Sağlıklı Yaşam

Vişnenin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Mevsiminde taze olarak tüketilebilen ve meyve suyu formunda da sıklıkla tercih edilen vitamin zengini vişne, Türkiye’de genelde Ege, İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde yetişmektedir. İsmi, Bulgarca’da ekşi kiraz anlamındaki ‘vişna’ kelimesinden türetilen bu meyvenin kökeni, Hazar Denizi ile Kuzey Anadolu Dağları arasında bir bölge olarak kabul edilmektedir. Ekşimsi tadı sayesinde vişne, vücutta birçok fayda sağlamaktadır. Farklı türleri, mayhoş veya oldukça ekşi lezzetlere sahip olabilir. Güçlü bir antioksidan kaynağı olan vişne, kurutulmuş haliyle kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir.

Vişne Ne İşe Yarar?

Vişnenin; bağışıklık sistemi, kanser ve kalp damar hastalıkları gibi pek çok sağlık alanında faydalı olduğu bilinmektedir. İçerdiği değerli antioksidanlar sayesinde meme kanseri ve kolon kanseri yayılımını engelleyip etkilerini azaltmada da destekleyici rol oynamaktadır.

Vişne suyu, uykusuzluğu gidermekte, kas ve kemik ağrılarını azaltmakta ve ürik asit seviyelerini düşürerek gut hastalığına bağlı ağrıları hafifletebilme potansiyeline sahip olduğu gözlemlenmiştir.

Vişnenin Faydaları Nelerdir?

Potasyum, magnezyum, kalsiyum, fosfor, demir ve çinko açısından zengin olan vişne ve vişne sapının faydaları aşağıda listelenmiştir:

Kas ağrılarını azaltabilir

Yapılan testlerde vişne suyu tüketen grubun, diğerlerine göre %4 daha az kas gücü kaybettiği gözlemlenmiştir. Yoğun fiziksel aktiviteden önce ve sonra vişne suyu içmek, ağrıları ve güç kaybını azaltabilir.

Uyumayı kolaylaştırır

Vişne, uyku döngüsünü düzenleyen ve uykusuzluk tedavisinde yaygın olarak kullanılan melatonin içerir. Araştırmalar, vişne suyu takviyesinin melatonin seviyelerini artırarak, uyku kalitesini ve süresini iyileştirebildiğini göstermektedir.

Gut hastalığı belirtilerini azaltabilir

Ekşi kiraz, ürik asit seviyelerini düşürerek gut hastalığına iyi geldiği bilinmektedir. Ayrıca, düzenli vişne tüketiminin gut ataklarının sıklığını ve şiddetini azalttığına dair çalışmalar mevcuttur.

Nörolojik sağlığı iyileştirebilir

Antioksidanlar açısından zengin olan vişne, oksidatif stresle ilişkili Alzheimer ve Parkinson hastalıklarına karşı koruyucu etkiler barındırabilir.

Antioksidan ve vitamin içeriği ile bağışıklık sistemini güçlendirebilir

Vişne, A ve C vitaminleriyle dolu olup, enfeksiyonların önlenmesinde yardımcı olan antioksidanlar içermektedir.

Kan basıncını düşürebilir

Vişne suyu tüketiminin kan basıncını düşürme etkisi olduğuna dair çalışmalar bulunmaktadır.

Antiinflamatuar etkiler gösterebilir

Vişne, antosiyaninler gibi antiinflamatuar bileşenler içerir ve bu sayede kronik hastalıklardaki inflamasyon belirtilerini azaltma potansiyeline sahiptir.

Diyabet Hastalarının Vişne Tüketmesinde Sakınca Var Mıdır?

Vişne, doğal pigment antosiyanin içeriği sayesinde insülin üretimini destekleyerek, şeker seviyelerinin dengede tutulmasında yardımcı olabilir. Diyabet hastaları, günlük porsiyon limitine dikkat ederek taze vişne tüketebilirler. Ancak vişnede meyve şekeri bulunması nedeniyle düzenli tüketimlerde miktara özen gösterilmelidir.

Kanserin Oluşumunun ve Etkilerinin Azaltılmasındaki Rolü Nedir?

Antioksidanlar açısından değerli bir meyve olan vişne, kuersetin ve elajik asit gibi bileşikler bakımından zengindir. Bu bileşiklerin kolon kanseri ve meme kanseri gibi kanser türlerinin önlenmesinde etkili olduğu bilimsel olarak desteklenmektedir. Vişne, serbest radikallerin vücuttan atılmasına yardımcı olan zengin antioksidan bileşenlere sahiptir.

Vişnenin Besin Değeri Nedir?

Kısa hasat mevsimine sahip olan vişne, taze olarak tüketilebildiği gibi derin dondurucuda saklanarak da besin değerini korur. Yıl boyunca kompostosu yapılarak tüketilebilir. A ve C vitamini bakımından zengin olan vişne, potasyum, magnezyum, kalsiyum, fosfor ve demir minerallerini de içerir. 100 gram vişnenin kalori değeri 209’dur. Aynı miktarında 1.6 gram lif bulunmaktadır. 100 gram vişnenin diğer besin öğeleri ise şöyle sıralanabilir: C vitamini 10 mg, potasyum 173 mg, kalsiyum 16 mg, fosfor 15 mg civarındadır.

Vişne ile Neler Yapılabilir?

Ekşi tatlı dengesi nedeniyle pek çok kişi taze vişne tüketmeyi tercih etmese de, çok yönlü kullanımı sayesinde sağlığına katkıda bulunabilir. Parlak ve yoğun renk pigmentleriyle dikkat çeken vişneden; suyu, kompostosu, kurusu ve reçeli gibi çeşitli formlarda yararlanmak mümkündür.

Evde katkı maddesi olmadan sağlıklı serinletici içeceklere imza atarken, mevsiminde dondurucuya konulan meyveler kullanılabilir. Mevsiminde toplanan vişnelerden konsantre meyve suyu yapılabilir ve tüketileceği zaman su eklenerek lezzetli bir alternatif oluşturulabilir. Dondurma, tart ve turta gibi tatlılarda vişne sıklıkla tercih edilmektedir. Görsel ve lezzet açısından keyif veren turtalar için taze ya da dondurulmuş vişne sosu hazırlanabilir. Şeker ilavesiz hazırlanan ev yapımı vişne reçeli de kahvaltılarda yerini alır. Ekşi tadıyla yemeklere lezzet katmak üzere Osmanlı mutfağında da kullanılan meyve, et yemekleri ve bamya türü sebzelerde tercih edilmiştir.

Çekirdekli meyveler, alerjik bünyelerde olumsuz etkilere yol açabilir. Bu nedenle alerjik bir yapınız varsa, tüketmeden önce alerji testi yaptırmanız veya dikkatli bir şekilde tüketmeniz önerilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir