Kabak Çekirdeğinin Faydaları, Zararları ve Sağlığa Etkileri Nelerdir?
Kabak çekirdeği, dünya üzerindeki en yararlı besinlerden biridir. Bir avuç kabak çekirdeği, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu sağlıklı yağ, magnezyum ve çinko bakımından zengin bir kaynaktır. Zengin bir antioksidan ve lif kaynağıdır; bazı kanser türlerine ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkileri bulunur. Erkeklerde sperm kalitesini artırırken, kadınlarda doğurganlığı destekleyebilir. Ayrıca, bağırsak parazitlerinin vücuttan atılmasında yardımcı olur. Prostat ve idrar rahatsızlıklarının tedavisinde etkili olabileceği gibi, ruh halini iyileştirir ve menopoz semptomlarını hafifletebilir. Ancak kabak çekirdeğinin tüketiminde ölçülü olmak son derece önemlidir; fazla alındığında sindirim sorunlarına ya da kilo alımına neden olabilir.
Kabak çekirdeği besin değeri
Kabak çekirdeğindeki vitaminler
- Lif: 1.7 gr
- Karbonhidrat: 5 gr
- Protein: 7 gr
- Yağ: 13 gr (Bu yağın 6 gramı omega-6’dır)
- K Vitamini: 2.35mcg (Günlük ihtiyacın %18’i)
- Fosfor: Günlük ihtiyacın %33’ü
- Manganez: Günlük ihtiyacın %42’si
- Magnezyum: 73 mg (Günlük ihtiyacın %37’si)
- Potasyum: 260 mg
- Kolin: 20 mg
- Demir: 2.84 mg (Günlük ihtiyacın %23’ü)
- Çinko: 2.52 mg (Günlük ihtiyacın %14’ü)
Yukarıdaki veriler, bir avuç (28 gram) kabuksuz çiğ kabak çekirdeği için geçerlidir. Kabak çekirdeği aynı zamanda birçok antioksidan, çoklu doymamış yağ asitleri, potasyum, B2 vitamini ve folat da içerir.
Kabağın faydaları nelerdir? Kabak detoksu nasıl yapılır?
Kabak çekirdeği kaç kalori?
28 gram kabuksuz çiğ kabak çekirdeği yaklaşık 128 kcal’dir. 1 avuç kabak çekirdeği ise yaklaşık 10 gram olup yaklaşık 46 kaloridir. Kabak çekirdeği tuzlu ve kavrulmuş olarak tüketildiğinde kalori oranı artar; 100 gram tuzlu ve kavrulmuş kabak çekirdeği yaklaşık 560 kalori içermektedir.
Kabak çekirdeğinin faydaları
- Harika bir lif kaynağı olarak sindirim sağlığını destekler.
- Çinko açısından zengin olan kabak çekirdeği, erkeklerde sperm kalitesini ve doğurganlığı artırabilir ve ayrıca kemoterapi gibi durumlar nedeniyle sperm hasarına karşı korur.
- İyi uyku için gerekli olan triptofan, çinko ve magnezyum gibi besinler içerir; triptofan vücutta “mutluluk hormonu” serotonin ve “uyku hormonu” melatonine dönüşür.
- Kabak çekirdeği, parazitlerin vücuttan atılmasına yardımcı olabilen ve onları etkisiz hale getiren tetrasiklik triterpenler içerir.
- Uzun süreli tokluk hissi verdiği için kilo kaybına destek olabilir.
- Hamilelikte düzenli tüketilmesi, çinko eksikliği riskini azaltabilir.
Çiğ kabak çekirdeği neye iyi gelir?
Çiğ kabak çekirdeği, iyi huylu prostat hiperplazisi nedeniyle aşırı idrara çıkma semptomlarını hafifletebilir. Bunun yanında, aşırı aktif mesane gibi idrar yolu bozukluklarının tedavisinde de destekleyici olabilir. Tetrasiklik triterpenler sayesinde, bağırsak parazitlerinin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Zengin bir antioksidan kaynağıdır
Antioksidanlar vücutta iltihabı azaltarak hücreleri zararlı serbest radikallerden koruyabilir. Bu nedenle antioksidan açısından zengin gıdalar tüketmek çeşitli hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir. Kabak çekirdeği, karotenoidler ve E vitamini gibi antioksidanlar içerir.
Bazı kanserlere karşı koruyabilir
Kanseri önleyebilecek tek bir “süper gıda” yok; ancak sağlıklı bir diyetin kanser riskini düşürebileceği gösterilmiştir. Kabak çekirdeği, hücrelere zarar verebilecek serbest radikallerin etkisini azaltmaya yardımcı olan iyi bir antioksidan kaynağıdır. Yüksek miktarda kabak çekirdeği içeren diyetlerin, özellikle menopoz sonrası meme kanserine karşı koruma sağladığı gözlemlenmiştir.
Antioksidan nedir, ne işe yarar? Hangi besinlerde bulunur?
Prostat ve mesane sağlığını destekler
Yapılan araştırmalar, kabak çekirdeği ve yağının iyi huylu prostat hiperplazisi (BPH) nedeniyle idrara çıkma sorunlarını azaltabileceğini göstermektedir. Ayrıca, erkekler ve kadınlar için aşırı aktif mesane gibi durumların tedavisinde yardımcı olabilir.
Kalp hastalıklarından korur
Kabak çekirdeği, iyi bir antioksidan, lif, magnezyum, çinko ve omega-3 / omega-6 yağ asitleri kaynağıdır. Bu besinler, kalp sağlığı için destekleyicidir ve kan basıncını düşürürken iyi kolesterol seviyesini artırır. Ayrıca kabak çekirdeği, nitrik oksit üretimini artırarak kalp sağlığını olumlu yönde etkiler.
Yüksek oranda magnezyum içerir
Magnezyum, tansiyonun kontrolü, kalp ve kemik sağlığı ve kan şekeri seviyesinin düzenlenmesi açısından son derece gereklidir. Kabak çekirdeği, önemli bir doğal magnezyum kaynağıdır ve 50 gram kabuksuz çiğ kabak çekirdeği 130 mg’dan fazla magnezyum içerebilir.
Kabak çekirdeği yağı faydaları nelerdir? Nasıl kullanılır?
Tip 2 diyabete karşı korur ve kan şekeri seviyesini düşürür
Kabak çekirdeği, içerdiği magnezyum ve antioksidanlar sayesinde kan şekeri seviyesini dengeleyerek tip 2 diyabete karşı koruma sağlayabilir. Ayrıca, diyabet hastalarının tedavisine de destek olabilir.
Kabak çekirdeği kilo aldırır mı?
Kabak çekirdeği atıştırırken, yüksek kalori ve yağ oranını dikkate almanız gerekir. Bir fincan kabak çekirdeği yaklaşık 285 kalori ve 12 gram yağ içermektedir. Bu nedenle, aşırı tüketim kilo almanıza sebep olabilir.
Kabak çekirdeği çok yenirse ne olur?
Kabak çekirdeği, lif açısından zengindir; fakat aşırı miktarda tüketildiğinde kabızlık, gaz ve şişkinlik gibi sindirim sorunlarına yol açabilir. Önerilen günlük alım miktarı 28-30 gramdır.
Kabak çekirdeği kolesterolü yükseltir mi?
Kabak çekirdeğindeki bitki sterolleri ve omega 3 yağ asitleri, iyi kolesterolü (HDL) artırırken kötü kolesterolü (LDL) düşürmeye yardımcı olur. Aynı zamanda trigliseritleri (kan yağları) ve kan basıncını da azaltarak kalp hastalığı riskini azaltabilir.
Kabak çekirdeğini kimler yememeli?
Diüretik (idrar söktürücü) ilaç kullananların, kabak çekirdeğine alerjisi olanların, anti-diyabetik ilaç alanların ya da düşük tansiyonu olanların kabak çekirdeği tüketmeden önce mutlaka doktorlarına danışmaları önerilir. Ayrıca, kabak çekirdeği bebekler için de önerilmemektedir.
Magnezyum nedir? Neye iyi gelir? Mg eksikliğinin belirtileri ve tedavisi
Kabak çekirdeğinin zararları
- Lif açısından yüksek olduğu için fazla miktarda tüketimi gaz ya da şişkinliğe yol açabilir.
- Lif, dışkıyı toparlayarak uzun vadede kabızlığı önleyebilir, ancak aşırı miktarda kabak çekirdeği yemek kabızlığa neden olabilir.
- Eğer yiyecekleri çiğnemekte veya yutmakta zorlanıyorsanız, kabak çekirdeğini kabuksuz şekilde tüketmeniz önerilir.
- Sindirilmesi zor olduğu için, ülseratif kolit veya Crohn hastalığı gibi sindirim sorunları olan kişilerde semptomları artırabilir.