Gıdalar

Kabuğunda Bile Sağlık Var – Mandalinanın Faydaları

Kış mevsiminin vazgeçilmez meyvelerinden biri olan mandalina, sadece lezzetiyle değil, sağlığımıza olan pek çok faydasıyla da bilinir. İçerdiği C vitamini başta olmak üzere A, B vitaminleri, kalsiyum, lif, potasyum, demir ve fosfor gibi besinlerle tam bir sağlık deposudur. C vitamini, bağışıklık sistemimizin güçlenmesine yardımcı olurken, vücudumuzu hastalıklara karşı koruyan önemli bir vitamindir. Ayrıca, C vitamini cilt sağlığı için de oldukça önemlidir.

Mandalinanın faydaları

Mandalina, bağışıklık sistemini güçlendirir, kanser riskini azaltır ve yeni hücre oluşumunu destekler. İşte Mandalinanın sağlığımız üzerindeki önemli etkileri…

C vitamini ile bağışıklığı güçlendirir

Zengin C vitamini içeriği ve flavonoidler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı daha dayanıklı olmamızı sağlar.

DNA ve RNA’yı destekler

B vitamininden de oldukça zengin olan mandalina vücutta DNA ve RNA oluşumunda görev alarak yeni hücrelerin oluşmasını destekler.

Kansere karşı korur

İçeriğindeki folat, kansere yol açabilecek DNA değişikliklerini önlemede etkilidir. Akciğer, meme, kolon, yemek borusu ve mide kanseri gibi bazı kanser türlerinin riskini azaltır.

Uzun süre tok tutar

İçeriğindeki çözünür lif olan pektin daha uzun süre tokluk sağlar. Yapılan çalışmalara göre, mandalina obezite sorunu olan kişilerde iştah kontrolüne katkıda bulunarak kalori alımını azaltır.

Sindirime İyi Gelir

İçeriğindeki lifler sayesinde sindirim sistemini düzenler ve kabızlık sorununu önler. Lifli yapısı, bağırsak hareketlerini düzenleyerek sindirim sistemini sağlıklı bir şekilde çalıştırır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Nohut: Lezzetli Bir Protein Deposu

Kalp krizi riskini azaltır

Potasyum içeriğiyle yüksek kan basıncını önleyerek kalp krizi riskini azalttığı da, yapılan çalışmalar sonucunda tespit edilen faydaları arasında yer alıyor. İçeriğindeki flavonoidler sayesinde kolesterolün düşmesinde de etkili.

Kemik gelişimini sağlar

Potasyum aynı zamanda kemik sağlığı için de gerekli olan bir mineral. Potasyum ve A vitamini sayesinde sağlıklı kemik gelişiminin sağlanmasında ve kemik erimesinin önlenmesinde önemli rol oynar.

Cildi Canlandırır, Yaraları iyileştirir

Mandalinada bolca bulunan C vitamini vücutta kolajen sentezi için önemli. Kolajen yaraların hızlı iyileşmesini sağlar. Mandalina tüketerek cildinizi canlandırabilir ve parlak bir görünüm elde edebilirsiniz.

Enerjinizi Artırır

Mandalina içinde bulunan doğal şekerler, enerji seviyenizi yükseltir ve gün boyu enerjik olmanızı sağlar.

Demir eksikliğine karşı faydalı

C vitamini aynı zamanda besinlerle alınan demirin vücuttaki emilimini artırır.

Göz sağlığı için önemli

Mandalinada bolca bulunan A vitamini göz sağlığı için de önemli. A vitaminin yeterli alınması başta gece körlüğü olmak üzere makula dejenerasyonu ve katarakt oluşumunu geciktirir.

Ruh Sağlığına İyi Gelir

Mandalinanın sağlığımız üzerindeki olumlu etkileri sadece fiziksel sağlığımızla sınırlı değildir. Aynı zamanda mental sağlığımıza da olumlu katkılar sağlar. Mandalina, içeriğindeki aroma ve tat sayesinde stresi azaltır ve ruh halimizi iyileştirir. Özellikle kış aylarında moralinizi yükseltmek ve pozitif bir atmosfer yaratmak için mandalina tüketebilirsiniz.

Tatlı krizi için alternatif

Mandalinada bulunan flavonoidler diyabetle savaşmada da rol oynarlar. Flavonoidler hastalığa neden olan molekülleri nötralize eden antioksidanlar. Uygun porsiyon tüketildiğinde (1 porsiyon meyve=2 küçük mandalina) kan şekerindeki dalgalanmaları önleyerek tatlıya olan ihtiyacı azaltır.

Mandalina yerken dikkat!

Kabuğunu da tüketin: Mandalina kabuğunun altındaki beyaz lifler selülozik maddeler bakımından zengin oldukları için sindirim siteminin daha aktif çalışmasında etkili olurlar. Ayrıca beyaz liflerin içeriğindeki pektin de diyet lifinin bir bileşeni olduğu için kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur ve kan şekeri dengesi sağlar. Bu nedenle mandalinanın beyaz kısımlarının atmayın ve meyveyle birlikte tüketin. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Sağlıklı Kemikler İçin Gerekli Vitamin ve Mineraller

Kilo kilo yemeyin: C vitamini suda eriyen bir vitamin olduğu için fazlası depolanmaz, atılır. Bu nedenle yüksek miktarda tüketilen mandalinanın da 1 porsiyon (2 küçük adet) mandalinanın da vücuda sağlayacağı vitamin aynı. Mandalinanın yüksek miktarlarda tüketilmesi bazı sağlık problemlerine neden da neden olabilir. Hassas bünyelerde ciltte kızarma ve döküntü gibi alerjik reaksiyonlar oluşabilir. Bunun yanı sıra içeriğindeki fruktoz şekeri nedeniyle diyabet sorunu olanlarda kan şekerinin yükselmesine sebep olabilir. Bu nedenle mandalina tüketirken porsiyon kontrolü çok önemli.

Çekirdeğini yemeyin: Çekirdeksiz türleri de bulunan mandalinayı tüketirken çekirdeklerinin çıkarılması gerekir. Çünkü çekirdeği apandisit organının tıkanmasına yol açabilir.

Mandalina bol gözenekli olduğu için diğer turunçgillere göre daha hızlı su kaybeder, aldıktan sonra 2-3 gün içinde tüketmeniz gerekir.

Taze ve doğal olarak tüketmeye özen göstermelisiniz. Paketlenmiş veya işlenmiş mandalinalar, besin değerlerini kaybedebilir ve sağlığınıza zararlı bileşenler içerebilir.

Mandalinayı soyarken dikkatli olmalısınız. Kabuğu soyarken kullanacağınız bıçak veya el aletleri temiz olmalı ve hijyenik koşullarda saklanmalıdır. Bu şekilde, mandalina tüketirken hijyenik bir ortamda olduğunuzdan emin olabilirsiniz.

Sonuç olarak, mandalina kış aylarında sağlığımızı korumak ve enerji seviyemizi yükseltmek için tercih edebileceğimiz harika bir meyvedir. C vitamini, lifli yapısı ve doğal şekerleri sayesinde sağlığımızı desteklerken, aroma ve tatlarıyla da ruh halimizi iyileştirir. Ancak, mandalinayı tüketirken dikkatli olmalı ve doğal ve taze olanlarını seçmeye özen göstermelisiniz. Bu sayede mandalinanın tüm faydalarından en iyi şekilde yararlanabilirsiniz.

Bu içerik sağlık uzmanlarının katkısı ile hazırlanmış ve dil modeli ile düzenlenmiştir. Sitemizdeki bilgiler tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Sağlığınız ile ilgili tüm durumlarda, tanı ve tedaviye yönelik işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız

Vitamin Rehberi

Sağlıklı beslenme ve vitamin rehberi