Bademcik İltihabı Olanların Uzak Durması Gereken 4 Besin
Bademcik iltihabı, bademciklerinizin iltihaplanması ya da şişmesi durumu olup, viral veya bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklanır. Bu hastalık çocuklarda daha yaygın görülür; ancak gençler ve yetişkinler de etkilenebilir. Boğaz ağrısı, yutkunma sırasında hissedilen ağrı, kulak ağrısı, yüksek ateş, öksürük ve baş ağrısı, bademcik iltihabının sık rastlanan belirtileridir. Bademcik iltihabı, boğaz ağrısına ve yutma güçlüğüne neden olabileceğinden, bu semptomları kötüleştirebilecek bazı yiyecek ve içeceklerden kaçınmanız önerilir.
Bademcik İltihabı Olanlar Nelerden Kaçınmalı?
Bademcik iltihabı genelde 3-4 gün sürer. Bol sıvı alarak, dinlenerek ve doktorun önerdiği ilaçları kullanarak semptomları hafiflemek mümkündür. Ayrıca, bu süreçte bazı yiyeceklerden kaçınmak, belirtilerin kötüleşmesini önleyebilir. Aşağıda, bademcik iltihabında uzak durmanız gereken besinler yer almaktadır:
- Sert ve çıtır yiyecekler
Bademcik iltihabı disfajiye (yutma zorluğu) yol açabilir. Cips, tahıl ve kraker gibi sert ve çıtır yiyecekler, yutulduğunda ağrının artmasına neden olabilir. Bu tür yiyecekler, iltihaplı ve şişmiş bademciklerinizi daha fazla tahriş edebilir. Bu durum, hem yiyeceği yutarken hem de yedikten sonra daha şiddetli bir ağrı hissetmenize yol açabilir.
- Baharatlı yiyecekler
Acı biber tozu, karabiber ve acı sos içeren yiyecekler, bademcik iltihabını tetikleyerek ağzınızı ve boğazınızı etkileyebilir. Kapsaisin gibi bazı baharat bileşenleri tükürük üretimini artırarak boğazda daha fazla mukus birikimine neden olabilir. Bu durum, boğazınızı temizlemeyi ve yiyecekleri yutmayı zorlaştırabilir. Bu nedenle, acı içerikli yiyeceklerden kaçınmak önemlidir.
- Asitli meyveler
Turunçgiller (portakal, limon ve misket limonu gibi) ve domatesler, asidiklikleri nedeniyle bademciklerinizi tahriş edebilir. Asitli yiyecekler, ayrıca yanma hissini artırabilir ve boğazda aşırı ağrıya yol açabilir. Bu durumda yemek yutmak daha da zorlaşır.
- Bazı içecekler
Bazı içecekler, ağrılı ve şişmiş boğazı daha da tahriş edebilir. Narenciye suları gibi bazı içecekler asitli özellikler taşır ve bunlar bademcik iltihabını kötüleştirebilir. Kahve gibi kafeinli içecekler de vücudu susuz bırakabileceğinden dikkatli olunmalıdır. 2017 yılına ait bir çalışmada, kahvenin sıklıkla idrar çıkışını artırarak hafifçe diüretik etkiye sahip olabileceği belirtilmiştir. Ayrıca, çay ve kahve gibi içecekleri çok sıcak tüketmek boğazdaki tahrişi artırabilir. Bu nedenle, herhangi bir içeceği tüketmeden önce yeterince soğumasını bekleyin.
Bademcik İltihabı Olanlar Ne Yemeli?
Yumuşak yiyecekler en iyi tercihtir. Yutulması kolaydır ve alınması güvenlidir; ayrıca boğazınızdaki iltihap ve tahrişi azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca sıcak içecekler, bademciklerinizdeki ağrıyı önleyebilir veya hafifletebilir.
- Bitki çayları, çorba ve ılık su gibi sıcak sıvılar
- Yulaf ezmesi
- Sade yoğurt
- Yumurta
- Patates, tatlı patates, balkabağı ve havuç gibi yumuşak pişirilmiş sebzeler
- Meyve veya sebze smoothieleri
- Süt
- Dondurma çubukları
- Sıcak makarna
- Jelatin tatlıları
- Et suyu
- Kremalı çorbalar
- Çırpılmış veya sert haşlanmış yumurtalar
- Muz gibi yumuşak meyveler
- Asidik olmayan meyve suları
Bu yiyecek ve içecekleri tüketmek, bademcik iltihabınızı kötüleştirmeden tok ve susuz kalmanıza yardımcı olacaktır.
Not: Bademcik iltihabı yaşayan kişiler, en kısa sürede doktora başvurmalı ve doktorun önerdiği tedavi yöntemlerine tam olarak uymalıdır.
- Grip olduğunuzda yemeniz gereken besinler
- Mide ülseri için en iyi besinler
- Sırt ağrılarını azaltan besinler
- Şişkinliğe yol açabilen meyveler
- Güne zinde başlamak için en iyi besinler