Hızlı ve Besleyici Sahurluk Tarifleri
11 ayın sultanı geldi! Bu yıl Ramazan ayı 2 Nisan Cumartesi günü başlayıp 2 Mayıs Pazartesi günü sona eriyor. Milyonlarca insanın oruç tuttuğu bu dönemde, sahur yapılması önemli. Tüm gün enerjik kalmak ve orucunuzu daha rahat tutabilmek için sahurda tüketeceğiniz gıdalara dikkat etmelisiniz. Bu yazımızda, sahur sofralarınıza renk katacak tariflerle karşınızdayız! Doyurucu sahur tarifleri, beslenme önerileri ve daha fazlası yazımızda sizi bekliyor!
Doyurucu Sahurluk Tarifler
Sağlık uzmanları, uzun yıllardır Ramazan ayında iftar ve sahurda sağlıklı beslenme hakkında önemli bilgiler sunuyor. Bu bilgiler doğrultusunda beslenmek, tüm ay boyunca sağlığınızı korumanıza yardımcı olacaktır. Eğer doktorunuz oruç tutmanızı yasaklamadıysa, sağlığınız elverişliyse ve oruç tutmaya kararlıysanız, sağlıklı bir şekilde oruç tutmanın ipuçlarını okuyabilirsiniz. Protein, karbonhidrat ve yağ dengesinin sağlandığı bir sahur öğünü için yazımızın devamına göz atın!
Sahurda Nasıl Beslenmek Gerekir?
Ramazan’da günde iki öğün beslenme yapılır: iftar ve sahur. Bu beslenmede sahur, oldukça kritik bir yere sahiptir. Sahur ve iftar yemekleri için önceden plan yaparak dengeli bir yemek düzeni oluşturabilirsiniz.
Öncelikle öğünlerinizi planlayarak başlayın:
Çalışanlar için yemek planlamak, pişirmekten daha zorlayıcı olabilir. Hangi yemeği yapacağınıza karar vermek açken oldukça zorlaşır. Haftalık yemek planlaması yaparsanız, o gün için sahur ve akşam yemeği hazırlığınızı kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Görünüşte zor görünse de, bu aşama hem market alışverişinizi kolaylaştırır hem de pişirme işlemini daha pratik hale getirir. Dilerseniz, bir diyetisyen veya doktorla görüşüp sizin için uygun bir beslenme programı oluşturabilirsiniz. Ayrıca, sevdiğiniz yemekleri karbonhidrat, protein ve yağ açısından dengeleyerek hazırlayabilirsiniz.
Besinleri dengeli şekilde ayarlayın:
Sahurda tükettiğiniz yemeklerin, gün boyunca tok kalmanızı sağlamak için dengeli olması gerekir. Tok tutan, kalori açısından düşük ve vitamin ile mineral açısından zengin besinlerden oluşan menüler tercih edilmelidir. Peynir, yumurta, patates gibi doyurucu gıdalar; meyve, meyve suyu, avokado gibi vitamin açısından zengin ürünler; ceviz, fındık gibi yağ bakımından zengin ve doyurucu seçenekler tercih edebilirsiniz. Özellikle yumurta, sahurda tüketildiğinde gün boyunca tok kalmanızı sağlayan önemli bir besindir. Haşlanmış yumurta, patatesli yumurta, çırpılmış yumurta gibi çeşitli çeşitlerini tüketebilirsiniz. Yumurta, zengin protein içeriği ve tok tutma özelliği ile sahur öğünlerinde sıkça tercih edilen bir lezzettir. Ayrıca yulaf ve süt veya yoğurt gibi gıdalar da tok olmanıza yardımcı olur.
Ramazan Sofralarına Lezzet Katacak Tatlı Tarifleri
Sahurluk Tarifler
Yukarıda sahurda nasıl beslenebileceğinize dair bazı ipuçları verdik. Şimdi, sahurda kolayca hazırlayıp tüketebileceğiniz birkaç tarif paylaşalım!
1-) Ispanaklı Börek
Börek, doyurucu ve lezzetli olduğu kadar pratik tarifiyle de sahur sofralarınıza renk katacak bir lezzettir. Patatesli, kıymalı, peynirli veya ıspanaklı börek çeşitleriyle sahur masanızı zenginleştirebilirsiniz!
Malzemeler: Ispanak, soğan, tuz, yufka, yumurta, yağ.
Yapılışı:
- Öncelikle böreğin iç harcını hazırlamalısınız. Harç soğuyana kadar yufkaları hazırlayıp hızlıca böreği yapabilirsiniz.
- Bir soğanı küp küp doğrayarak tavada kavurun. Yıkayıp temizlediğiniz (veya dondurulmuş) ıspanakları ekleyerek kavurmaya devam edin.
- Ispanaklar önce suyunu bırakır, bu nedenle panik yapmayın. Renkleri iyice yeşil olana kadar harcı pişirin. Pişirdiğiniz harca tuz ve isteğe bağlı olarak pul biber, karabiber gibi baharatlar ekleyin. Ardından harcı soğuması için bir kenara koyun.
- Ayrı bir kapta 1 su bardağı yoğurt, 2 yumurta ve yarım çay bardağı yağı karıştırın. Çırpma teli ile tüm malzemelerin iyice karışmasını sağlayın.
- Fırın tepsisi içerisine bir yufka serip, kenarlarını dışarıda bırakın. Hazırladığınız sostan bir kaşık ile yufkanın üzerine sürün.
- İkinci yufkayı buruşturarak tepsiye yerleştirin; üzerine sos ekleyin ve biraz ıspanak harcının eklenmesini sağlayın.
- Üçüncü yufkayı da buruşturarak ıspanak harcının üzerine koyun. Daha sonra tekrar sosu ekleyin ve diğer yufkayı buruşturarak tepsiye koyun.
- Son olarak, bu yufkanın üzerine yoğurtlu sostan dökerek kalan ıspanak harcını ekleyin. Beşinci ve son yufkayı da buruşturarak tepsiye yerleştirin. Tepsinin dışında kalan yufkaları tepsinin üstüne toplayıp kalan sosu yufkaların üzerine dökün.
- Böreği dilimleyip üzerine 1 yumurta sarısını sürün.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika pişirip servis edebilirsiniz! İsterseniz, bu böreği dilimleyerek dondurup daha sonra çözüp afiyetle yiyebilirsiniz!
2-) Patatesli Omlet
Bir diğer doyurucu tarif ise Patatesli Omlet! Yumurtalı yemekler, sahurda tüketilebilecek pratik ve lezzetli seçeneklerdendir. Bu tarif ile ertesi güne oldukça iyi bir tokluk sağlayabilirsiniz.
Malzemeler: 2 yumurta, 1 orta boy patates, yarım yemek kaşığı tereyağı, tuz, istediğiniz baharatlar.
Yapılışı:
- Öncelikle patatesi soyup küp küp doğrayın. Doğradığınız patatesleri, yağı kızdırdığınız bir tavada kavurun.
- Ayrı bir kapta 2 adet yumurtayı, dilediğiniz baharatlarla çırpın.
- Kızaran patateslerin üzerine yumurtayı dökün. Yumurtanın tavada iyice yayılmasını bekleyin, ardından üzerini kapatıp pişmeye bırakın.
- Yaklaşık 10 dakika sonra yumurtanın pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Afiyet olsun!
Tüm bu tariflerin yanı sıra yemek yapmak için ihtiyaç duyabileceğiniz her ürüne ÇiçekSepeti aracılığıyla ulaşabilirsiniz. Süpermarket ürünleri, mutfakta geçirdiğiniz süreyi kısaltan ve işinizi kolaylaştıran küçük mutfak aletleri ile daha fazlası online alışveriş sitemizde sizi bekliyor!