Sağlıklı Beslenme

Demir Emilimini Azaltan Besinler Hangileridir?

Demir eksikliği, vücudun gereksinim duyduğu demirin yeterince alınamaması durumunda meydana gelir. Demir eksikliğinin oluşumunu engellemek, beslenme alışkanlıklarımızı düzenleyerek mümkündür. Beslenme planımıza demir açısından zengin gıdaları eklemek;

  1. Kırmızı et
  2. Yumurta
  3. Yeşil yapraklı sebzeler
  4. Kuru meyveler
  5. Kurubaklagiller
  6. Bu gıdaları demirin emilimini artıracak diğer besinlerle birlikte tüketmek
  7. Ayrıca, demir emilimini azaltan yiyecek ve içeceklerden kaçınmak, demir eksikliğini önlemeye yardımcı olacaktır.

Demir Emilimini Azaltan Besinler Nelerdir?

Bazı gıdalar, içerdikleri bileşenler nedeniyle demir emilimini olumsuz etkileyebilir. Gıdalardan gelen demir iki formda bulunur: non-hem ve hem demir. Hem demir, vücutta daha kolay emilir. Hem demir açısından zengin gıdalara et, balık, tavuk, sakatat ve deniz ürünleri örnek gösterilebilir. Bununla birlikte, bazı gıdalar demir emilimini azaltarak demir eksikliğine yol açabilir.

süt ürünleri

  1. Kalsiyum açısından zengin gıdalar, örneğin süt, yoğurt ve peynir, demir emilimini etkileyebilmektedir. Bu gıdalardan aldığımız kalsiyum fazla olduğunda, demir emilimini engelleyebilir.
  2. Fosfor açısından zengin gıdalar olan et, balık, süt ürünleri, tam tahıllar, fındık ve baklagiller, demir emilimini olumsuz yönde etkileyebilir. Ancak et ve balık, aynı zamanda hem demir kaynakları olduklarından, bu gıdaları tüketirken C vitamini yönünden zengin gıdalar eklemek faydalı olacaktır.
  3. Fitat içeren gıdalar, tam tahıllar ve baklagiller, demir emilimini olumsuz etkileyebilir. Kurubaklagillerin iyi pişmesi, tanen içeriğinin azalmasını sağlayacaktır. Ayrıca, kurubaklagilleri C vitamini kaynakları ile birlikte tüketmek, demir emilimini artırabilir.
  4. Çay ve kahvede bulunan tanen bileşiği, demir emilimini engellemektedir. Demir açısından zengin bir öğün yediğimizde, bu içecekleri iki saat öncesinde veya sonrasında tercih etmek, demir emilimini etkilememiş olacaktır.
  5. Okzalat, demir emilimini azaltan bir bileşiktir. Okzalatça zengin olan ıspanak demir açısından zengin olmasına rağmen, okzalat içerdiği için emilimi zorlaşmaktadır. Okzalatın bu etkisini azaltmak için C vitamini açısından zengin gıdalarla birlikte tüketilmesi gerekmektedir. Bu sayede demir emilimi artacaktır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Susam Yağının Kullanım Alanları ve Faydaları Nelerdir?

Yazar:

Uzm. Dyt. Elif Bilgin Baş

  1. Demir içeren besinler
  2. Demir eksikliği nasıl tedavi edilir?
  3. Demir emilimi nasıl artırılır?
  4. Demir takviyesi kimlere verilir?
  5. Demir oranı yüksek içecekler

Vitamin Rehberi

Sağlıklı beslenme ve vitamin rehberi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir