Sağlıklı Yaşam

Kayısının Sağlık Faydaları: Kuru Kayısının Yararları Nelerdir?

Hem taze hem de kurutulmuş formuyla tüketilebilen kayısı, sağlık açısından pek çok fayda barındırır. Yüksek besin değerine sahip olan kayısı, A, B, C, E ve K vitaminleriyle doludur. Bu vitaminler kanın pıhtılaşmasını sağlar, bağışıklığı güçlendirir, göz sağlığını korur, kan basıncını düzenler, sindirimi iyileştirir, enerji verir ve kalp sağlığını destekler.

Kayısının Besin Değeri Nedir?

Sert çekirdekli ve Rosaceae familyasına mensup bir yaz meyvesi olan taze kayısı, ufak bir meyve olmasına rağmen sayısız sağlık faydası sunar. Düşük kalori içeriğine rağmen, yüksek oranda vitamin ve mineral barındırmaktadır.

1 adet taze kayısının besin değeri şu şekildedir:

  • Kalori: 17 kalori
  • Yağ: 0,14 gr
  • Sodyum: 0,35 gr
  • Karbonhidratlar: 3,9 gr
  • Lif: 0,7 gr
  • İlave şeker: 0 g
  • Protein: 0,5 gr
  • C Vitamini: 3,5 mg
  • A Vitamini: 33,6 mg

Faydaları göz önüne alındığında, daha fazla kayısı tüketmek mevcut faydaları artıracaktır. Ancak, şeker hastalarının kan şekerinin yükselme riskine karşı kayısıyı dikkatli bir şekilde tüketmesi önerilir.

Kayısının Faydaları Nelerdir?

Kayısı, beta karoten ve A, C, E vitaminleri dahil güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Bağışıklığı destekler, sindirim sistemini iyileştirir, kalp hastalıkları ve diyabet gibi kronik rahatsızlıklara karşı koruma sağlar, cildi besler ve göz sağlığını güçlendirir.

Kayısı, potasyum açısından zengindir ve kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur. İçerdiği beta karoten gibi antioksidanlar, vücudun oksidatif stresle ve inflamasyonla mücadele etmesine yardımcı olur. Bağışıklık sistemi, cilt ve göz sağlığı için önemli olan A vitaminini barındırır. Ayrıca, düzenli bağırsak hareketlerini korumaya yardımcı olan lif kaynağıdır.

Vücudun su ihtiyacını karşılayarak tansiyonu, vücut sıcaklığını, eklem sağlığını ve kalp atış hızını düzenlemeye destek olur. Yüksek antioksidan içeriği, karaciğer hasarını önlemeye yardımcı olur.

Kayısının faydaları şunlardır:

  • Güçlü bir antioksidan kaynağıdır
  • Bağışıklığı destekler
  • Kronik hastalıkların gelişme riskini azaltır
  • Sindirim sistemini iyileştirir, kabızlığı önler
  • Anemi riskini azaltır
  • Cildi besler, parlaklık kazandırır
  • Göz sağlığını destekler
  • Kan basıncını dengeler
  • Kanın pıhtılaşmasını sağlar
  • Vücudun su ihtiyaçlarına katkıda bulunur
  • Düşük kalorili, besleyici bir gıda maddesidir
  • Kalsiyum ve potasyum içerir, kasları besler

Beta karoten içeren güçlü bir antioksidan kaynağıdır

Beta karoten, lutein ve zeaksantin ile birlikte A, C ve E vitaminleri bakımından zengin olan kayısı, vücuttaki serbest radikallerin etkisiyle mücadele eder. Ayrıca, kayısının antioksidan özellikleri, vücudu hastalıklara karşı korumada önemli bir rol oynar.

Kayısı bağışıklığa destek olur

Öne çıkan güçlü C vitamini içeriği ile kayısı, bağışıklık sistemini destekler. Güçlü bir bağışıklık için yaz aylarında kayısı tüketmek oldukça faydalıdır.

Oksidatif strese karşı koruma sağlar

Kayısı, antioksidan açısından zengin bir meyve olarak bilinir. Antioksidanlar, vücutta oksidatif strese neden olan serbest radikalleri nötralize eder. Bu bağlamda, kayısı tüketerek vücudu oksidatif stresi azaltmış olursunuz.

Kayısı, bağırsak dostudur

Yüksek lif içeriği ile kayısı, bağırsak mikrobiyomuna olumlu etkiler yaparak bağırsak dostu besinler arasında yer alır. Bağırsak sağlığına katkıları, kabızlığın önlenmesinde de etkilidir.

Anemi riskini azaltır

Kayısı, demir bakımından zengin olduğu için kan akışını iyileştirmeye ve anemi riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Kayısının içindeki bakır da demir emilimini destekler.

Cildi besler ve parlaklık sağlar

Kayısı, C vitamini sayesinde cildi besleyip parlaklık kazandırırken, cilt sağlığını korur.

Göz sağlığını destekler

Kayısı, iyi bir A, C ve E vitamini kaynağı olmasının yanı sıra lutein, zeaksantin ve retinol de içerir. Bu bileşenler, göz sağlığını koruyarak katarakt ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu riskini azaltır.

Kayısı tansiyonu dengeler

Kan basıncını düşürmeye yardımcı olan kayısı, bu özelliğiyle tansiyonu dengeler ve kalp damar hastalıkları riskine karşı koruyucu bir rol oynar.

