
Karbonat Cildiniz için Güvenli mi?
Karbonat (sodyum bikarbonat), birçok mutfakta yaygın olarak kullanılan bir temel maddedir. Birçok unlu mamulün ana bileşeni olmasının yanı sıra, ev temizliğinde de sıkça tercih edilir. Ayrıca, karbonat birçok ağız sağlığı ürününde bulunur ve bazı kişiler, yaygın cilt rahatsızlıklarını gidermek için de kullanır. Ancak, cildinizde kullanmanın potansiyel riskleri bulunur.
Karbonat Cilt İçin Faydalı Mı?
Karbonat, ciltteki çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılabilir. Bu kullanımların bazıları bilimsel araştırmalarla desteklenirken, diğerleri yalnızca anekdot niteliğindedir ve dikkatli bir şekilde uygulanmalıdır.
- Akne: Karbonat, antibakteriyel özelliklere sahip doğal bir antiseptiktir. Yüzeye uygulandığında akneye neden olan bakterileri azaltabilir. Ancak, yüzün karbonatla yıkanması veya akne tedavisinde kullanımı genellikle önerilmez.
- Egzama: Karbonat, egzama için bir tedavi yöntemi değildir, fakat buna bağlı kaşıntının hafifletilmesine yardımcı olabilir. Ilık bir banyo suyuna 1/4 su bardağı karbonat ekleyip 15 dakika bekleyebilirsiniz. İşlem sonrası cildinizi nazikçe havluyla kurulayın ve ardından nemlendirin.
- Sivrisinek ısırıkları: Karbonat ve su karışımından yapılan bir macun, böcek ısırıklarının yol açtığı kaşıntıyı hafifletebilir. Macunu hazırlamak için, 1 yemek kaşığı karbonatı su ile karıştırarak macun kıvamına getirin. Bu macunu böcek ısırığına uygulayın ve 10 dakikaya kadar bekletin.
- Mantar: Onikomikoz gibi cilt ve tırnak mantar enfeksiyonlarının, karbonat ve su çözeltisi ile tedavi edildiği gösterilmiştir. Ancak, uygulamadan önce doktorunuza danışmanız önemlidir.
- Batık tüyler: Karbonat, batık tüyleri ciltten çıkarmak için nazik bir peeling olarak kullanılabilir. Bu amaçla karbonatın kullanımıyla ilgili bilimsel veri bulunmamaktadır, ancak birçok kişi bu yöntemi tercih etmektedir. Su veya komedojenik olmayan bir yağ ile bir macun hazırlayıp, batık tüylerin bulunduğu bölgeyi dairesel hareketlerle nazikçe ovarak uygulayabilirsiniz.
Cilt İçin Karbonat Güvenli Mi?
Karbonat, alkali bir kimyasal bileşiktir. Alkali yapısı nedeniyle, cildin doğal pH seviyesini değiştirebilir. Cildin pH değerinin artması, kuruluğa, tahrişe ve diğer yan etkilere yol açabilir. Karbonatın alkaliliği, onu yüz yıkama için çok temel bir solüsyon haline getirir. Cildin gerekli yağlarını yok edebilir ve cildin enfeksiyonlar ve sivilcelerden korunabilmesi için ihtiyaç duyduğu asit tabakasını bozabilir. Karbonat, cilt yoluyla emilebilir. Bu nedenle, bazı kişiler için karbonat banyoları önerilmez. Aşağıdaki durumlarda karbonat banyosundan kaçınmalısınız:
- Enfeksiyon
- Açık yaralar
- Diyabet
- Kalp rahatsızlığı
- Hamile ve emziren kadınlar
- Alerjik hastalığı olanlar
Önemli Not: Karbonat, bazı kişilerde ciltte tahrişe neden olabilir. Bu yüzden kullanmadan önce mutlaka bir doktora danışmak önemlidir.