Kontakt Lens Kullanımının Doğru Yöntemleri Nelerdir?
Denizde ve havuzlarda kontakt lensle yüzmek ciddi enfeksiyonlara yol açabilir. Suyun çok sayıda tehlikeli mikrop taşıdığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Avni Yılmaz, “Kontakt lenslerle yüzmek göz enfeksiyonlarına, tahrişe ve korneal ülser gibi potansiyel olarak göz ve görmeyi tehdit eden sorunlara yol açabilir. Görme problemi yaşayan ve lens takmak zorunda kalan kişiler, tek kullanımlık lensleri su geçirmeyen yüzme gözlüğüyle birlikte kullanmalıdır” dedi. Göz sağlığımız açısından, Op. Dr. Yusuf Avni Yılmaz’ın lens kullanımıyla ilgili önerilerini dikkate almak faydalı olacaktır…
Su, içerisinde pek çok mikrop barındırabilir. Bunlar arasında kontakt lenslere yapışabilen ve korneanın enfekte olmasına yol açabilecek Acanthamoeba organizması en ciddi olanlardan biridir. Acanthamoeba keratit olarak bilinen bu durum, yüzme sırasında kontakt lense bulaşmasıyla ilişkilendirilir ve yeteri kadar erken müdahale edilmezse görme kaybı yaşanabilir ve kornea nakli gerekebilir. Bu tür vakalarda kornea nakli başarılı olsa bile, göz kaybı riski bulunmaktadır.
Zorunlu durumlarda tek kullanımlık lensler tercih edilmelidir
Eğer gözle ilgili çok büyük bir sorun yoksa, yani gözlük ya da lens kullanmadan görme durumu idare edilebiliyorsa, mümkünse lens kullanmadan havuz veya denize girmek önerilir. Ancak yüksek numara gözlük veya kontakt lens kullanan kişiler için görüş kalitesi oldukça düşük olacağından lens kullanma zorunluluğu oluşur. Bu durumda tek kullanımlık lenslerin, su geçirmeyen yüzme gözlüğü ile birlikte kullanılması önemlidir. Yüzme sırasında gözlere su girmesi durumunda, göz tahrişi ve enfeksiyon riskini azaltmak amacıyla kontakt lensler en kısa sürede çıkarılmalıdır.
Sert, gaz geçirgen kontakt lensler yüzerken kullanılmamalıdır
Kontakt lenslerle yüzmek gözlerde tahrişe ve hatta ciddi zararlara yol açabilir. Yüzme gözlüğü kullanmak, gözün suyla teması riskini azaltarak olası enfeksiyon ve tahrişten korur. Sert, gaz geçirgen (GP) kontakt lensler yüzme esnasında kullanılmamalıdır; çünkü bu lenslerin gözlerden düşme ihtimali daha yüksektir. Yumuşak kontakt lensler ise gözde kalma olasılığı daha yüksektir, ancak gözeneklilikleri nedeniyle kimyasalları ve bakterileri emebilir ve göz tahrişi ve enfeksiyon riskini artırabilir. Ayrıca, havuzlardaki tatlı su yumuşak lenslerin gözlere yapışmasına yol açarak önemli rahatsızlıklar yaratabilir.
Lens kullanımı zararları: Göze batma hissi oluşursa lens hemen çıkarılmalıdır
Yüzme esnasında gözlere su girmesi, gözleri naturel olarak yağlayan gözyaşlarını da yıkarak mevcut göz koşullarını kötüleştirebilir. Kontakt lenslerle yüzmeye karar verenler için günlük tek kullanımlık lensler en güvenli seçenektir. Tek bir kullanımdan sonra atılmak üzere tasarlanmışlardır, bu da onları temizleme ve dezenfekte etme zorunluluğunu ortadan kaldırır. Eğer tek kullanımlık lens kullanılsa bile herhangi bir zamanda gözde batma ve yanma hissi olursa, ilk olarak lensin çıkarılması gerekmektedir. Eğer lens çıkarıldıktan sonra yanma ve batma hissi devam ederse, bir göz doktoruna başvurulmalıdır.
Tek kullanımlık lensler yüzecekten hemen sonra atılmalıdır
Güvende olmak adına, günlük tek kullanımlık lenslerin yüzdükten hemen sonra atılması ve gözlere nemlendirici damla kullanılması önemlidir; ayrıca kontakt lenslerle uyumlu yapay gözyaşları ile durulama yapılması da faydalıdır. Tek kullanımlık lensler, aylık lenslere göre daha yüksek maliyetli olabilir, fakat mevcut riskler göz önünde bulundurulduğunda bu maliyet farkı göz ardı edilebilir…
Reçeteli yüzme gözlükleri de bir alternatif olabilir
Yüzme sırasında yüzme gözlüğü kullanmak, hem suyun gözle teması riskini azaltır hem de kontakt lensin kaybolmasını engeller. Ayrıca özel olarak tasarlanmış ve refraktif hataları düzelten reçeteli yüzme gözlükleri de vardır. Bu gözlükler, günlük yaşamda kullandığınız gözlüklerin yüzme amaçlı versiyonlarıdır. Ancak handikapları astigmatın genellikle düzeltilmemesidir. Avantajı ise UV filtresi içerdiğinden, yüzerken gözleri güneşin zararlı etkilerinden korumasıdır. Bazı markalar kırıcılığı düzelten optik özellikte yüzme gözlükleri üretmektedir. Bu gözlüklerde farklı numara seçenekleri sunulmaktadır. Diğer bir alternatif ise, fazla zorlukla karşılaşmak istemeyenler için, uygun kornea yapısına sahip iseler lazer tedavisi ile refraktif hatanın düzeltilmesidir. Bu durumda, hem deniz hem de havuzda iyi görüş için lens veya gözlük gereksinimi ortadan kalkacaktır…