Sağlıklı Beslenme

Vücutta İltihap Oluşumuna Yol Açan 4 Besin Grubu

İltihap, vücudunuzun yaralanmalara karşı verdiği doğal bir tepkidir. Ancak belirli yiyecekleri içeren zengin bir diyet, bazı kronik sağlık sorunlarını tetikleyebilecek uzun süreli iltihaplanmalara yol açabilir. Bu durum, bağışıklık sisteminizi zayıflatıp hastalıklara karşı savunmasız hale gelmenize neden olabilir. Bazı besinlerin aşırı tüketimi, kronik iltihaplanmaya sebep olur; bu da metabolik bozukluklar ve kardiyovasküler hastalık riskini artırır.

İltihaplanmaya Sebep Olan Besinler

  1. Şekerle tatlandırılmış gıdalar

Şekerle tatlandırılmış gıda ve içeceklerin fazla tüketimi, bağışıklık işlevini bozarak kronik iltihaplanmaya neden olabilir. Zamanla aşırı şeker alımı, obezite ve metabolik sendrom gibi durumlarla ilişkilendirilebilir. 2024 yılında yapılan bir çalışma, iltihaplanma ile metabolik bozukluklar arasında karşılıklı bir ilişki olduğunu göstermektedir. Obezite ve insülin direnci gibi durumlar da iltihaba katkıda bulunarak bu döngüyü sürdürebilir. Gazlı içecekler, tatlandırılmış meyve ve kahveler, bisküvi, kek, dondurma gibi tatlılar ile kahvaltılık gevrekler bu gıdalara örnek oluşturur.

  1. Rafine karbonhidratlar

un

Rafine karbonhidratlar, lif içerikleri azaltılmış besinlerdir. Lif, tokluk hissini artırır, kan şekeri kontrolünü iyileştirir ve bağırsaklardaki faydalı bakterileri besler. Rafine karbonhidratlar, daha hızlı sindirilir ve daha kolay yenilir, bu da vücutta aşırı yağ birikmesine ve dolayısıyla iltihaplanmaya yol açabilir. Beyaz ekmek, beyaz pirinç, beyaz un, makarna, tahıllar ve hamur işleri, rafine karbonhidratlar açısından zengin gıdalardır.

  1. İşlenmiş etler

sosis

Kırmızı ve işlenmiş etler, diğer hayvansal kaynaklardan daha fazla doymuş yağ içerir. Sosis, salam, sucuk gibi işlenmiş şarküteri ürünleri yüksek yağ oranına sahip olduğundan fazla tüketimi kilo alımına yol açabilir. Önceki araştırmalar, yüksek sıcaklıklarda pişirilen etlerde bulunan bileşiklerin iltihaplanmaya neden olabileceğini göstermektedir. Kırmızı ve işlenmiş et ağırlıklı bir diyet, kilo alımı nedeniyle iltihaplanmaya katkı sağlasa da, iltihap belirteçleri üzerindeki etkilerinin daha iyi anlaşılması için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

  1. Kızarmış yiyecekler

patates kızartması

Yiyecekler kızartıldığında, içerdikleri suyun bir kısmı yağ ile değiştirilir. Bu, kalori miktarını artırabilir ve iltihaplanmaya katkıda bulunabilir. Birçok kızarmış gıda, kanola, mısır ve soya fasulyesi yağı gibi omega-6 yağ asitleri içeren bitkisel yağlarla hazırlanır. Omega-6’nın yüksek ve omega-3’ün düşük oranlarının tüketimi iltihaplanmayı artırabilir. 2021’de yapılan bir kontrol çalışması, kızarmış et tüketiminin sistemik iltihaplanma seviyelerindeki artış ile bağırsak mikrobiyotasında değişikliklere neden olabileceğini bulmuştur.

  1. Anti-inflamatuar besinler
  2. Vücuttaki iltihap nasıl atılır?
  3. Kan şekeri düşüklüğüne ne iyi gelir?
  4. Grip olduğunuzda yemeniz gereken besinler
  5. Yüksek kreatini düşüren besinler

NOT: Bu içerik sağlık uzmanlarının katkısı ile hazırlanmış ve dil modeli ile düzenlenmiştir. Sitemizdeki bilgiler tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Sağlığınız ile ilgili tüm durumlarda, tanı ve tedaviye yönelik işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir