Sinameki Çayının Faydaları ve Yapılışı Nasıldır?
Sinameki bitkisi, Cassia familyasına ait olup, latince adı Cassia angustifolia’dır. Musilaj etkisiyle hafızalarda yer edinmiş olan bu bitki, alternatif tıpta önemli bir yer edinmiştir. Günümüzde, modern tıbbın kolonoskopik yöntemleri öncesinde testin hassasiyetini artırmak amacıyla da kullanımı gözlemlenmiştir. Sinameki çayı olarak günlük yaşamda tüketilmekte ve halk arasında Çin tarçını olarak da adlandırılmaktadır. Bitkinin yapraklarından ekstrakt, toz, kapsül, sıvı form ve çay üretilerek dünya genelinde geniş bir kullanım alanına sahiptir. İçeriği itibarıyla genellikle kozmetik ve besin takviyesi alanlarında kullanılmaya devam etmektedir.
Sinameki Çayı Nedir?
Sinameki çayı, sinameki bitkisinin yeşil-mavimsi yapraklarından elde edilen ve özellikle bağırsak hareketlerini düzenlemek ve idrar söktürmek amacıyla kullanılan bir bitki çayıdır.
65-70 cm boylanabilen çalımsı bitkinin yaprakları, yeşil-sarı renge ulaşana kadar genellikle 7-10 gün arasında gölgede kurutulur. Tuzlu suda da başarıyla yetişebilen bu bitki, özel yetiştirme koşullarına ihtiyaç duymadan kolayca yetiştirilip hasat edilmektedir. Çay olarak kullanmak amacıyla kurutulan yapraklar balyalar halinde saklanır.
Sinameki Çayı Faydaları Nelerdir?
Esansiyel yağlar, kalsiyum, fosfor, demir, magnezyum, sodyum, çinko, A, E, D, B-6 ve K vitaminlerini içeren sinameki çayı, ağrıyı azaltma, müshil etkisiyle kabızlık sorunlarının giderilmesi, mide ülserine sebep olan bakterilerin önlenmesi ve idrar yolu enfeksiyonlarının etkilerinin azaltılması gibi çeşitli faydalara sahiptir:
- Hemoroid semptomlarını hafifletir
- Anti-parazitik etkisiyle bağırsakları parazitlerden temizler
- Midede gastrit salgısını dengelemede yardımcı olur
- Bağırsak iltihabının oluşumunu engeller
- Hücre yenilenmesini artırarak ciltte kolajen üretimini destekler
- İltihap kurutucu ve rahatlatıcı etkisi ile kas kramplarını azaltır
- Müshil etkisi sayesinde kabızlığı giderir
- Ciltteki kızarıklık ve kaşıntıyı azaltır
İdrar Yollarına İyi Gelir
Diüretik etkisi sayesinde idrar söktürür. Ayrıca, iltihap kurutucu özellikleri ile idrar yolu enfeksiyonlarının önlenmesine yardımcı olur.
Ağrı Kesici Özelliği Vardır
Ağrı kesici etkisini kortizol ve dopamin hormonlarının dengelenmesi ile gerçekleştirir ve ağrı eşiğini düşürür. Bu sayede migren tedavisine destek olurken, beklenmedik bağ ağrıları ve artan ışığa karşı hassasiyette yardımcı olur.
Saçı Besler
Kanda filtreleme özelliği, saç foliküllerinin daha iyi beslenmesini sağlar ve saçların sağlıklı bir biçimde uzamasına katkıda bulunur.
Kan Temizleyici Görevi Görür
Dolaşım sistemi ve lenf bezlerini destekleyerek kanda bulunan toksinlerin atımına yardımcı olur.
Kabızlığa İyi Gelir
Müshil etkisi ve güçlü laksatif etkisi sayesinde bağırsaklardaki suyun emilimini artırarak dışkının yumuşamasına ve daha rahat çıkmasına yardımcı olur. Böylece, kabızlık sorununa alternatif bir çözüm sunabilir.
Sinameki Çayı Nasıl Yapılır?
Güneşte kurutulan sinameki yapraklarının etkin maddeleri kayba uğrayabilir, bu nedenle çay için gölgede kurutulmuş yaprakların seçilmesi önemlidir. Sinameki yaprakları, demleme yöntemine tabi tutularak kolayca hazırlanabilir.
Hazırlama aşamaları; yapraklar ince bir şekilde doğrandıktan sonra, 2 çay kaşığı kadar sinameki 300-400 ml suya eklenerek, 5-10 dakika boyunca demlendirilir. Ardından bir süzgeç yardımıyla süzülerek içilebilir.
Özgün bir aroma kazandırmak için ek bir şey eklemeden tüketilebilir. Bununla birlikte, kür oluşturmak isteyenler papatya, rezene, melisa veya zencefil gibi bitkileri ekleyerek demlendirebilirler. Bitkisel çayların genelde acı bir tadı olduğu için, istenirse 1 çay ya da tatlı kaşığı bal eklenebilir.
Çayın etken maddelerinin kaybolmaması için, demlenme süresinden hemen sonra 10 dakika içinde, ılık olarak sunulması önerilmektedir.
Sinameki Çayı Nasıl Kullanılır?
Gölgede kurutulmuş yaprakları demleyerek hazırlayabileceğiniz gibi, hazır poşet formundaki çayları da sıcak suya ekleyerek bitkinin aromasını çıkararak içebilirsiniz.
Sinameki Çayı Zayıflatır mı?
Bağırsak detoksu olarak bilinen sinameki çayı, bağırsakları temizlemesi nedeniyle vücuttaki yalancı kilo görünümünü azaltır. Ayrıca kan şekerini düzenleyerek yağ ve karbonhidrat depolanmasını önler, böylece kilo alımını engeller. İnsülin direnci üzerindeki etkileri sayesinde, hücrelerin insüline duyarlılığını artırarak obezitenin önlenmesine destek olabilir. Bu nedenle çayın zayıflama etkisi olduğu söylenebilir.
Sinameki Çayı Yan Etkileri Nelerdir?
Bağırsak ve idrar söktürücü özellikleri nedeniyle potasyum seviyesini düşürebilir, elektrolit dengesini ve kalp ritmini değiştirebilir. Bunların yanı sıra, Crohn hastalığı, ülseratif kolit, apandisit iltihabı veya su kaybı yaşayan kişilerin dikkatli kullanmaları gerekmektedir. Bazı araştırmalar, östrojen içeren, ishal yapıcı veya kan sulandırıcı ilaçlarla etkileşime girme riskine karşı doktor tavsiyesi ile kullanılması gerektiğini belirtmektedir.
Sinameki Çayı Ne Kadar Sürede Etki Eder?
Vücut metabolizmasına bağlı olarak değişiklik gösterebilir, ancak etkisinin genellikle 6-12 saat içinde gözlemlendiği bilinmektedir.
Sinameki Çayı Kaç Gün İçilir?
Günlük olarak demlenen bitkinin 1-2 bardak olarak kullanılması önerilir; daha fazla tüketilmemesi tavsiye edilmektedir. Kullanım süresi kişiden kişiye değişebilir fakat müshil etkisi nedeniyle uzun süreli kullanımı önerilmez.
Sinameki Çayı Aç mı Tok mu İçilir?
Aç ya da tok olarak kullanımı fark etmez; tok karnına kullanılması hazımsızlık problemlerini giderebilir. Aç karnına alındığında, şiddetli mide problemleri yoksa bağırsakların boş olmasından dolayı biriken toksinlerin daha kolay atılmasına yardımcı olabilir.
Sinameki Çayı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Sinameki Çayı Ne Zaman İçilmeli?
Günlük bitki çayı olarak kullanılan yaprak, sürekli tüketim yerine maksimum 1-2 hafta süre ile kullanılmalıdır. Ayrıca, yemekten sonra bir tutam sinameki çayı yaprağını çiğneyerek de tüketmek mümkündür.
Sinameki Çayı Kabızlığa İyi Gelir mi?
Kabızlık sorununa, ince ve kalın bağırsakta emilimi dengelemesi ile olumlu etki eder. Bu bakımdan kabızlık problemlerinin giderilmesine yardımcıdır.
NOT: Bu içerik sağlık uzmanlarının katkısı ile hazırlanmış ve dil modeli ile düzenlenmiştir. Sitemizdeki bilgiler tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Sağlığınız ile ilgili tüm durumlarda, tanı ve tedaviye yönelik işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.