan etkileri de olabilir. Ancak, anemi saptanmış ise gebelere demir takviyesi de verilmelidir.

İlgili: Yaygın Olarak görülen 7 Vitamin Ve Mineral Eksikliği