GıdalarSağlıklı Beslenme

Kefir Nedir ve Faydaları Nelerdir?

Kefir Nedir?

Kefir, fermente süt ürünleri arasında yoğurttan sonra en popüler olanlardan biridir. Süte doğrudan kefir tanelerinin eklenmesiyle, yararlı bakterilerin ve mayaların fermantasyonu sonucunda meydana gelir. Bu mucizevi içecek hafif ekşimsi ve ferahlatıcı bir lezzete sahiptir.

Kaliteli bir kefir, akıcı, homojen ve parlak bir dokuya sahip olmalıdır. Kefir tanelerinin kalitesini, kullanılan süt, mayalama süresi ve saklama koşulları belirler.

Kefir Nasıl Yapılır?

Kefir, Kafkasya’da sıkça tüketilir ve halk arasında ‘gençlik iksiri’ olarak adlandırılır. Kefir, süte kefir mayasının eklenmesiyle oluşan bazı yararlı bakterilerin fermantasyonu ile elde edilir ve fermente süt ürünleri arasında en çok bilinenlerden biridir. Kefir tüketiminin yaygın olduğu Kafkasya bölgesi, tüberküloz, kanser ve sindirim bozukluğu gibi hastalıkların seyrek görülmesi ve ortalama insan ömrünün 110-130 yıla ulaşması ile tanınır.
Kefir yapımı için…

Malzemeler:

  • 1 litre süt
  • 30 gr kefir tanesi (yaklaşık 1 yemek kaşığı)
  • Cam kavanoz
  • Plastik süzgeç

Hazırlanışı:
1 litre sütü kaynatın ve üzerindeki kaymağı alarak, oda sıcaklığına (20 derece) getirin. Metal olmayan bir kapta, süte kefir tanelerini ekleyin ve tahta kaşıkla iyice karıştırın. Kabın üzerini temiz bir bezle kapatın ve 20-25 derece sıcaklıkta karanlık bir ortamda yaklaşık 48 saat bekletin. Sütün mayalanmasının ardından plastik bir süzgeç veya tülbentten geçirerek kefirinizi elde edin. Süzgeçte kalan kefir tanelerini bir sonraki mayalama için tekrar kullanabilirsiniz. Buzdolabında saklayacağınız kefiri iki gün içinde tüketmelisiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Somonun sağlık açısından 11 etkileyici Faydası

Kefir Kaç Kalori?

Kefir, ferahlatıcı ve hafif ekşimsi tadı ve akıcı, homojen, parlak görünümüyle dikkat çeker. Kefir tanelerinin kalitesini, kullanılan süt, mayalama süresi ve soğuk ortamda saklama koşulları etkiler. 1 su bardağı kefir, yaklaşık 80-110 kalori arasında enerji içerir, ancak bu, kullanılan süt ve yağ oranına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Kefir, çocukların büyüme dönemlerinde bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve kemik gelişimini desteklemeye yardımcıdır. Tanınan bir zararı yoktur, ancak yüksek mikroorganizma içeriği nedeniyle 2 yaş öncesinde kullanılmaması önerilir. Yetişkinler için günde 1 su bardağı, 2 yaş sonrası çocuklar için günde 1 çay bardağı ile başlanabilir, daha sonra tüketim artırılabilir.

Kefirin içerdiği beta-karoten, bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücutta toksin maddelerin çoğalmasını durdurarak bağışıklık sistemini zayıflatan mikroorganizmaları yok eder.

Kefirin Faydaları

Kefir, günde 200-250 ml yani 1 su bardağı kadar tüketildiğinde en yüksek fayda sağlanır. Sütteki tüm besin maddelerini içerdiği için besin değeri yüksek olan kefirin faydaları şunlardır:

  • B12 vitamini ve diğer B grubu vitaminleri ile kan yapımına katkı sağlar.
  • Hafızayı güçlendirir.
  • Kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar.
  • Yüksek kalsiyum içeriğiyle kemik ve diş sağlığını destekler.
  • Kilo vermeye yardımcı olur.
  • İyi bir biotin kaynağı olarak sağlıklı saçlar ve güzel bir cilt elde etmenizi sağlar.
  • Fazla tuz birikimini önleyerek böbrek hastalıkları, safra sorunları, sarılık, enfeksiyonlar ve egzama tedavisinde etkilidir.
  • Probiyotik özellikleri sayesinde sindirim sistemini düzenler. Son çalışmalar, probiyotiklerin bağırsak florası sağlığına olumlu etkisini doğrulamaktadır.
  • Sinirleri yatıştırıcı etkisi vardır ve depresyondan kurtulmaya destek olur. Tüketim sonrası hafif bir gevşeme ve uyku hali oluşturur. Kefirin depresyon azaltıcı etkisi ise triptofan, magnezyum ve kalsiyum içeriğine bağlıdır.
  • Kefir; iştahsızlık, uykusuzluk, yorgunluk ve halsizlik gibi durumlara iyi gelir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Domates Sebze mi yoksa Meyve mi?

