Yüz Maskelerinde Bulunan ve Cilde Zarar Verebilecek 5 Bileşen
Özellikle sosyal medyada popülerlik kazanan bazı doğal cilt maskesi tarifleri, uzun süreli kullanımlarda cilt sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Buzdolabında bulunan doğal malzemeler, ilk etapta cilde faydalı gibi görünebilir. Ancak içerikler ciltle uzun süre temas ettiğinde, çeşitli problemler ortaya çıkabilir. Bu yazıda, doğal olarak kabul edilen ama zamanla cilde zarar veren malzemeleri inceleyeceğiz.
Zamanla Cilde Zarar Verebilecek Malzemeler
Yumurta beyazı, özellikle gözenekleri sıkılaştırma yeteneği nedeniyle cilt maskelerinde sıkça kullanılmaktadır. Fakat çiğ yumurta ile birlikte salmonella bakterisi riski de bulunmaktadır; bu yüzden bu tür maskelerde çiğ yumurta kullanılması önerilmez. Özellikle açık yaralara uygulandığında enfeksiyon riski artabilir. Ayrıca, çiğ yumurtalardan Salmonella kapma oranı düşüktür. Yalnızca, maskeyi uygularken ağız ve göz bölgesine çok yakın sürmemeye ve uzun süre ciltte bırakmamaya dikkat edilmelidir.
Sivilce izlerinin veya hiperpigmentasyonun limon ya da limon suyu ile hafifletildiği söylenir. Ancak limon ciltte kullanıldığında, cildinizde ciddi yanık riskleri oluşturabilir. Limonun içindeki psoralenler, UV ışığına maruz kaldığında ciltte fototoksik reaksiyonlara yol açabilir. Bu durum, leke giderme çabalarınızın büyük kabarcıklarla sonuçlanabileceği anlamına gelir. Ayrıca, limon asidik bir madde olduğu için ciltte uzun süre bekletilmemelidir.
Tarçın cilde uygulandığında, karıncalanma ve kızarıklık yaratabilir. Ayrıca tarçın içeren yüz bakımı uygulayan bazı kişiler yanıklar konusunda şikayetçi olmuştur. Tarçın, bazı antimikrobiyal özelliklere sahip olsa da, aynı zamanda yaygın baharat alerjilerinden biridir. Tarçın alerjiniz olmasa bile, cildiniz baharatlara karşı hassas olabilir veya tarçın yağı nedeniyle yanıklar meydana gelebilir.
Anne sütü ile yapılan yüz bakımları, son yıllarda sivilce tedavisi için oldukça popüler hale geldi. Anne sütü, laktik ve laurik asitler içerir; bu bileşenler cildin iyileşmesine ve antimikrobiyal faydalar sağlamasına yardımcı olur. Ancak anne sütü, hastalık taşıyabilen bir vücut sıvısıdır ve yanlış toplandığında veya saklandığında bakteriyel enfeksiyon riskine yol açabilir.
Elma sirkesinin sivilceleri temizlemesi, leke izlerini veya yaşlılık lekelerini gidermesi ve hatta benleri yok etmesi beklenmektedir. Ancak uzun süre seyreltilmemiş elma sirkesi kullanmak, yüksek asit içeriği dolayısıyla cildinizi tahriş edebilir. Sirkenin ciltte bırakılması acı verici olabilir ve yaraların enfeksiyon kapmasına neden olabilir. Bu nedenle, elma sirkesi seyreltilmeden kullanılmamalı ve ciltte uzun süre bekletilmemelidir.
- Çilek cilde iyi gelir mi?
- Ciltte kolajen eksikliğini gösteren işaretler
- Cilt sağlığını bozan alışkanlıklar
- Güneşten yanan yüze ne iyi gelir?
- Kırışıklık oluşumu nasıl önlenir?