Ramazan ve Oruç Hakkında Hadisler ve Ayetler
Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler
Tüm bir yıl boyunca bolluk ve bereket açısından önemli olan ramazan ayı, insanlara doğru yolu ve hayırlı olanı göstermesi ile de büyük bir öneme sahiptir. İslam kültüründe adeta kötü huyları terk etmek, günahlardan arınmak ve manevi faziletler kazanmak olarak tanımlanan ramazan ayında yapılan ibadetler ve tutulan oruçlar kadar bilinçlenmek ve doğru olanı uygulamak da gereklidir.
Her yıl ramazandan önce ve ramazan ayı boyunca sosyal medya ve televizyonlar aracılığıyla, ramazanla ilgili ayetler ile ramazanla ilgili hadisler sıkça öne çıkmaktadır. Oruç ayı olarak kabul edilen bu özel zamanda, tıpkı vücudun gıda ve sudan uzak kalması gibi, dilin ve kalbin de her türlü kötü sözden, dedikodudan ve günaha sebep olan eylemlerden uzak durması icap etmektedir.
Bu nedenle, bu ay boyunca okunacak Kur’an-ı Kerim daha da büyük bir önem kazanmakta ve mealine özel bir önem gösterilmektedir. Ayrıca, ramazan ayı boyunca her gün öğrenilecek farklı ayetler ve anlamı üzerinde durulan ramazan hadisi şerifleri ile manevi bir tatmin sağlamak mümkündür. Eğer çocuklu veya kalabalık bir ailede yaşıyorsanız, gün içerisinde veya geceleri ibadetlerinizde ramazan ve oruç ile ilgili farklı ayetler ve hadisler belirleyerek kendinize ve çocuklarınıza eğitici zamanlar yaratabilirsiniz.
Küçükten büyüğe herkesin dolu dolu geçirdiği ramazan ayının Kur’an-ı Kerim ayı olması, bu ayın önemine dair hadis ve ayetlerin tam olarak öğrenilmesi ve paylaşılması ile anlam kazanmaktadır. Hoş geldin ramazan diyerek bu mübarek ayı karşıladıktan sonra, her gününü hakkıyla geçirmenin yollarını aramak ve ramazan ayının manasını iyi kavramak son derece önemlidir.
Ramazan ayı hadisi şerifler ile derin anlamların keşfedildiği bu dönemde, tekamüle katkı sağlanmaktadır. Bu yazı sayesinde ramazan ayı boyunca bilginizi tazeleyebilir, oruçla ilgili ayetler nelerdir veya oruçla ilgili hadislerin içeriklerini öğrenebilirsiniz!
Ramazan ve oruç gelenekleri hem ayetlerde hem de hadislerde güzel bir şekilde anlatıldığından, oruç faziletlerine dair bilgi sahibi olmak isterseniz, bu kaynaklara yönelmek sağlıklı sonuçlar almanızı kolaylaştırır. Oruç niyeti nasıl edilir gibi sorulara derin göndermeler yapan ayetler ve hadisler ile oruç ibadetinin sadece aç kalmaktan ibaret olmadığını daha iyi anlayabilirsiniz.
Ramazan ve oruçla ilgili ayetler, oruç ibadetinin derin manasını kavramak için değerlidir. Yapılan ibadetin anlamı ne kadar iyi kavranırsa, onu yerine getirmek de o kadar güzel olur. Özellikle oruçla ilgili ayetler ve hadisler, bu ibadette kafa karışıklığını giderecektir.
Oruç, yalnızca sahur ve iftar saatleri arasında bir şey yememekten ibaret olmayıp, maneviyata katkıları da daha iyi anlaşıldıkça, tutulan oruçların kıymeti artar. Kendiniz, sevdikleriniz, sosyal çevreniz ve çocuklarınız için gönülden paylaşabileceğiniz ramazan ile ilgili hadisler aşağıdaki açıklamalarda sizleri bekliyor. Ramazan ile ilgili hadisler kısa örnekler, Peygamberimizin oruçla ilgili hadisleri için farklı kaynaklardan bilgi sunuyoruz.
İlginizi çekebilir: İftar Mesajları: En Güzel İftar Sözleri
Ramazan ve Oruç ile İlgili Hadisler
Oruçla ilgili kısa hadisler konusunda örnekler sunalım:
- “Oruçlunun sevinç anları iki tanedir; birisi iftar ettiği zaman, diğeri de orucunun sevabıyla Rabbine kavuştuğu andır.” (Buhari, Savm 9; Müslim, Sıyam 163)
- “Kim faziletine inanarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhari, İman 28, Savm 6)
- “Ramazan ayı girdiğinde cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar bağlanır.” (Buhari, Savm 5)
- “Ramazan ayında yapılan umre, tam bir hac sevabına eşdeğerdir; benzer şekilde benimle birlikte yapılmış bir haccın yerini tutar.” (Buhari, Umre 4)
- “Kim bir oruçluyu iftar ettirirse, oruçlu kadar sevap kazanır ve oruçlunun sevabından da hiçbir şey eksilmez.” (Tirmizi, Savm 82)
- “Ramazan orucu farz, teravih namazı sünnettir. Bu ayda oruç tutan ve gecelerini ibadetle geçirenin günahları affolur.” (Nesai)
- “Ey iman edenler! Sizden öncekilere yazıldığı gibi, oruç size de yazıldı (farz kılındı). Umulur ki sakınırsınız.” (Bakara Suresi, 183. Ayet)
- “Oruç tutanın uykusu ibadet, susması tesbih, ameli kabul ve duası müstecab olur.” (Resulullah s.a.v)
- “Eğer sorulsa ki, neden ramazan ayının orucu az veya çok farz kılınmadı? Şöyle cevap verilir: Çünkü bu, zayıf ve güçlünün gücünün yettiği bir miktardır.” (İmam Rıza a.s)
- “Allah rızası için bir gün oruç tutan kimse, Allah Teala tarafından bu bir günlük oruç dolayısıyla cehennem ateşinden yetmiş yıl uzak tutulur.” (Buhari, Cihad 36; Müslim, Sıyam 167-168)
İlginizi çekebilir: Sahur Nedir? Sahur Vakti Ne Zaman Başlar, Biter?
Ramazan ve Oruç ile İlgili Ayetler
Ramazan ile ilgili ayetler Diyanet İşleri Başkanlığı yazılarında en doğru şekilde, tafsiriyle aktarılmaktadır. Ramazanda tutulan oruçlarla ilgili ve ramazan dışındaki oruçlarla ilgili ayetler bulunmaktadır. İşte birkaç örnek:
“Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve eğriyi ayırmanın açık delilleri olarak Kur’an’ın indirildiği aydır. Öyleyse sizden ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun. Kim o anda hasta veya yolcu olursa (tutamadığı günler sayısınca) başka günlerde kaza etsin. Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez. Bütün bunlar, sayıyı tamamlamanız ve size doğru yolu göstermesine karşılık, Allah’ı tazim etmeniz ve şükretmeniz içindir.” (Bakara 185)
“Ey iman edenler! Oruç, sizden önceki ümmetlere farz kılındığı gibi size de farz kılındı; umulur ki, bu şekilde korunursunuz.” (Bakara 183)
“… içinizden kim ramazan ayına erişirse, orucunu tutsun…” (Bakara 2/185)
“Allah sizi kasıtsız olarak yaptığınız yeminlerden ötürü sorumlu tutmaz; fakat bilerek edittiğiniz yeminlerden ötürü sizi sorumlu tutar. Bunun da kefareti, ailenize yedirdiğinizin ortalama seviyesinden on fakire yedirmek ya da onları giydirmek ya da bir köle azat etmektir. Buna imkânı olmayan ise üç gün oruç tutmalıdır. Yemin ettiğinizde (bozarsanız) yeminlerinizin kefareti budur. Yeminlerinize bağlı kalın. Allah âyetlerini sizin için bu şekilde açıklıyor ki şükredesiniz.” (Maide Suresi 89)
“Müslüman erkekler, Müslüman kadınlar; mümin erkekler, mümin kadınlar; ibadet ve itaat eden erkekler, ibadet ve itaat eden kadınlar; özü sözü doğru erkekler, özü sözü doğru kadınlar; sabreden erkekler, sabreden kadınlar; gönlünü ibadete veren erkekler, gönlünü ibadete veren kadınlar; (Allah için) yardım eden erkekler, yardım eden kadınlar; oruç tutan erkekler, oruç tutan kadınlar; iffetlerini koruyan erkekler, iffetlerini koruyan kadınlar; Allah’ı çokça anan erkekler, çokça anan kadınlar; işte bunlar için Allah büyük bir ödül hazırlamıştır.” (Ahzab Suresi 35)
“Yanlışlıkla olması dışında, bir müminin bir mümini öldürmeye hakkı yoktur. Yanlışlıkla bir mümini öldüren kimsenin, mümin bir köle azat etmesi ve ölenin ailesine teslim edilecek bir diyet vermesi gereklidir; ancak ölünün ailesi diyeti bağışlarsa o başka. Öldürülen, mümin olmasına rağmen size düşman olan bir topluluktan ise mümin bir köle azat etmek lâzımdır. Eğer kendileriyle aranızda antlaşma bulunan bir topluluktan ise ailesine teslim edilecek bir diyet vermek ve mümin bir köleyi azat etmek gerekir. Bunları bulamayan kimsenin Allah’a tövbesinin kabulü için peş peşe iki ay oruç tutması lâzımdır. Allah her şeyi bilmektedir, hikmet sahibidir.” (Nisa Suresi 92)
O tövbekârlar, ibadet edenler, hamdedenler, dünyada yolcu gibi yaşayanlar, rükûa varanlar, secde edenler, iyiliği teşvik edip kötülükten alıkoyanlar, Allah’ın sınırlarını gözetenler; müjdele o müminleri! (Tevbe Suresi 112)
(“Dünyada yolcu gibi yaşayanlar” anlamında gelen “es-sâihûn” kelimesinin sözlük anlamı “seyahat edenler”dir. Birçok sahâbî, Hz. Peygamber’in “Ümmetimin seyahati oruçtur” meâlindeki bir hadisine dayanarak âyetteki bu kelimeyi “oruç tutanlar” olarak yorumlamışlardır (Taberî, XI, 28))
“Kocası hakkında seninle tartışan ve Allah’a yakınan kadının sözünü Allah işitmiştir. Allah sizin karşılıklı konuşmanızı işitiyordu. Çünkü Allah her şeyi işitmekte ve görmektedir. İçinizden karılarına zıhâr yapanların karıları asla onların anaları değildir. Onların anaları sadece, kendilerini doğuran kadınlardır. Gerçek şu ki, onlar çirkin ve asılsız bir söz söylüyorlar. Şüphesiz Allah affedicidir, bağışlayıcıdır. Karılarına zıhâr yapıp da sonra dediklerinden dönenlerin, onlarla temas etmeden önce bir köle azat etmeleri gerekir. Size öğütlenen işte budur. Allah yapıp ettiklerinizden tamamen haberdardır. Buna imkân bulamayan, temastan önce peş peşe iki ay oruç tutar. Buna da gücü yetmeyen altmış fakiri doyurur. Bu, Allah’a ve resulüne imanınızı göstermeniz içindir. İşte bunlar Allah’ın koyduğu kurallardır. Kâfirleri elem veren bir azap beklemektedir.” (Mücadele Suresi 1-4)
“Ey peygamber! Eşlerinin rızasını arayarak, Allah’ın sana helâl kıldığı şeyi niçin sen kendine haram ediyorsun? Allah çok bağışlayandır, çok merhamet edendir. Allah (gerektiğinde) yeminlerinizi bozmayı (ve kefaret ödemeyi) size meşru kılmıştır. Allah sizin yardımcınızdır. O, hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir. Hani peygamber eşlerinden birine gizli bir söz söylemişti. Fakat eşi o sözü başkasına haber verip Allah da bunu peygambere bildirince, peygamber bunun bir kısmını bildirmiş, bir kısmından da vazgeçmişti. Peygamber bunu ona (sırrı açıkladığı için) haber verince o, “Bunu sana kim bildirdi?” dedi. Peygamber, “Bunu bana, hakkıyla bilen ve hakkıyla haberdar olan Allah bildirdi” dedi. (Ey Peygamber’in eşleri!) Eğer siz ikiniz Allah’a tövbe ederseniz, ne iyi. Çünkü kalpleriniz kaydı. Eğer Peygamber’e karşı birbirinize arka çıkarsanız bilin ki Allah onun yardımcısıdır, Cebrail de, salih mü’minler de. Bunlardan sonra melekler de ona arka çıkarlar. Eğer o sizi boşarsa Rabbi ona, sizden daha hayırlı, Müslüman, inanan, sebatla itaat eden, tövbe eden, ibadet eden, oruç tutan, dul ve bakire eşler verebilir.” (Tahrim Suresi 1-5)
İlginizi çekebilir: Faziletli Ramazan Duaları Arapça, Türkçe
Sahur, İftar, Teravih, Sadaka, Kuran Okuma, Kadir Gecesi Hadisleri
- “Sahur yapınız, zira sahurda bolluk-bereket vardır.” (Buhârî, Savm 20; Müslim, Sıyâm 45)
- “Bilâl geceleyin erkence ezan okur. Siz İbni Ümmü Mektûm ezan okuyuncaya kadar yiyip içiniz.”
- “Kim bir oruçluyu iftar ettirirse, oruçlu kadar sevap kazanır. Oruçlunun sevabından da hiçbir şey eksilmez.” (Tirmizî, Savm 82)
- “Oruç açmakta acele ettikleri sürece Müslümanlar hayır üzere yaşarlar.” (Buhârî, Savm 45; Müslim, Sıyâm 48)
- “Allah Teâlâ şöyle buyurdu: Kullarımın bana en sevgili olanı, oruç açmakta acele davranandır.” (Tirmizî, Savm 13)
- “Herhangi biriniz iftar etmek istediği zaman orucunu hurma ile açsın. Hurma bulamazsa, su ile iftar etsin. Su temizdir.” (Ebû Dâvûd, Savm 21; Tirmizî, Zekât 26, Savm 10.)
- “Resûlullah akşam namazından önce birkaç taze hurma ile orucunu açardı. Taze hurma bulamazsa, kuru bir hurmayla iftar ederdi. Kuru hurma da bulamazsa, birkaç yudum su içerek iftar ederdi.” (Ebû Dâvûd, Savm 21; Tirmizî, Savm 10)
- “Kim Ramazan’ın faziletine inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek terâvih namazını kılarsa, geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhârî, Îmân 37 ; Müslim, Müsâfirîn 173, 174.)
- Peygamber Efendimiz buyurur: “Allâh Teâlâ Ramazan’da orucu farz kıldı, ben de (terâvîh) namazını sünnet kıldım.” (İbn-i Mâce, Salât, 173)
- Hz. Ayşe’den rivayet edildiğine göre Resûlullah, Ramazan’da diğer aylardan daha fazla (kulluk yapmaya) çalışırdı. Ramazan’ın son on gününde de Ramazan’ın öteki günlerinden daha fazla ibadet ederdi. (Müslim, İ’tikâf 8. Ayrıca bk. Tirmizî, Savm 72;)
- “Hz. Peygamber fıtır sadakasını (fitreyi) köle, erkek, kadın, küçük ve büyüklere farz kılmış ve insanlar (bayram) namazına çıkmadan önce verilmesini emretmiştir.” (Buhârî, Zekât, 76; Müslim, Zekât, 12.)
- “Hz. Peygamber fitrenin, insanlar Bayram Namazı’na çıkmadan önce verilmesini emretmiştir.” (Şevkânî, Neylü’l-Evtâr, IV, 183.)
- “Hz. Peygamber fıtır sadakasını 1 sâ’ (ölçek) hurma ve 1 sâ’ arpa olarak köle, erkek, kadın, çocuk ve büyüklere farz kılmış ve insanların (bayram) namazına çıkmadan önce verilmesini emretmiştir.” (Buhârî, Zekât, 76; Müslim, Zekât, 12.)
- “Biz Peygamber devrinde fitreyi, yiyecek maddelerinden 1 sâ’ olarak verirdik. O zaman bizim yiyeceğimiz arpa, kuru üzüm, hurma ve keş (yağı alınmış peynir) idi.” (Buhârî, Zekât, 74; A. İbn Hanbel, III, 73, 98.)
- “Resûlullah oruçları gereksiz ve çirkin sözlerden arındırmak ve yoksullara yiyecek sağlamak için fitreyi farz kılmıştır. Fitreyi kim namazdan önce öderse, bu makbul bir zekât olur, kim de namazdan sonra öderse, herhangi bir sadaka olur.” (Buhârî, Zekât, 70, 71, 77; Müslim, Zekât, 12 , 13, 16)
- “Sadaka vermekle mal eksilmez. Allâh Teâlâ, affeden kulunun değerini artırır. Allâh rızâsı için alçak gönüllü olanı Allâh yüceltir.” (Müslim, Birr, 69)
- “Suyun ateşi söndürdüğü gibi sadaka da günah(ın azâbını) söndürür.” (Tirmizî, Îmân, 8/2616. Ayrıca bkz. İbn-i Mâce, Fiten, 12)
- “Sadaka, Rabb’in öfkesini söndürür ve kişiyi kötü ölümden uzaklaştırır.” (Tirmizî, Zekât, 28/664)
- “Müslümanın verdiği sadaka, ömrünü uzatır (bereketlendirir), kötü ölümü önler ve Allah Teâlâ onunla kibri, fakirliği ve övünmeyi giderir.” (Heysemî, III, 110)
- “Sadaka vermekte acele edin! Çünkü belâ, sadakanın önüne geçemez.” (Heysemî, III, 110)
- “İnsanlar arasında hüküm verilinceye kadar herkes sadakasının gölgesinde olacaktır.” (Ahmed, IV, 147-8; Heysemî, III, 110)
- “Yarım hurma ile de olsa ateşten korunun. Bunu bulamayan, güzel ve hoş sözle korunsun.” (Buhârî, Edeb, 34)
- “Kur’an okuyunuz. Çünkü Kur’an, kıyamet gününde kendisini okuyanlara şefaatçi olarak gelecektir.” demiştir. (Müslim, Müsâfirîn 252)
- “Kim Kur’ân-ı Kerîm’den bir harf okursa, onun için bir iyilik sevabı vardır. Her bir iyiliğin karşılığı da on sevaptır. Ben, elif lâm mîm bir harftir demiyorum; bilâkis elif bir harftir, lâm bir harftir, mîm de bir harftir.” (Tirmizî, Fezâilü’l-Kur’ân 16)
- “Faziletine inanarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek Kadir gecesini değerlendiren kişinin geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhârî, Îmân 25, 27, 28, 35, Savm 6, Terâvih 1, Leyletü’l-kadr 1; Müslim, Müsâfirîn 173-176.)
- “Kadir gecesi ile ilgili rüyalarınızın, Ramazan’ın son yedi gecesi üzerinde toplandığını görüyorum. O halde Kadir gecesini arayan, onu Ramazan’ın son yedi gecesinde arasın!” (Buhârî, Leyletü’l-kadr 2, Ta’bîr 8; Müslim, Sıyâm 205-206.)
Bu nasihatleri ramazan ayı boyunca aklınızda tutmalısınız:
- Gözlerinizi haramdan koruyun!
- Dünyalıklardan uzak durun!
- Allah’a olan tövbenizi artırın!
- İyiliği yapmaya çalışın, kötülükten uzak durun!
- Günahlarınızın affı için Allah’a umudunuzu diri tutun!
- Bütün günahların bağışı için yalvarın!
- İyi ameller işlemek için motivasyonunuzu yüksek tutun!
Ramazan Ayı ve Oruç ile İlgili Hangi Ayetler Vardır?
Ramazan ayı ve oruçla ilgili ayetler, yoğun olarak iki konuyu kapsamaktadır: Ramazan ve oruç. Bu ayetler, özellikle Bakara suresi içinde yer almaktadır. Ramazan orucu dışında tutulan oruçlarla ilgili ayetler ise Nisa, Maide, Ahzab, Tevbe, Mücadele, Tahrim sureleri içinde geçmektedir.
Ramazan Orucu Hangi Ayetle Farz Kılındı?
Ramazan orucunun farz kılındığını belirten ayetler Bakara Suresi içinde bulunmaktadır.
Kim Ramazan Ayında Oruç Tutarsa Günahları Bağışlanır mı?
Kimin günahlarının bağışlanacağı elbette yalnızca Allah tarafından bilinmektedir. Ramazan orucu ile bağışlanma arasında bir bağ kurma yönelimi ise şu hadisten gelmektedir:
“Kim inanarak ve mükâfatım Allah’tan bekleyerek ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhari, Savm, 7)
Ramazan Ayının Önemi, Nelere Dikkat Edilmeli?
Avrupa Yakası İftar Mekanları: En İyi 11 Restoran
Orucu Bozan Şeyler Nelerdir? Diyanet Soru Cevap
İftar Duası Arapça Okunuşu, Türkçe Anlamı, Diyanet
Sahur Duası Nasıl Yapılır? Arapça Okunuşu, Türkçe Anlamı
NOT: Bu içerik sağlık uzmanlarının katkısı ile hazırlanmış ve dil modeli ile düzenlenmiştir. Sitemizdeki bilgiler tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Sağlığınız ile ilgili tüm durumlarda, tanı ve tedaviye yönelik işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.