Kefir Ülseri Önlüyor

Kefir, mide ülserine sebep olan ‘helicobakter pylori’ bakterisini öldürmeye yardımcı olur. Mide ülserinin oluşumunu engellemede ve tedavisinde destekleyici bir rol üstlenir.

Sindirime Yardımcı

Kefir, yararlı mikroorganizmaları sayesinde bağırsaklardaki zararlı mikroorganizmaların oluşumunu ve çoğalmasını engelleyerek bağırsak florasını düzenler. Besinlerin sindirilmesine ve emilmesine katkıda bulunur. Mikroorganizma dengesinin bozulması ishal, kabızlık ve emilim sorunlarına yol açabilirken, kefir bu dengeyi sağlar.

Kemik Sağlığına İyi Geliyor

Kefir, yüksek kalsiyum içeriği sayesinde kemik gelişimini destekler ve büyüme çağındaki çocuklar ile yaşlıların artan kalsiyum ihtiyacını karşılar. Vücut, gerekli kalsiyumu gıdalardan alamazsa, bu ihtiyacı kemiklerden karşılar ki bu da kemik yumuşaması ve kırıkları, diş dökülmelerini doğurabilir. Günlük 2 su bardağı kefir, günlük kalsiyum ihtiyacının yaklaşık yüzde 60’ını sağlar.

Kefirin Sinirleri Yatıştırıcı Etkisi Var

Triptofan ve B vitamini içeriği ile sinirleri yatıştırıcı ve depresyon azaltıcı etkisi olan kefir, gevşeme ve uyku kalitesini artırmaktadır.

Hücreler Yenileniyor

Kefir, E vitamini ve selenyum açısından zengin bir antioksidandır. Bu özellikleri sayesinde, hücre yıkımına neden olan toksin maddelerin oluşumunu önleyerek hücre yenilenmesine katkıda bulunur.

Kefiri Meyvelerle Tatlandırın

Kefir, fermantasyon sürecinden dolayı hafif ekşi bir tada sahiptir. Bu tadı sevmeyen çocuklar, mevsim meyveleri ile blendere konularak rahatlıkla tüketebilir. Tadından hoşlanmayan yetişkinler de elma, muz veya kivi gibi meyvelerle tatlandırarak içebilirler.

Kan Şekerini Dengeleyici

Kefir gibi probiyotikler, protein ve yağların sindirimini kolaylaştırır. Düşük glisemik indekse sahip olan kefir, protein sayesinde midedeki kalma süresiyle daha uzun süre tokluk hissi verir ve kan şekerinin daha yavaş yükselmesine yardımcı olur. Bu durum, aşırı açlık krizlerini önleyerek fazla besin ve kalori alımını azaltır.

Mide Gazını Azaltıyor

Kefir, laktik asit fermantasyonu sayesinde sindirimi kolaylaştırarak mide gazını azaltır. Bu özelliğiyle, laktoz intoleransı olan bireyler için değerli bir kalsiyum kaynağı olarak kullanılabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Nohut: Lezzetli Bir Protein Deposu

Şekersiz Kefirli Kek Tarifi

Malzemeler:

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 su bardağı kefir
  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı ceviz
  • 4 adet kuru incir
  • 4 adet hurma
  • 1,5 su bardağı tam buğday unu
  • 2 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 tatlı kaşığı karbonat

Hazırlanışı:

İncir ve hurmaları bir kaba koyup üzerlerine sıcak su ekleyin ve 10-15 dakika bekletin. Bir kapta yumurtayı kırın, üzerine kefir ve sıvı yağı ekleyerek iyice çırpın. İncir ve hurmanın suyunu süzüp küçük parçalara doğrayarak karışıma ekleyin. Tam buğday ununu, karbonatı ve tarçını ilave ederek karıştırın. En son cevizleri de doğrayarak karışıma ekleyin. Karışımı yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dökerek önceden ısıtılmış 175 derece fırında 45-60 dakika pişirin.

Yulaflı Muzlu Kefir

Malzemeler:

  • 1 su bardağı kefir
  • 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi
  • 1 küçük boy muz
  • 1 tatlı kaşığı tarçın

Hazırlanışı:

Kefir ve yulaf ezmesini bir kasede karıştırın. Minik doğranmış muzları ekleyin ve üzerine toz tarçın serpin. İsteğe bağlı olarak, 7-8 adet çiğ badem de ekleyebilirsiniz.

Vitamin Rehberi

Sağlıklı beslenme ve vitamin rehberi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir