Makedon Mutfağı: Evde Kolayca Hazırlayabileceğiniz Tarifler
Yemek kültürleri üzerine bilgiler verip, çeşitli tarifler sunduğumuz serimizdeki bir sonraki durak; Makedonya! Balkanların en eski medeniyetlerinden biri olan Makedonya, birçok farklı kültürün buluştuğu önemli bir noktadır. Bu kültürel zenginlik, mutfağına da yansımıştır. Özellikle Türkiye, Pakistan gibi ülkelerin yanı sıra Avusturya, Macaristan, İtalya ve Fransa mutfağından birçok etki almıştır. Şimdi Makedon yemekleri hakkında daha fazla bilgi ve tarifler keşfetmeye ne dersiniz?
Osmanlı döneminde yaklaşık 600 yıl Türk toprakları arasında yer alan Makedonya, mutfağında pek çok Türk yemeği unsurunu barındırır. Dolma, güveç, fasulye gibi pek çok Türk yemeği Makedonya mutfağında da sıklıkla görülmektedir. Yemek sofraları da bizde olduğu gibi bir lezzet şölenidir. Mutfakta özellikle ekmekler oldukça popülerdir. Farklı şekillerde yapılan ekmeklerin en yaygın olanları mısır unuyla yapılmaktadır. Süt ve süt ürünleri konusunda oldukça gelişmiş bir kültüre sahip olan Makedonya, Tikveşli yoğurtlarının da yurdudur. Ana yemeklerde ise et çeşitleri genellikle tütsülenerek veya kurutularak tüketilir. Ayrıca biber, mutfakta önemli bir yere sahiptir ve neredeyse her öğün biber bulmak mümkündür.
Makedon Yemekleri
Yemek kültürü hakkında kısa bilgiler verdikten sonra, Makedon yemekleri ile bir lezzet yolculuğuna çıkmaya ne dersiniz? Hadi başlayalım:
1-) Tiganisa – Makedon Pişisi
Malzemeler: 6 yemek kaşığı un, 6 yemek kaşığı yoğurt, 4 yumurta, kabartma tozu ve 200 gram margarin.
Hazırlanışı:
- Bu hamur işini sabah hızlıca hazırlayabilirsiniz. Yoğurdu bir kaba alın, yumurta ve kabartma tozunu ekleyin ve çırpın.
- Sonrasında yavaş yavaş unu ekleyerek kıvamlı bir hamur elde edin.
- En son margarin tava içinde kızdırın ve hamurdan bir parça alarak kızartın. Hamurlar çıtır çıtır olunca hazır demektir. Dilerseniz, hamura peynir, çeşitli otlar ve baharatlarla hazırladığınız karışım ekleyip iç dolgulu yapabilirsiniz.
- Kızarttığınız hamurların yağını almak için kağıt havlu koyduğunuz bir tabağa alın ve servis edin.
2-) Ajvar Sos
Malzemeler: 3 adet patlıcan, 1 kuru soğan, 7 adet kapya kırmızı biber, 3 adet domates, 3 diş sarımsak, ½ çay bardağı zeytinyağı, 1 çay kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı toz biber, 1 çay kaşığı toz şeker.
Hazırlanışı:
- Patlıcanları ve biberleri iyice yıkayın. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirip, önceden ısıttığınız fırında 20 dakika kadar közleyin.
- Patlıcan ve biberler közlenirken soğanları küp doğrayın ve sarımsakları rendeleyip zeytinyağı eklediğiniz tavaya alın. Pembeleşene kadar soteleyin.
- Domatesleri yıkayın, kabuklarını soyun ve robottan püre haline getirin. Püre halindeki domatesleri soğan ve sarımsakların üzerine ekleyin, suyu çekene kadar orta ateşte kavurun.
- Biber ve patlıcanları közledikten sonra kabuklarını soyup ince ince doğrayın. Suyunu çeken domateslerin üzerine ekleyin ve tekrar suyunu çekene kadar pişirin.
- Son olarak baharatları ekleyip 5 dakika kadar kaynatın. Sterilize ettiğiniz kavanozlara sıcak olarak doldurun ve kapaklarını sıkıca kapatın. Ters çevirip güneş almayan bir yerde bir gece bekletin.
- Ardından buzdolabında saklayarak istediğiniz zaman tüketebilirsiniz.
3-) Ispanaklı Üsküp Çorbası
Hazırlanışı:
- Öncelikle ıspanakları ince ince doğrayın. Derin bir tencereye sıvı yağ alın, önce sarımsağı ekleyip birkaç dakika kavurun. Ardından ıspanak yapraklarını ekleyin ve birkaç dakika daha kavurmaya devam edin.
- Ispanaklar suyunu saldıktan sonra un ekleyip 2 dakika daha kavurun. Unun kokusunu aldığınızda sırasıyla süt ve et veya tavuk suyunu ekleyin ve karıştırmaya devam edin.
- Son aşamada baharatları ekleyip orta ateşte kaynamaya bırakın. 10-12 dakika içinde çorbanız hazır. İsterseniz üzerine ezilmiş ceviz veya kuru baharatlarla servis edebilirsiniz.
4-) Mousakka
Malzemeler: 2 adet patlıcan, 4 adet patates, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 adet soğan, 2 diş sarımsak, ½ çay bardağı zeytinyağı, 250 gram dana kıyma, 1 yemek kaşığı un, tuz, nane, kekik, 1 yemek kaşığı domates salçası, 2 adet rendelenmiş domates, 1 adet çubuk tarçın, beşamel sos ve toz parmesan peyniri.
Hazırlanışı:
- Patlıcanları halka şeklinde kesin ve fırın kağıdı üzerine yerleştirip zeytinyağı gezdirin. Önceden ısıttığınız 170 derece fırında 15 dakika kadar pişirin.
- Sarımsakları ve soğanı derin bir tavada zeytinyağı ile soteleyin. Ardından dana kıymayı ekleyip kıyma suyunu çekene kadar kavurun.
- Un, tuz, kekik, nane, defne yaprağı, domates salçası, rendelenmiş domates ve çubuk tarçını ekleyip güzelce karıştırın. Karışımı 10 dakika kadar pişirin.
- Isıya dayanıklı bir fırın kabına 1 kepçe kadar beşamel sos döküp yayın. Patatesleri halka doğrayıp üzerine yerleştirin, sonra tekrar beşamel sos döküp, fırınından aldığınız halka patlıcanları yerleştirin.
- Son olarak hazırladığınız kıymalı harcı üzerine yayın ve bir kat daha beşamel sos döküp, toz parmesan peyniri serpin.
- 180 derece fırında 20 dakika kadar pişirin ve fırından aldıktan sonra dilimleyerek servis edin.
5-) Kaymaçina Tatlısı
Malzemeler: 5 adet yumurta, 250 gram toz şeker, 1 litre süt, 1 yemek kaşığı vanilya özütü veya toz vanilin.
Hazırlanışı:
- Derin bir çırpma kabına yumurtaları kırın ve mikser ile homojen bir karışım elde edene kadar çırpın.
- Üzerine toz şekeri ekleyin ve şekerin yumurta karışımında eriyene kadar çırpmaya devam edin. Bu aşamada çırpa teline hiç şeker tanesi değmemesi önemlidir.
- Son olarak süt ve vanilyayı ekleyip çırpmaya devam edin. Karışımınız hazır.
- Hazırladığınız karışımı kare veya ona yakın bir fırın kabına dökün. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında, üzeri kızarana kadar 1-1,5 saat kadar pişirin.
- Fırından çıkardığınız kızarmış tatlıyı oda sıcaklığında soğutun ve sonra buzdolabına kaldırın. Buzdolabında kıvam alması için en az 8 saat bekletin. Sertleşen tatlıyı dilimleyerek servis edebilirsiniz.
Makedon yemekleri tarifleri ile dolu yazımız burada sona eriyor. Lezzetli yemekler için ihtiyaç duyduğunuz tüm malzemeleri ÇiçekSepeti’nde bulabilirsiniz.
Okumaktan keyif alabileceğiniz diğer yazılarımıza göz atmayı unutmayın: