Limonun Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Limonun Besin Değeri Nedir?
Limon, turunçgiller familyasına ait bir meyvedir ve kabuğu, meyvesi ve suyu, soğuk algınlığı, sabah yorgunluğu, artrit, romatizma gibi sağlık sorunlarının yanı sıra yemeklerde tat verici olarak sıkça tercih edilir. İçerdiği bioflavonoidler, sağlık açısından faydalar sunar. Limon, ayrıca çok az yağ ve protein barındırır. Orta boy bir limon yaklaşık 20 kalori içermektedir.
100 gram limonun besin değerleri şöyledir:
- Kalori: 29
- Su: %89
- Protein: 1,1 gram
- Karbonhidrat: 9,3 gram
- Şeker: 2,5 gram
- Lif: 2,8 gram
- Yağ: 0,3 gram
Limonun Faydaları Nelerdir?
Limonun kabuğu, suyu ve posası, eklem iltihabını hafifletir, sindirimi destekler, demir emilimini artırarak anemi riskini azaltır, kilo vermeye yardımcı olur, böbrek taşı oluşumunu engeller, boğaz enfeksiyonlarına iyi gelir ve kalp krizi riskini düşürür.
Limonun sağladığı faydalar arasında şunlar bulunmaktadır:
- Kan basıncını düşürür
- Hamilelerde sabah bulantısı semptomlarını hafifletir
- Bağışıklık sistemini güçlendirir
- Bireyin günlük C vitamini gereksiniminin bir kısmını karşılar
- Kanserle ve bakteriyel enfeksiyonlarla mücadele eder
- Böbrek taşı oluşumuna engel olur
- Ruh halini iyileştirir
- Enflamasyonu azaltır
- Kolesterolü düşürür
- Demir emilimini artırır
- Posası ile birlikte sindirim sağlığını geliştirir
- Kolajenin üretimine katkı sağlar
Kan basıncını düşürür
Limon, yüksek tansiyonu düşürmede etkili olabilir. Orta yaş grubu kadınlar üzerinde yapılan bir araştırma, limon veya limon suyu tüketen bireylerin sistolik kan basıncının daha düşük olduğunu göstermiştir.
Hamilelerde sabah bulantısına iyi gelir
Esansiyel limon yağı kokusunun, gebelerde sabah bulantılarını azaltma konusunda etkili olduğu araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Bağışıklığı güçlendirir
Bir orta boy limon (58 gram), 44.5 mg C vitamini içermektedir. C vitamininin yüksekliği sayesinde bağışıklık sistemine önemli katkılarda bulunur.
Bireyin günlük C vitamini ihtiyacının bir kısmını karşılar
Yüksek C vitamini içeriği, bağışıklığı güçlendirmesinin yanında romatizma, artrit, gut, hiperkolesterolemi, ateroskleroz ve yüksek ürik asit gibi sorunlar üzerinde olumlu etkiler yaratır. İçerdiği C vitamini, yetişkin bireylerin günlük gereksiniminin yarısından fazlasını karşılar.
Kanser ve bakteriyel enfeksiyonlara savaşır
Limon, “narenginin” adı verilen antioksidan ve anti-inflamatuar bileşikler içerir ve bu sayede kanserle ve bakteriyel enfeksiyonlarla savaşmaya yardım eder.
Böbrek taşı oluşumunu engeller
Yüksek sitrik asit içeriği, böbrek taşı oluşumunu engelleyebilir. Ayrıca limonun ödem atıcı etkisi bulunmaktadır.
Ruh halini iyileştirir
Aromaterapi uygulamaları sırasında limon, yorgunluk ve anksiyeteyi azaltarak ruh halini iyileştirebilir ve konsantrasyonu artırabilir.
Enflamasyonu azaltır
Limon ve limon suyu, anti-bakteriyel özellikler sayesinde vücuttaki iltihaplanmaları hafifletir ve iyileşme sürecine katkıda bulunur.
Kolesterolü düşürür
Limonun kabuğunda bulunan polifenol ve flavonoidler, LDL (kötü) kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olur.
Demir emilimini artırır
Demir içeren besinlerle bir arada limon gibi C vitamini yönünden zengin ürünleri tüketmek, demir emilimini artırır.
Posası ile tüketildiğinde sindirim sağlığını iyileştirir
Limonun içindeki lifler, sindirim sistemini destekler ve sindirimi kolaylaştırır. Özellikle posasıyla birlikte tüketildiğinde faydaları artar.
Kolajenin oluşumuna destek olur
Vücuttaki kolajenin artması için C vitaminine ihtiyaç vardır; limonun içerdiği C vitamini, kolajen üretimini destekler.
Limon kabuğunun faydaları nelerdir?
Limon kabuğu, pektin ve biyoaktif bileşenler sayesinde kolesterol düşürülmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca birçok antimikrobiyal madde içerdiği için ciltteki sebumu dengeleyerek akneye karşı fayda sağlar. İçeriğindeki kalsiyum ve C vitamini, vücuttaki stresi azaltılmasına yardımcıdır.
Limon yağının faydaları nelerdir?
Limon yağı kokusunun, beyinde norepinefrin seviyesini artırarak ruh halini iyileştirdiği çeşitli çalışmalarla gösterilmiştir. Limon yağı, nefes almayı rahatlatmaya yardımcı olur ve mide bulantısını önler. Cildin temizlenmesi ve arındırılması için limon yağı içeren ürünlerden yararlanılır.
Limonun cilde faydaları nelerdir?
Limon, akneye neden olabilen bakterilerle savaşması ve içerdiği sitrik asit ve C vitamini sayesinde akneye iyi gelebilir. Akneyi önlemek için sabahları limonlu su tüketimi faydalı olabilir.
Limonun saça faydaları nelerdir?
Limon suyu, içerdiği sitrik asit ile doğal bir oksitleyici ve ağartıcı olarak kullanılır. Limon yağı kullanımı, saçlara ve cilde parlaklık kazandırır.
Limonun Zararları Nelerdir?
Limonun tüketimi veya aromaterapi yoluyla esansiyel limon yağı solumanın herhangi bir yan etkisi bildirilmemiştir. Ancak, güneş yanığı olan cilde limon ve ürünlerinin uygulanmaması önerilmektedir. Limonun asidik yapısı, ağız içinde tahriş ve iltihap oluşumuna yol açabilir; ayrıca mide ağrılarına neden olma potansiyeli vardır.
Hangi Limon Karışımı Ne İşe Yarar?
Su ve limon: Su-limon karışımı, güne zinde başlamaya yardımcı olup akneli ciltlere fayda sağlar. Ayrıca günlük sıvı alımını artırarak ödem atımında rol oynar.
Limon –nane: Limon-nane karışımı, mide bulantısı ve hazımsızlık gibi sindirim sistemi sorunlarını rahatlatıcı özellik taşır.
Maydanoz- limon: Maydanoz-limon karışımı, diüretik etkisiyle vücutta biriken fazla suyun atılmasına yardımcı olur.
Zencefil- limon: Zencefil-limon, enfeksiyonlarla savaşmak için etkili bir kombinasyon olup soğuk algınlığı ve gribe karşı bağışıklığı güçlendirir.
Limon –sarımsak: Limon-sarımsak karışımı, yüksek tansiyonu düşürmede faydalı olabilir.
Soda- limon: Maden suyu-limon karışımı, yaz aylarında aşırı terlemeyle kaybedilen elektrolitlerin dengelenmesine yardımcı olur.
Ballı –limon: Limon-bal karışımı, soğuk algınlığına iyi gelir ve bağışıklık sistemine olumlu etki sağlar. Ilık suya katılan bal ve limon suyu, boğaz ağrısını rahatlatabilir.
Limonun Faydaları Hakkında Sık Sorulan Sorular
Limon günde ne kadar tüketilmelidir?
Limon için belirli bir önerilen günlük tüketim miktarı yoktur. Günlük C vitamini ihtiyacını büyük ölçüde karşılayacaklarından, günlük beslenmede yer verilmesi önerilir. Ancak, reflü, gastrit gibi sindirim sorunları olan bireylerin dikkatli tüketmesi gerekmektedir.
Limon suyu zayıflatır mı?
Limon suyunun zayıflama üzerinde doğrudan bir etkisi kanıtlanmamıştır. Ancak, limon suyu veya limonlu su tüketimi iştah kontrolüne yardımcı olabilir ve günlük sıvı alımını artırarak zayıflamayı destekleyebilir. Limonun ve limon suyunun içerdiği C vitamini ve biyoaktif bileşenler, obeziteyle ilgili artan inflamasyonu azaltmada rol oynar.
Limon tansiyonu düşürür mü?
Limon içerisindeki potasyum, kan basıncını dengeleyerek düşmesine yardımcı olabilir.
Limon şekeri düşürür mü?
Limon veya limonlu su tüketimi, insülin seviyelerinin dengelenmesine yardımcı olarak Tip 2 diyabet oluşumunu önlemede etkili olabilir.
Limon hangi mevsimde yetişir?
Limon, özellikle nisan ayında çiçek açarak, ekim-ocak ayları arasında olgunlaşmaya başlar.