Kanın pıhtılaşmasını sağlar

K vitamini, kayısının içeriğinde bulunur ve aşırı kanamayı durdurma özelliği taşır. K vitamini sayesinde kayısının tüketimi, kanın pıhtılaşmasını destekler.

Vücudun su ihtiyacına katkıda bulunur

Yüksek su içeriği ile kayısı, vücudun susuz kalmamasına yardımcı olur ve vücut nem dengesini sağlar.

Düşük kalorili, besleyici bir gıda maddesidir

Düşük kalorili yaz meyveleri arasında yer alan kayısının en önemli avantajlarından biri, besleyici olmasıdır.

Kasları besleyen kalsiyum ve potasyum içerir

Kayısı, kemik gelişimi için gerekli olan kalsiyum açısından zengindir. Ayrıca potasyum, kalsiyum emilimini destekleyerek kemik sağlığına katkıda bulunur.

Kuru Kayısının Faydaları Nelerdir?

Bir porsiyon kuru kayısı, günlük A vitamini ve demir ihtiyacının büyük bir kısmını karşılar. Ayrıca güçlü antioksidan özelliklere sahip kuru kayısı, potasyum da içerir. Kolesterolü düşürmeye yardımcı olan kuru kayısı, sindirimi destekler. Aynı zamanda, düşük kalorili ve yağsız bir gıda maddesidir.

Kuru kayısının faydaları şunlardır:

  • Günlük A vitamini ve demir ihtiyacını karşılar
  • Antioksidan bakımından zengindir
  • Kolesterolü düşürmeye yardımcı olur
  • Göz sağlığını korur
  • Kasları ve kemikleri besler
  • Bağırsak dostudur
  • Sindirim sistemini destekler
  • Cilt hasarını önler
  • Probiyotik kaynağıdır
  • Alerjik reaksiyonları önleyebilir
  • Yağsız ve düşük kalorilidir

Antioksidan zengin bir meyvedir

Taze kayısı gibi kurutulmuş kayısı da içerdiği antioksidan özellikleri sebebiyle faydalı bir kuru meyvedir.

Kolesterolü düşürmeye yardımcı olur

Kuru kayısı tüketimi, kan basıncını dengelemeye ve dolayısıyla kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olur. Bu sayede kalp damar hastalıkları riski azalır.

Göz sağlığını korur

Kayısıda bulunan A vitamini, E vitamini ve karotenoidler, gözdeki oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olur. Bu da yaşa bağlı göz sağlığının korunmasına katkı sağlayabilir.

Vücudun A vitamini ve demir ihtiyacını karşılar

Bir porsiyon kuru kayısı, günlük A vitamini ve demir ihtiyacını karşılamaktadır. Demir ihtiyacını karşılayarak anemi riskini azaltabilir.

Kasları ve kemikleri besler

Potasyum ve kalsiyum içeren kuru kayısı, kasları ve kemikleri destekleyen bir gıda olarak bilinir.

Bağırsak dostudur

Kuru kayısı, sindirim sistemini düzenleyerek bağırsakların sağlıklı çalışmasını sağlar. Kuru kayısının faydalarından yararlanmak için sabah aç karnına tüketmek daha etkili olur.

Probiyotik kaynağıdır

Kuru kayısının sağladığı probiyotik etkiler, içindeki mikroorganizmalardan kaynaklanmaktadır.

Cilt hasarını önler

Kuru kayısı, vücudun A vitaminine (retinol) dönüştürdüğü beta-karoten açısından iyi bir kaynaktır. Retinol veya retinoidlerin ciltte ince çizgileri ve kırışıklıkları azaltmaya yardımcı olduğu bilinir.

Kayısı ve Kuru Kayısı Hakkında Sık Sorulan Sorular

Günde ne kadar kayısı tüketilmeli?

Yaz meyvelerinden biri olan kayısının günde 3-4 adet tüketilmesi yeterlidir.

Günde ne kadar kuru kayısı tüketilmeli?

Günde 8-10 adet kuru kayısı yemek, vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri almasını sağlar. Bu miktarın gün içerisinde aralıklı olarak tüketilmesi daha sağlıklı olacaktır.

Kuru kayısı nasıl tüketilir?

Yaz aylarında taze kayısılar tüketilebilirken, kuru kayısı yıl boyunca uygun koşullarda saklanabilir. Ancak, kuru kayısının rengi korumak için kullanılan kükürt dioksit, astım hastalarında alerji riskini artırabilir. Dolayısıyla, sülfür içermeyen, doğal yöntemlerle kurutulmuş “gün kurusu” olarak adlandırılan kayısılar tercih edilmelidir. Ayrıca, kuru kayısının glisemik indeksi yüksektir, bu nedenle tüketim miktarı sınırlandırılmalıdır.

Kayısının zararları var mı?

Kayısının acı çekirdeğinde doğal olarak bulunan ‘amigdalin’, tüketildikten sonra siyanüre dönüşerek zehirlenmelere neden olabilir. Bu sebeple, özellikle çocuklar ve yetişkinler kayısıyı dikkatli tüketmelidir. Böbrek yetmezliği olan bireylerin de kayısı tüketiminde dikkatli olması gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir