Sağlıklı Yaşam

Kefirin Avantajları: Kefir Ne Amaçla Kullanılır?

Kefir, Kafkaslar kökenli ve inek, keçi veya koyun sütü ile elde edilen fermente bir süt ürünüdür. Ayrana benzeyen görünümü ve ekşi tadı ile bilinir. Mayalama süresi uzadıkça ekşi tadı da artmaktadır. sindirim sistemine olan faydalarıyla birlikte, zengin vitamin, mineral ve probiyotik içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmekte ve kemik sağlığını desteklemektedir. Kefirin sağlık yararlarından faydalanmak için düzenli olarak tüketilmesi önerilmektedir.

Kefir Nedir?

Kefir, inek, keçi, koyun sütünden veya şekerli sudan yapılan fermente bir içecektir. Süt kefiri neredeyse her tür sütle hazırlanabilir. Bakteriler sütün fermente olmasını sağlar ve vitaminler, asetat ile laktat gibi birçok madde üretir. Görünüm olarak ayrana benzemekle birlikte, probiyotikler bakımından yoğurttan ayrılır.

A vitamini, çeşitli B vitaminleri (B1, B2, B6, B12) ile C ve D vitaminleri gibi birçok vitamin içeren kefir, aynı zamanda folik asit ve niasin açısından da zengindir. Ayrıca, kalsiyum, demir ve iyot gibi yaşam için gerekli mineraller bakımından da zengin bir gıda olan kefir, probiyotik yapısıyla bağışıklık sistemini destekler ve kemik sağlığını korur. Kefirin faydalarından yararlanmak için içeceği tüketmek gerekmektedir.

Kefir taneleri, soya sütü, pirinç sütü, fındık sütü ve hindistancevizi sütü gibi süt ikamelerinin yanı sıra şekerli su ve meyve suyu gibi tatlı sıvıları da fermente edebilir.

Kefirin Besin Değeri Nedir?

Bir bardak az yağlı kefirin besin değeri aşağıdaki gibidir:

  • Kalori: 104
  • Protein: 9 gram
  • Yağ: 2,5 gram
  • Karbonhidratlar: 11,5 gram
  • Şeker: 11 gram

Kefirin Faydaları Nelerdir?

Kefir, probiyotik, vitamin ve mineral açısından zengin bir besin olarak bağışıklığı güçlendirir, bağırsak florasını düzenleyerek sindirim sağlığını destekler ve kabızlığı gidermeye yardımcı olur. Kemik sağlığını korurken, kolesterol ve kan şekeri seviyelerini düşürerek kalp sağlığını da olumlu etkiler.

Kefirin sağladığı faydalar şunlardır:

  • Kefir, sindirim sistemini düzenler.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kan şekeri seviyelerini dengeler.
  • Kötü kolesterol ve trigliserit seviyelerini düşürür.
  • Antibakteriyel özellikleriyle iltihap önleyicidir.
  • Bağırsaktaki bakteri dengesini sağlar.
  • Kronik yorgunluğu giderir.
  • Kalp sağlığını destekler.
  • Kemik sağlığını destekler, osteoporoz riskini azaltır.
  • Vitamin ve mineral bakımından zengin bir besin kaynağıdır.
  • Potansiyel antikanser etkileri vardır.
  • Hafızayı destekler.

Kefir bağışıklık sistemini güçlendirir

Yoğurttan daha etkin bir probiyotik olan kefir, bu güçlü yapısıyla bağışıklık sistemini destekler ve hastalıklara karşı vücudu daha dirençli hale getirir.

Sindirim sistemini iyileştirir

Kefir, probiyotik içeriği ile ishal, irritabl bağırsak sendromu, ülser ve helikobakter pilori gibi birçok sindirim sorununa çözüm sağlamada önemli bir besin kaynağıdır.

Kalsiyum içeriği ile kemik sağlığını destekleyerek osteoporoz riskini azaltır

Kefir, düzenli tüketildiğinde kalsiyum içeriği sayesinde kemik sağlığını korur ve osteoporoz riskini azaltan bir gıda olarak öne çıkar.

Kefir kalp sağlığını destekler

Düşük kan basıncı, azaltılmış kolesterol seviyeleri ve iyileşen trigliseritler ile kefir, kalp sağlığına önemli katkılarda bulunur.

Kan şekerini dengeler

Yapılan araştırmalar, kefir tüketiminin açlık kan şekeri seviyelerini düşürdüğünü ve bu sayede kan şekerinin daha iyi yönetilmesine yardımcı olduğunu göstermektedir.

Kefir bağırsak florasını düzenler

Probiyotik zenginliği ile kefir, bağırsak florasını dengede tutarak kabızlık gibi sorunlara önemli bir çözüm sağlar.

Antibakteriyel ve antiinflamatuar etkiye sahiptir

Kefir, hem antibakteriyel hem de antiinflamatuar özellikleri ile vücuttaki iltihapların azalmasına yardımcı olabilir.

Vitamin ve mineral kaynağıdır

A, B, D, K vitaminleri, iyot, kalsiyum ve magnezyum gibi birçok besin maddesini içeren kefir, zengin bir gıda olarak dikkat çeker.

Kefir Nasıl Yapılır?

Kefir, hazır olarak satın alınabileceği gibi evde de kolayca hazırlanabilir. Eğer çiğ süt kullanılıyorsa, fermantasyon sürecini etkileyebileceği için sütün mutlaka 100 derecede 10-15 dakika kaynatılması gerekmektedir. Çiğ süt yerine günlük pastörize süt de tercih edilebilir.

Kefir yapımında hijyen en önemli unsurdur. Kefirin tadı, kullanılan süt türüne ve fermantasyon süresine bağlı olarak değişir.

Ev yapımı kefir için izlenecek adımlar şunlardır:

  • Oda sıcaklığına getirilen 1 litre süt içerisine, 4-5 gram (yaklaşık ceviz büyüklüğünde) canlı kefir mayası eklenir.
  • Cam kavanozdaki süt, ağzı kapatılarak mayalanmaya bırakılır.
  • Mayalanma süresi 12 ile 48 saat arasında değişmektedir.
  • Kefir, kesilmiş süt kıvamına geldiğinde hazırdır.

Ayrıca, kefirin mayalanma süresi uzadıkça kıvamı da artmaktadır. Kefir, buzdolabında 3 haftaya kadar saklanabilir ve bu şekilde de tüketilebilir.

Hazır hale gelen kefirin mayaları tekrar kullanılabilir. Kefir tanelerinin metal ile teması olmamalıdır; bu nedenle cam veya plastik kaplarda saklamak en iyisidir. Kefir tanelerini tekrar kullanana kadar su ya da süt konulmuş bir kap içinde buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Kefir taneleri uzun süre dayanmadığı için kısa süre içinde kullanılmaları önerilir.

Kefir Hakkında Sık Sorulan Sorular

Kefir ne işe yarar?

Kefir, güçlü bir probiyotik kaynağı olarak sindirim sistemini destekler ve bağışıklığı güçlendirir. A, B, D ve K vitaminleri bakımından zengin bir besin olup, iyot, kalsiyum ve magnezyum gibi birçok kritik besin içerir. Bunlar cilt, kemikler, dişler, kaslar, sinirler ve tiroid bezi için önemlidir.

Kefirin içinde ne bulunur?

Kefir, ayran gibi fermente bir süt içeceğidir. Süt, kefir taneleri tarafından mayalandığında oluşur. Bir su bardağı (200 ml) kefirde; 104 kalori, 5-6 gram protein, 6-7 gram karbonhidrat ve 6-7 gram yağ bulunmaktadır. Kefir, sindirim sistemi için son derece faydalı probiyotikleri, A, B1, B2, B6, B12, C ve D vitaminleri ile kalsiyum, demir ve iyot içerir ve ayrıca folik asit ile niasin açısından da zengindir.

Kimler kefir kullanamaz?

Süt ürünlerine alerjisi olan kişilerin kefir tüketiminden kaçınması gerekmektedir. Ayrıca, 1 yaşının altındaki bebeklere inek sütü ürünleri önerilmediği için kefir tavsiye edilmez. 1-6 yaş grubu çocuklar içinse, beslenme uzmanı tavsiyesiyle hareket edilmesi önemlidir; bu yaş aralığında kefir tüketimi için doktora danışmak faydalı olacaktır.

Kefir ne kadar tüketilmeli?

Kefirin düzenli tüketimi sağlık açısından faydalıdır. Belirli bir sınırlama olmamakla birlikte, yetişkinler günde 1 su bardağı kefir tüketebilir. Günlük alınması gereken kalsiyum, protein ve probiyotik desteği açısından 1 su bardağı kefir yeterli olacaktır.

Kefirin zararları nelerdir?

Kefir genellikle az yan etkisi olan bir besindir. İlk tüketimde mide bulantısı, kramp, gaz ve ishal gibi belirtiler görülebilir.

Kefir ishale iyi gelir mi?

Kefir, güçlü bir probiyotik kaynak olarak bağırsak florasını dengede tutar ve bu yönüyle ishal ve kabızlık gibi sindirim sorunlarına iyi gelir.

Kefir kilo aldırır mı?

Az yağlı kefir, protein içeriği sayesinde kişiyi tok tutar. Ancak uzun süre aşırı miktarda kefir tüketimi kilo alımına sebep olabilir; bu nedenle kefir tüketimini dengeli tutmak önemlidir.

Kefirin cilde faydaları nelerdir?

Kefir, zengin vitamin ve mineral içeriği ile cilt, saç ve tırnak sağlığını destekler. Düzenli tüketildiğinde cilt ve saçlar canlı ve parlak görünür, tırnaklar güçlü ve sağlıklı bir şekilde uzar.

Su kefiri nedir?

Su kefiri, laktoz intoleransı olan, vegan bireyler veya sütsüz bir diyet uygulayanlar için uygundur. Su kefir taneleri, farklı bir bakteri profiline sahiptir, bu nedenle su kefir kültürü başlatmak için süt kefir taneleri kullanılamaz. Su kefirinin yapımında süt yerine su, şeker, kuru incir ve limon kullanılır. Su kefiri, hindistancevizi suyu ve meyve suyundan da yapılabilecek türler içerir; fakat sadece şeker eklenmiş su ile de yapılabilir.

Laktoz intoleransı olan kefir tüketebilir mi?

Kefir, düşük laktoz içeriğine sahiptir. Fermantasyon işlemi sırasında sütün içindeki laktoz çoğunlukla laktik aside dönüşür, bu nedenle laktoz intoleransı olan kişilerin de kefir tüketmesi mümkündür.

Kefirin sağlığa faydaları nelerdir?

Kefir, bağırsak sağlığını destekleyerek kabızlığı giderir, vücuttaki mikroplarla savaşarak bağışıklık sistemini güçlendirir, kemik sağlığını destekler, kronik yorgunluğunuzu alır ve stres yönetiminde yardımcı olarak sakinleştirir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir