Dinlendirilmemiş Kurban Eti Sindirim Sorunlarına Neden Olabiliyor
Kurban eti oda sıcaklığında 12 saat dinlendirilmelidir
Kurbanlık hayvan kesildiğinde, solunum durduğu için kaslardaki oksijen ve enerji tükendiğinden kaslar gevşeyemez. Bu durum, kasların kasılı kalmasına yol açarak ‘Rigor Mortis’ adı verilen ölüm sertliğine neden olabilir. Eğer kesilen kurban etleri hemen derin dondurucuya konulursa, rigor mortis durumu devam edecektir. Bu yüzden etleri tüketmeden veya saklamadan önce mutlaka 12 saat oda sıcaklığında dinlendirmek gereklidir. Rigor mortisin geçmesini beklemeden tüketilen etler hazımsızlık gibi mide-bağırsak sorunlarına yol açabilir.
Eti çok yüksek sıcaklıklarda ve uzun süre pişirmeyin
- Tava, ızgara veya buharda pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.
- Kanserojen maddelerin oluşumunu azaltmak için, etler çok yüksek sıcaklıkta ve uzun süre pişirilmemelidir.
- Mangalda pişirme yapılacaksa, önce mikrodalgada ön pişirme yapılmalı ve et suyu uzaklaştırıldıktan sonra ızgara işlemine geçilmelidir.
- Etlerin, antioksidan kapasitesi yüksek baharatlar (zerdeçal, zencefil, biberiye, karabiber vb.), sirke ve limon suyu gibi C vitamininden zengin asidik sıvılar ile marinasyonu yapılarak ısı ile temas kesilmelidir. Marinasyona şeker içeriği yüksek maddeler ve yağ eklenmemelidir.
- Etin fazla pişmiş ve yanmış kısımları varsa, tüketilmeden önce mutlaka yanık kısımlar kesilmeli ve atılmalıdır.
- Etler buzdolabında +4 / +7 derecede uygun ambalaj veya yağlı kağıda sarılarak 2-3 gün, derin dondurucuda ise (-18°C) en fazla 3-4 ay saklanmalıdır.
Bayram kahvaltısı, sebze ve meyve ağırlıklı olmalıdır
Kurban Bayramı’nda genellikle yemekler et yönlü olsa da, aşırı et tüketimi hayvansal gıdalardan alınan doymuş yağ ve kolesterolün yüksek olmasına yol açar. Bu nedenle sabah kahvaltısı ve ara öğünlerde sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek önemlidir. Güne süt veya yoğurt ile hazırlanmış, meyveli bir kase yulaf ile başlamak kan şekerini dengeleyerek tokluk sağlar. Akşam yemeğine kadar açlık hissetmemek için meyve ve çiğ kuruyemişlerle ara öğünler yapılmalıdır. Böylece, akşam yemeğinde et tüketiminde aşırıya kaçma isteği azalır.
Porsiyon kontrolüne dikkat edin ve lokmalarınızı iyice çiğneyin
Bayram sofraları genellikle zengin ve çeşitli olur; ancak bu, özellikle Kurban Bayramı’nda aşırı kırmızı et tüketimi, kilo artışı ve kabızlık gibi mide-bağırsak sorunlarına sebep olabilir. Bu sebeple tüm lezzetler, küçük porsiyonlar halinde tüketilmelidir. Orta boy bir tabağın yarısı salata veya sebze yemeğinden oluşurken, diğer yarısı et ve karbonhidrat için ayrılmalıdır. Aksi halde gün boyunca şişkinlik ve gaz problemleri yaşanabilir. Ayrıca, yemekler iyice çiğnenmeli ve günde en az 2,5 litre su tüketimine dikkat edilmelidir.
Tatlının yanında şekerli ve gazlı içecek tüketmeyin
Bayramlarda aşırı tatlı tüketimi beslenme düzenini bozabilir ve fazla şeker alımına bağlı olarak halsizlik, yorgunluk ve kilo artışına neden olabilir. Şeker tüketimini dengede tutmak için; ikram edilen yiyecekler meyve suyu, şekerli gazoz ya da limonata ile değil, ayran veya sade maden suyu ile tüketilmelidir. Ayrıca günde maksimum 1 porsiyon tatlı tercih edilmeli, sütlü tatlılar veya dondurma en iyi seçenek olarak değerlendirilmelidir.
Demir eksikliği yaşıyorsanız…
Kırmızı et, kaliteli ve yüksek emilim oranına sahip bir demir kaynağıdır. Etlerin yanında C vitamini içeren kaynakların tüketilmesi demir emilimini hızlandıracağından, anemisi olan bireyler için bol limonlu ve maydanozlu salata tüketmek faydalı olacaktır.
Bağırsakları çalıştırıp kabızlığı önleyen karışım
Kurban Bayramı’nda sindirim sorunları yaşamamak için akşam yemeğinden sonra bu tarifi uygulayabilirsiniz.
Malzemeler:
1 kase probiyotik yoğurt veya 1 bardak kefir
1 tatlı kaşığı karnıyarık otu tozu
1 tatlı kaşığı öğütülmüş keten tohumu
3 adet kuru erik
Yapılışı:
Tüm malzemeleri homojen bir şekilde karıştırarak, bekletmeden tüketebilirsiniz.
NOT: Bu içerik sağlık uzmanlarının katkısı ile hazırlanmış ve dil modeli ile düzenlenmiştir. Sitemizdeki bilgiler tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Sağlığınız ile ilgili tüm durumlarda, tanı ve tedaviye yönelik işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.