Mide Yanmasına İyi Gelenler: Mide Yanması Nedir ve Neden Oluşur?
Mide yanması, günlük yaşamda sıkça karşılaşabileceğimiz, çoğunlukla beslenme veya stresle ilintili bir durumdur. Kişisel farklılıklara bağlı olarak, yemek sonrası veya yatarken görülebilen bu rahatsızlık, genellikle göğüs bölgesinde ağrı ve yanma hissi ile kendini gösterir.
Peki, bu rahatsızlığın sebepleri nelerdir? Nasıl önlenebilir ve tedavi edilebilir? Bu yazıda, mide yanmasının nedenleri, belirtileri, tedavi seçenekleri ve evde alınabilecek önlemler hakkında kapsamlı bilgiler bulacaksınız.
Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?
- Kefir
- Muz
- Zencefil Çayı
- Yeşil Salata
- Yulaf Ezmesi
- Pirinç
- Yoğurt
- Armut
- Patates
- Soda, Maden Suyu
- Meyan Kökü
- Nane Çayı
Doğru tedavi yöntemleri ve kesin sonuçlar için mutlaka bir uzmana danışmalısınız. Verdiğimiz tavsiyeler, hafif rahatsızlıklar için evde uygulanabilecek doğal önerilerdir. Sağlıklı günler dileriz…
Kefir
Tadı her ne kadar cazip olmasa da birçok şeyin sayısız faydası bulunmaktadır. İşte bu kategoride yer alan içeceklerden biri de tam anlamıyla probiyotik kaynağı olan kefirdir. Fermente süt olarak da bilinen kefiri marketlerde kolaylıkla bulabilirsiniz.
Damak tadınıza uygun olmayabilir, fakat bilinen bir zararı yoktur. Mide yanmasına ne iyi gelir diye düşünüyorsanız, kefiri evde kendiniz hazırlayıp en katkısız haliyle de tüketebilirsiniz.
Kefirin sindirim sistemi ve bağırsak florasını düzenleyen önemli bir gıda olduğu uzmanlarca kabul edilmiştir; aynı zamanda ishal ve kabızlığa iyi geldiği bilinmektedir.
Detaylı bilgi için: Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?
Muz
Lif açısından zengin meyvelerden biri olan muz, mide bulantısı veya yanması gibi durumlarda, canınız fazla bir şey yemek istemediğinde atıştırabileceğiniz sağlıklı bir alternatif sunar.
Muz, hızlı bir şekilde tokluk hissi sağlar ve midede biriken fazla asidi nötralize eder. Yoğun bir koku veya tada sahip olmadığı için bu tür durumlarda tercih edilebilir. Açlık hissini bastırır, enerji verir.
Detaylı bilgi için: Muzun Faydaları Nelerdir? Kalori ve Besin Değeri, Diyeti
Zencefil Çayı
Doğal ağrı kesicilerden biri olarak bilinen zencefil çayı, mide yanması veya ağrı hissettiğiniz günlerde tercih edilebilir. Zencefilin tadını sevmiyorsanız, tarçın, karanfil, limon veya bal ekleyerek lezzetini yumuşatabilirsiniz. Zencefil çayı, mide ağrısına ve yanmasına ne iyi gelir diyenler için bütünsel bir çözüm olabilir.
Midedeki yanma ve ağrıyı azaltmasının yanı sıra vücutta biriken toksin ve ödemin atılmasına da yardımcı olur. Limon ile birlikte kullanılırsa mide bulantısını azaltabilir.
Özellikle soğuk kış günlerinde zencefil çayı, boğaz ağrısı, halsizlik ve baş ağrısı gibi durumlarda da fayda sağlayabilir. Bağışıklığı güçlendirmeözelliğine sahiptir.
Tarif için: Zencefil Çayı Tarifi
Detaylı bilgi için: Zencefil Çayının Faydaları, 7 Şifalı Tarifi
Yeşil Salata
Mide yanmasına ne iyi gelir, ne yemeliyim? Mideniz yanıyor, bulanıyor veya ağrıyor olabilir. Bu durumda hemen endişelenmeyin. Fazla çaba harcamadan birkaç yeşillikten oluşan salata hazırlayıp tüketebilirsiniz. Hem açlık hissini bastırır hem de midenizi ferahlatır.
Mide ekşimesi ve yanması gibi durumlar için iyi bir seçenek olabilir. Asit oranı yüksek domates, soğan veya tuz gibi malzemeleri eklemekten kaçınmanız yeterlidir. Besleyici ve vitamin deposu olan marul, maydanoz, dereotu, semizotu gibi yeşilliklerle hazırlanan salatalar lif oranı yüksek olduğundan, genel algının aksine tokluk hissi de verebilir. Salatalık, su oranı yüksek ve serinletici bir yiyecek olduğundan salatalık ve marulla bir salata hazırlayıp yiyebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Yeşil Sebzeler Neden Sık Sık Tüketilmeli? İşte Yanıtı! Mucizevi 10 Sebze
Yulaf Ezmesi
Lif açısından oldukça zengin bir gıda olan yulaf, pratik diyet tariflerinin vazgeçilmezidir. Birkaç yemek kaşığı yulafı sütle 5-6 dakika haşlayarak lapa haline getirebilirsiniz. İçerisine muz da doğrayarak bu lapa sizi hem tok tutabilir hem de midenizdeki yanmayı hafifletebilir. Sindirim sistemini düzenleyen yulaf ezmesi, vitamin ve mineraller açısından zengin olduğu için uzun süre tokluk hissi verebilir.
Detaylı bilgi için:
Yulaf Ezmesinin Hiç Duymadığınız Faydaları
Yulaf Ezmesi Nasıl Yenir, Pişirilir? En İyi Diyet Tarifler
Pirinç
Mide yanmasına ne iyi gelir, evde ne hazırlayabilirim? Mide yanması, mide bulantısı veya kusma sonrası midedeki rahatsızlıkları azaltmak için pirinç lapası iyi bir çözümdür. Hızla hazırlayabileceğiniz bu lapa, mide şişkinliği, gaz, sindirim sorunları, bulantı veya yanma gibi durumlarda oldukça faydalıdır.
Detaylı bilgi için: Pirinç: En Beğenilen Pirinç Pilavı Tarifleriyle
Yoğurt
Her Türk mutfağında sıkça bulunan bir gıda olan yoğurt, günün her saati mide yanması hissettiğiniz anda başvurabileceğiniz en pratik çözüm olabilir. İlk kaşıktan itibaren midenizde serinleme hissedebilirsiniz. Yoğurdun çok soğuk olmamasına dikkat etmeniz faydalı olur.
Probiyotik kaynağı bu mucizevi gıda, aynı zamanda hazımsızlık ve bağırsak problemlerine de iyi gelmektedir. Dilerseniz yoğurdun içine nane ve salatalık da ekleyebilirsiniz. Evinizde yapacağınız doğal yoğurdun daha probiyotik olabileceğini de belirtmekte fayda var. Alkol sonrası mide yanmasına ne iyi gelir</strong diye sorulduğunda, çoğu kişi yoğurdu tercih etmektedir. Alkolle birlikte tüketilen yoğurt, mideyi rahatlatma özelliği ile yanmayı hafifletebilir.
Detaylı bilgi için: Yoğurdun Faydaları, Suyunun Faydaları, Yoğurt Yemenin Faydaları
Armut
Mide yanması ve ekşimeleri için tercih edilebilecek bir diğer meyve armuttur. Lif bakımından zengin olan armut, sindirime iyi gelmesi ile bilinir. Eğer sık sık mide sorunları yaşıyorsanız, armudu mevsiminde düzenli olarak tüketebilirsiniz. Ara öğünlerde de sağlıksız atıştırmalara karşı etkili bir alternatif olacaktır.
Reflü ve gastrit gibi mide rahatsızlıklarına iyi geldiği pek çok uzman tarafından belirtilen armut, mide yanması anında yenebilecek bir meyvedir ve aynı zamanda bol vitamin içeriğiyle oldukça besleyicidir. Kalp dostu olan armut, düzenli tüketildiğinde bağışıklık sistemini de güçlendirebilir.
Detaylı bilgi için: Armut Faydaları Nelerdir? Cilde, Mideye, Bebeklere Faydaları
Patates
Patatesi haşlayarak püre haline getirebilir veya haşlama suyunu oda sıcaklığına geldikten sonra tüketebilirsiniz. Özellikle çiğ patates suyu, mide sorunları yaşayanlar için etkili bir çözüm olabilir.
Reflü, mide asidi, mide yanması gibi durumlarda, patatesin suyu katı meyve sıkacağında sıkılarak çıkarılabilir. Midedeki asidi dengeleyici olan patates, haşlandığında da tercih edilebilir.
Detaylı bilgi için: Patates Suyunun Faydaları, Cilde Faydaları, Zayıflatan Etkileri
Soda / Maden Suyu
Soda ve maden suyu, mide yanması belirtilerini hafifletebilir. Bunun nedeni, bu içeceklerin içerdiği bikarbonat gibi alkali maddelerin asidik mideyi nötralize etmesidir. Bu nedenle, hafif mide yanmalarında soda veya maden suyu içmek bazı kişilerde rahatlık sağlayabilir.
Meyan Kökü
Meyan kökü, geleneksel tıpta mide yanması ve hazımsızlık gibi sindirim sorunlarını hafifletmek için uzun yıllardır kullanılmaktadır. Bu bitkinin bazı bileşenleri, mide asidini nötralize etmeye yardımcı olabilir ve mideyi koruyarak tahrişi azaltabilir.
Ancak meyan kökü kullanmadan önce dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır. Özellikle hamilelik, yüksek tansiyon, böbrek rahatsızlıkları veya potasyum eksikliği gibi sağlık durumları olan kişilerin meyan kökünü kullanmadan önce bir uzmana danışmaları önerilir.
Nane Çayı
Nane çayı, bazı kişilerde mide yanmasını azaltabilir. Nane çayı, anti-inflamatuar ve rahatlatıcı özelliklere sahiptir, bu nedenle mide yanması üzerine yatıştırıcı bir etkisi olabilir.
İlginizi çekebilir: Nane Çayının Faydaları
Devam eden ve geçmeyen mide yanması sorunları için en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanızı, aynı zamanda bu listedeki gıdaları tüketmeden önce alerjinizin olup olmadığını kontrol etmenizi öneririz. Sağlıklı günler!
Mide Yanması Nedir?
Mide yanması, asidik mide içeriğinin yemek borusuna geri akması nedeniyle oluşan bir rahatsızlıktır. Asidik mide içeriği, yemek borusu dokusunu tahriş ederek yanma hissine neden olur. Bu durum, özellikle yemek yedikten sonra veya yatarken daha belirgin hale gelir. Mide yanması, asit reflüsü veya gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) olarak da bilinir.
Mide Yanması Neden Olur?
Mide yanması genellikle asidik mide içeriğinin yemek borusuna geri akması sonucunda gerçekleşir. Bu durum, mide asidi ve sindirim enzimlerinin yemek borusu dokusunu tahriş etmesiyle meydana gelir. Mide içeriğinin yemek borusuna geri akmasının birkaç nedeni olabilir:
- Alt Yemek Borusu Sfinkteri Zayıflığı veya Gevşekliği: Alt yemek borusu sfinkteri, yemek borusu ile mide arasında bulunan kaslı bir halkadır. Bu halkanın işlevindeki gevşeklik veya zayıflık mide yanmasına yol açabilir.
- Yağlı, Asitli, Baharatlı Beslenme Alışkanlıkları: Fast food, paketli gıda, kızarmış yiyecekler, asitli ve şekerli içecekler, baharatlı ve acılı gıdaları sıkça tüketmek mide yanmasını tetikleyebilir.
- Alkol ve Sigara Kullanımı: Düzenli alkol ve sigara tüketimi, mide yanmasına sebep olabilir. Alkol ve sigara, mide içeriğinin yemek borusuna geri akmasını kolaylaştırır.
- Stres ve Anksiyete: Stres ve anksiyete, mide asidi üretimini artırabilir ve mide yanmasına neden olabilir.
- Gıda Hassasiyeti: Laktoz, gluten gibi gıda intoleransları mide yanmasını tetikleyebilir.
- Helicobacter pylori (H. pylori): Bu bakteri, mide ve oniki parmak bağırsağının iç yüzeyine yerleşip, mide asidiyle temas ettiğinde mide zarını tahriş edebilir ve mide yanması gibi belirtilere yol açabilir.
- Gastrit: Gastrit genellikle mide ağrısı, yanma, bulantı, hazımsızlık, iştahsızlık, şişkinlik ve halsizlik gibi belirtilerle kendini gösterir.
- Gastroözofageal Reflü (GERD): GERD’nin yaygın diğer nedenleri arasında hiatus hernisi, artan mide asidi üretimi, aşırı kilo, gebelik, aşırı yemek yeme, yağlı veya baharatlı gıdalar, kafein, alkol, sigara içimi ve bazı ilaçlar sayılabilir.
- İlaç Kullanımı: Uzun süreli veya düzenli ilaç kullanımı, mide yanmasına neden olabilir. Antibiyotikler, ağrı kesiciler ve benzeri ilaçların uzun süreli kullanımı mide yanmasını tetikleyebilir.
Mide Yanması Belirtileri Nelerdir?
- Mide, üst karın ve göğüs bölgesinde yanma ve ağrı,
- Geğirme hissi veya geğirme isteği,
- Yutkunma güçlüğü, yutkunurken rahatsızlık hissi,
- Boğaz bölgesinde yanma ve ağrı,
- Yutulan besinlerin sindirilmeden geri gelmesi,
- Hıçkırık,
- Sırt üstü yatarken veya öne doğru eğilme sırasında ağrı ve yanma şiddetinin artması,
- Öksürük.
Mide Yanması Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Gece Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?
Gece oluşan mide yanmaları genellikle geç saatlerde yemek yiyen bireylerde görülmektedir. Bu sorunun çözümünde sağlıklı bir yaşam tarzına geçiş yapılmasını öneren doktorlar, yalnızca gece beslenmelerinin kesilmesinin değil, uyku düzeninin de önem taşıdığını belirtiyorlar. Yatmadan en az iki saat önce yemek yeme işlemine son vermeniz gerektiğini söyleyen uzmanlar, çeşitli kürlerin bu sorunu hafifletebileceğini de ifade ediyorlar.
Ramazanda Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?
Ramazan döneminde mide yanması yaşamamak için sahuru özenle geçirmek, ağır yiyeceklerden kaçınmak ve tek seferde fazla miktarda yiyecek tüketmemek alınacak önlemler arasındadır.
Yemeğin iftardan sahura kadar olan süreye yayılarak tüketimi, küçük porsiyonlar hazırlanması ve özellikle kızartmalardan kaçınılması oldukça faydalı olmaktadır. Mide yanması şikayeti varken suyun bir defada fazla miktarda içilmemesi gerektiği de vurgulanmaktadır.
Tatlı yerine muz, şeftali, elma, kavun, armut gibi lifli meyvelerin tercih edilmesi, mide asidini ve dolayısıyla yanmayı azaltacaktır. Tam tahıllı gıdaların da mide yanmasını ciddi oranda düşüreceği belirtilmektedir.
Stresten Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?
Hayatınızdaki stres faktörlerinden uzaklaşmanın uzun vadede fayda sağlayacağını belirten uzmanlar, bu durum mümkün değilse de stresle başa çıkmak için alınacak birkaç önlemin bile mide yanmalarına etkili olabileceğini ifade ediyorlar.
Tam tahıllı gıdaların tüketimi yoğun demir, B vitamini, magnezyum ve selenyum alımı sağlayarak hem ruh haline hem de fiziksel sağlığa fayda sağlar. Tam tahıllı gıdalar aynı zamanda mide asit dengesini sağlamada önemli bir rol oynar.
Sigarayı bırakmak, stres faktörlerini azaltırken, reflü kaynaklı yanmaların etkisini de oldukça azaltacaktır. Strese bağlı mide yanması şikayeti olan bireylerin spor yapmaları hem sindirimi kolaylaştırır hem de rahatlama sağlar.
Sabahları Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?
Sabah erken saatlerde hazır poğaça ve koyu kahvelerle yapılan ofis kahvaltıları, bu sorunun temel nedenlerinden biridir. Bu nedenle ofis kahvaltılarında “mide yanmasına ne iyi gelir” soruları sıklıkla gündeme gelmektedir.
Kısaca yanıt vermek gerekirse, içeceklerin yemeklerden ayrı olarak alınması ve aşırı miktarda içeceklerin hızlıca tüketilmemesi önerilmektedir. Asitli içeceklerden kaçınılmalıdır. Limon asidinden dolayı mide yanmasını arttırabilir; ancak elma, lifli yapısıyla mide yanması için iyi bir alternatif olabilir.
Ofis kahvaltılarındaki bu tür sohbetlerin yanıtı aslında kahvaltıda bulunmamaktadır. Sabah kahvaltılarında kahve yerine açık çay veya bitki çayı tercih edilmesi, hazır poğaçalar yerine lifli meyveler tüketilmesi ve tam tahıllı ekmekle yapılmış hafif bir tost veya az yağlı bir omlet ile güne başlanması sabah saatlerinde başlayan mide yanmalarının önüne geçebilir. Kahvaltının erken yapılması ve sağlıklı gıdaların yavaş bir şekilde tüketilmesi, güne başlamadan mide yanmalarının azaltılmasına yardımcı olur.
Mide problemleri oldukça yaygın sağlık sorunlarıdır. Eğer tüm bu önlemlere rağmen sorun yaşamaya devam ediyorsanız, bir doktora danışmalısınız.
Hamilelikte Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?
- Hamilelik, değişen hormonlar ve genişleyen karın bölgesi nedeniyle birçok fiziksel değişikliğe neden olur.
- Progesteron hormonunun yanı sıra midedeki basınç nedeniyle mide kapakçığının da hamilelik reflüsünü ve dolayısıyla mide yanmasını tetikleyebileceği gözlemlenmektedir.
- Bu nedenle hamilelikte mide yanmasına ne iyi gelir</strong sorusu, sıkça sorulan bir konudur.
- Hamilelikte mide yanmalarını azaltmak için anne adayının beslenmesine dikkat etmesi gerekmektedir.
- Kahve, asitli içecekler, limon, sirke, domates gibi asit oranı yüksek gıdalardan, baharatlı, işlenmiş et ürünleri ve kızartmalardan uzak durulmalıdır.
Hamilelikte Mide Yanması Kaçıncı Haftada Başlar?
Hamileliğin 2. veya 3. trimesterinde, genellikle 20. haftadan sonra mide yanmaları başlayabilir.
Mide Yanması Hamilelik Belirtisi Mi?
Evet, mide yanması hamilelik belirtisi olabilir; ancak her mide yanması durumu hamilelik işareti olarak kabul edilemez.
Gebelikte meydana gelen hormonal değişiklikler, sindirim sistemindeki yavaşlamaya neden olabilir ve bu durum mide asidinin yemek borusuna geri kaçmasına bağlı olarak mide yanması hissi yaratabilir. Ayrıca rahmin büyümesi midenin üzerinde baskı yapabilir ve bu da mide yanmasına neden olabilir.
Alkolden Sonra Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?
- Alkol kullanımı sonrası mide yanması oldukça yaygın bir sorundur. Mide şişkinliği ve yanmasına ne iyi gelir</strong sorusu, alkol alımından sonra sıkça sorulmaktadır.
- Alkollü içeceklerin yüksek asit içeriği, bazılarının fermente yapısı, vücutta ciddi su kaybına neden olması ve genellikle alkolle birlikte tüketilen gıdaların mide hassasiyetini artırması nedeniyle alkol tüketimi sonrası mide yanması görülebilir.
- Bu sorunun çözümü genellikle alkol alımını izleyen gün probiyotik ağırlıklı bir diyet uygulanmasından geçmektedir; örneğin, kefir veya ev yapımı yoğurt tüketilebilir.
- Alkol sonrası mide yanmasına karşı basit önlemler, mide sorunlarını bir nebze de olsa hafifletebilir.
- Alkol sonrası sorulan sorulardan biri soda mide yanmasına iyi gelir mi</strong sorusu. Ancak alkol tüketiminin hemen sonrasında soda içmek önerilmemektedir. Bununla birlikte takip eden günlerde tüketilen soda da vücudun alkali dengesini sağlamada faydalı olacaktır.
- Alkol alımı sonrası mide asidini dengeleyecek kepekli gıdalar, leblebi veya kraker gibi yiyecekler tercih edilebilir. Alkol alırken bir yandan kaybedilen suyu dengelemek için su içmek, vücudun su ve alkali dengesini koruyarak mide rahatsızlıklarının önüne geçebilir.
Kustuktan Sonra Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?
- Bazen mide bulantısı, kusmayı ve akabinde mide yanmasını tetikleyebilir. Bunun nedeni genellikle midenin tamamen boşalmasının ardından asit oranının artması ve kusma anında mideden mide asidi çıkışıdır.
- Kusma sonrası midenizi rahatlatacak ve asit oranını dengeleyecek bir diyet uygulamak en önemli tedbirlerden biridir.
- Sıkça az miktarda su içmek, kusma nedeniyle oluşan su kaybını telafi ederken, mide asidinin tahriş ettiği yemek borusu ve midedeki iltihabı azaltabilir.
- Gastrit de bulantıya sebep olabilen sık görülen bir sağlık sorunudur. Bu nedenle bulantı yaşarken gastrit, mide yanmasına ne iyi gelir sorusu sıkça sorulan bir konudur.
- Gastrit hastalarının mutlaka doktor kontrolünde olması önemlidir; hafif, yağsız yiyeceklerin tüketiminde bulantıyı hafifletmektedir.
- Sık aralıklarla az miktarda yemek, hafif çorbalar içmek, haşlanmış sebzelere yönelmek ve sütten uzak durmak mide yanmasını engellemek için alınacak önlemler arasındadır.
Mide Yanması Nasıl Teşhis Edilir?
- Endoskopi
- Röntgen, ultrason veya MRG
- Asit testleri
- Laboratuvar testleri
Mide Yanması İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Mide ve sindirim sistemi ile ilgili her türlü şikayet ve tedavi için Gastroenteroloji bölümüne başvurabilirsiniz. Ayrıca şu hastalıklar için de bu bölüme danışabilirsiniz:
- Gastrit
- Ülser
- Reflü
- Safa kesesi hastalıkları
- Pankreas hastalıkları
- Crohn hastalığı
- Karaciğer hastalıkları
- Hemoroid
- Anal fissür
- Tüberküloz
Mide Yanması Nasıl Önlenir?
- Mide yanmasına neden olan kızarmış, asidik, baharatlı, acılı, şekerli, şuruplu ve alkollü gıdalardan ve sigaradan kaçınılmalıdır.
- Gece yatmadan hemen önce büyük porsiyonlarla yemek yemekten veya içecek tüketmekten kaçınılmalıdır.
- Obezite gibi kilo sorunlarına dikkat edilmeli ve ideal kilo için gerekli diyetler uygulanmalıdır.
- Yatma ve uyku pozisyonu, mideyi rahatlatacak şekilde hafif yükseklik ayarlanmalıdır.
- Stres ve kaygı yönetimi yapılmalı ve yüksek kaygıyı tetikleyen düşünce ve davranışlardan uzak durulmalıdır.
- Vücudu sıkıştıran ve rahatsız eden dar kıyafetlerden kaçınılmalı, daha rahat giyimler tercih edilmelidir.
Mide Yanması Olanlar Nasıl Beslenmeli?
- Yeşil yapraklı sebzelerle yapılan taze salatalar (marul, maydanoz, dereotu, salatalık, nane vb.)
- Su oranı yüksek, asit içeriği düşük meyveler (kavun, armut, muz vb.)
- Yulaf ezmesi ile hazırlanan smoothie veya lapa,
- Yoğurt, kefir gibi probiyotik gıdalar (laktozsuz seçenekleri tercih edilebilir),
- Zencefil,
- Tam tahıllı ekmek veya tam tahıllı gıdalar,
- Pirinç lapası veya pilavı,
- Tavuk, balık etleri,
- Patates (haşlanmış),
- Yumurta (haşlanmış).
Süt Mide Yanmasına İyi Gelir Mi?
Süt, bazı kişilerde mide yanmasını geçici olarak hafifletebilir çünkü süt mideyi kaplayarak asit reflüsünü nötralize edebilir. Ancak laktoz intoleransı</strong olanlar için gaz yapabilir. Ayrıca sütün midenin asit oranını artırma ihtimali</strong olduğundan, mide yanması yaşarken süt tercih edilmesi önerilmez.
İbrahim Saraçoğlu Mide Yanması İçin Ne Öneriyor?
İbrahim Saraçoğlu, mide yanması için doğal bir yöntem olarak havuç suyunu önermektedir. Havuç suyu, katı meyve sıkacağından taze şekilde hazırlanarak içilebilir. 1 kahve fincanı kadar taze sıkılmış havuç suyu, mide yanması durumunda rahatlatıcı etkiler sağlayabilir.
Havuç, beta-karoten olarak bilinen A vitamini açısından zengindir. Mide mukozası üzerinde onarıcı etkileri olan vitamin ve mineraller açısından taze tüketilmelidir. Havuç ayrıca:
- C Vitamini
- Potasyum
- B6 Vitamini
- Folat (B9 Vitamini)
- Magnezyum içeriğiyle dikkat çeker.
Devam eden ve geçmeyen mide yanması şikayetleri için vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurun ve yukarıdaki gıdaları tüketmeden önce alerjinizin olup olmadığını kontrol edin. Sağlıklı günler!
NOT: Bu içerik sağlık uzmanlarının katkısı ile hazırlanmış ve dil modeli ile düzenlenmiştir. Sitemizdeki bilgiler tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Sağlığınız ile ilgili tüm durumlarda, tanı ve tedaviye yönelik işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.