Tarifler

Ekmek Tarifleri: En Favori Lezzetler

Evde kolaylıkla yapabileceğiniz popüler ekmek tariflerini merak ediyorsanız, doğru yerdesiniz! Evde ekmek yapımının incelikleri, mayalı ve mayasız ekmek çeşitleri, İtalyan ekmekleri ve daha fazlası yazımızda sizi bekliyor!

Beyaz ekmek, karabuğday unundan ekmek, çiçek ekmek, balon ekmek, nohut unundan ekmek, tombik ekmek, lavaş ekmek, pide, ramazan pidesi, wasa ekmek, diyet ekmek çeşitleri, tam tahıllı ekmek… Evde hazırlanan ekmek çeşitleri giderek çoğaldı. Bugün, en sevilen ve denemeye değer tarifleri bir araya getirelim. İşte, en popüler evde ekmek tarifleri!

Ekmek Yapmak İçin Kullanılabilecek Ürünler Nelerdir?

Çok Sevilen Ekmek Tarifleri

1-) Ekşi Mayalı Ekmek

Ekmek Tarifleri
Ekşi Maya Ekmeği

Evde mayalı ekmek yapmak, özellikle ekşi mayalı ekmek hazırlamak sanıldığı kadar kolay olmayabilir. Ekşi maya ekmeği yapmak sabır ve cesaret gerektirir. Mayalı ekmek çeşitleri arasında belki de en lezzetlisi ekşi mayalı ekmektir. Dışı çıtır, içi doyurucu ve mis gibi kokan bir ekmek yapmak istiyorsanız haydi tarife geçelim!

Ekşi Mayalı Ekmek İçin Gerekli Malzemeler: 400 gram ekmek unu, 300 mililitre su, tuz, 90 gram ekşi maya.

Yapılışı: Derin bir kabın içine su ve ekşi mayayı ekleyin. Eklediğiniz sıvı karışımını bir havuz gibi açın. Unu ve tuzu, uygun bir un eleğinden geçirerek yavaşça sıvı karışıma ekleyin. Ele hafif yapışan, cıvık bir hamur elde edin. Hamur haliyle yarım saat dinlendirin ve katlama işlemini gerçekleştirin. İlk katlamadan sonra yarım saat daha dinlendirin. Ardından bu işlemi toplamda beş kez tekrarlayın. Fırına girebilen bir tencereye un serpin ve hamuru tencerenin içine yerleştirin, hamuru son kez dinlenmeye bırakın. Fırını 200 dereceye ısıtın ve ekmeği pişirmeye başlayın. 40 dakika kapalı, 20 dakika açık pişirin. Ekmeğiniz piştikten sonra soğumasını bekleyin ve lezzet dolu ekmeğinizin tadını çıkarın!

2-) Tencerede Ekmek

Ekmek Tarifleri
Tencerede Ekmek

Döküm tencerede ekmek yapmak, aslında düşündüğünüz kadar zor değil. Farklı bir deneyim yaşamak isteyenler için döküm tencerede ekmek yapmak daha keyifli bir seçenek olabilir.

Yapılışı: Tüm malzemeleri derin bir karıştırma kabına ekleyin. Ele yapışmayan bir hamur elde ettiğinizde, hamuru bir saat mayalandırmaya bırakın. Mayalanan hamuru tezgahın üzerinde biraz yoğurup ekmek şekli verin. Döküm tencere içine biraz un serpin ve hamuru ekleyin. Hamuru yarım saat daha mayalandırın. 200 derece ısıttığınız fırında, tencerenin kapağı kapalı bir şekilde 20 dakika pişirin. Ardından tencerenin kapağını açarak 30 dakika, ekmeğin dış kısmı kızarana kadar pişirmeye devam edin. Sonuç olarak dışı kıtır, içi yumuşak bir ekmeğiniz olacak!

3-) İtalyan Ekmeği (Foccaccia)

Ekmek Tarifleri
İtalyan Ekmeği

Fransız baget, panini ve foccacia gibi ekmekler, pandemi döneminde sıkça denenen çeşitlerdendi. Evde pratik bir ekmek yapmak isteyenler için foccacia ekmeği lezzetiyle her öğüne eşlik edebilir!

İtalyan Ekmeği (Foccaccia) İçin Gerekli Malzemeler: 500 gram un, 375 mililitre su, 1 yemek kaşığı instant maya, tuz, kekik, 50 gram kurutulmuş domates, 1 yemek kaşığı zeytinyağı.

Yapılışı: Ilık su ve mayayı derin bir kaba dökün. Elek ile inceltilmiş unu, tuzu ve sıvı yağı karıştırma kabına yavaşça ekleyerek yoğurun. Hamuru bir süre mayalanması için bekletin. Hamur iki katına çıktığında diğer malzemeleri ekleyin. Dilediğiniz gibi kekik, kup kup doğranmış domates, dilimlenmiş zeytin veya ince limon dilimleri ekleyebilirsiniz. Hamuru son kez karıştırın ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine aktarın. Son mayalanması için hamurun üstünü kapatın ve birkaç saat bekletin. Mayalanan hamurun üzerine zeytinyağı sürün ve baharat eklemeyi unutmayın. Parmaklarınızla hamurun üzerine yuvarlak şekilde hafifçe basın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika pişirin. İtalyan ekmeğiniz hazır!

4-) Glutensiz Ekmek

Ekmek Tarifleri
Glutensiz Ekmek

Çölyak hastalığına sahip veya gluten intoleransı olan bireyler için hazırlanabilen glutensiz ekmekler, bu yıl evde daha sık pişiriliyor. Ekmek olmadan yaşayamayan ama glutene karşı hassasiyeti olanlar için bu tarif aradığınız lezzeti sunacaktır!

Glutensiz Ekmek İçin Gerekli Malzemeler: 1 yumurta, 4 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı kuru maya, yarım su bardağı laktozsuz süt, 1.5 su bardağı ılık su, 4 su bardağı glutensiz un, 1.5 tatlı kaşığı toz şeker, yarım tatlı kaşığı tuz.

Yapılışı: Su ve mayayı karıştırın ve aktive olmaları için bir süre bekletin. Derin bir kapta yumurta, şeker, tuz, süt ve yağı bir araya getirin. Glutensiz unu eleyerek yavaş yavaş karışıma ekleyin. Aktifleşen mayayı da ekledikten sonra, hamuru iyice yoğurun. Ekmek kabınızı yağlayın ve hamuru içeriye dökün. Hamurun üstünü kapatıp 20 dakika mayalanmasını bekleyin. Mayalandıktan sonra, hamurun üzerine keskin bir bıçakla çizikler atın ve 200 derece fırında 45 dakika pişirin. Üzeri kızaran ve hafif kabuklanan ekmeği dinlendirin; lezzet dolu ekmeğiniz hazır!

5-) Mor Ekmek

Ekmek Tarifleri
Mor Ekmek I Görsel kaynağı: flickonfood

Bu ekmek, diğerlerinden farklı bir renge sahip: mor! “Neden mor?” diye sorarsanız, bunun lezzet tarifinde gizli olduğunu belirtelim. Haydi, tarife daha yakından bakalım!

Mor Ekmek İçin Gerekli Malzemeler: 3 adet mor havuç, 1 bardak su, 4 su bardağı ekmeklik un, 1 tatlı kaşığı instant maya, 1 tatlı kaşığı toz şeker, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 su bardağı ılık su.

Yapılışı: Havuçları doğrayıp bir tencereye koyun ve üzerine su ekleyin. Havuçlar yumuşadığında ezip süzgeçten geçirin. Elde ettiğiniz havuç püresini ekmek hamurunda kullanmak için bir kenara ayırın. Unu karıştırma kabına alın, ortasını açın ve diğer kuru malzemeleri ekleyin. En son havuç püresi ve ılık suyu ekleyip ele hafif yapışan bir hamur elde edin. Hamurun üzerini örtüp mayalanmasını bekleyin. Tezgahı hafifçe yağlayın, kabaran hamuru tezgaha alın ve şekil verin. Yuvarlak hale getirdiğiniz hamuru yağlı kağıt serili bir tencereye veya fırın kabına yerleştirin. Yarım saat daha mayalandırın. Mayalanan hamurun üzerine keskin bir bıçakla çizikler atın ve 200 derece fırında pişirin. Pişirme işlemini kapağı kapalı şekilde 30 dakika, kapağı açık şekilde 40 dakika yapabilirsiniz. Ekmeğiniz soğuduktan sonra dilimleyin ve lezzet dolu ekmeğinizin tadını çıkarın!

Ayrıca ilginizi çekebilecek diğer yazılarımız:

NOT: Bu içerik sağlık uzmanlarının katkısı ile hazırlanmış ve dil modeli ile düzenlenmiştir. Sitemizdeki bilgiler tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Sağlığınız ile ilgili tüm durumlarda, tanı ve tedaviye yönelik işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir