D Vitamini

D vitamini eksikliği hangi hastalıklara yol açabilir?

Güneş Işığı: Vücut güneş ışığına maruz kaldığında doğal yolla D vitamini üretebilir. Ancak, üretilen D vitamini miktarı cilt tonu, günün saati ve hava koşulları gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Aşırı güneş maruziyeti cilt kanseri riskini artırabileceğinden, güneş kremi kullanmadan güneşte fazla zaman geçirmeniz önerilmez.

Diyet: D vitamini barındıran bazı besinler arasında somon, hafif konserve ton balığı ve uskumru gibi balıklar öne çıkar ve en iyi D vitamini kaynaklarıdır. Mantarlar UV ışığına maruz kaldığında önemli miktarda D vitamini içerebilir. Bir yumurta sarısı yaklaşık 20 IU D vitamini içerir. Süt, yoğurt, tahıllar ve bazı %100 meyve suları da D vitamini ile zenginleştirilmiş ürünlerdir. Yoğurt üreticileri genellikle ürünlerine D vitamini eklemektedir. 8 onsluk bir porsiyon genellikle 3 mcg D vitamini barındırır.

Takviyeler: Güneş ışığının yeterince etkili olmadığı sonbahar ve kış aylarında, insanların D vitamini takviyesi almaları gerekebilir. D vitamini takviyeleri, kemik sağlığını desteklemek için yeterli D vitamini almanızı sağlamanın etkili bir yolu olabilir. D vitamini takviyeleri iki ana türde bulunur: D2 vitamini (ergokalsiferol) ve D3 vitamini (kolekalsiferol). D vitamini takviyelerini yemekle veya yemeksiz alabilirsiniz ve tüm dozu bir kerede almanız mümkündür. Ancak aşırı D vitamini alımının sağlığa zararlı olabileceğini unutmamalısınız.

Vitamin Rehberi

Sağlıklı beslenme ve vitamin rehberi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir