C Vitamininin 5 Faydası | Anadolu Sağlık Merkezi
Vitaminler ve mineraller, protein, karbonhidrat ve yağ gibi makro besinlerin işlevlerine destek olan mikro besinlerdir. Her iki tür besinin de vücuda yeterli ve dengeli bir şekilde alınması, genel sağlığın korunmasında kritik bir rol oynar. Soğuk algınlığı veya grip gibi enfeksiyonların arttığı dönemlerde özellikle C vitamininin önemi gün yüzüne çıkıyor. Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “C vitamini ya da diğer adıyla askorbik asit, vücudumuzdaki çeşitli hastalıklara neden olan zararlı moleküllerle savaşmada önemli bir antioksidandır” diye belirtti.
Türkiye’ye Özgü Besin ve Beslenme Rehberi’ne göre, yetişkin kadınların günde 95 mg, erkeklerin ise 110 mg C vitamini alması gerektiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “1 orta boy portakalın yaklaşık 70-90 mg C vitamini içerdiğini düşünerek, aradaki farkı diğer kaynaklarla destekleyerek vitamin eksikliğini önleyebiliriz. Vücudumuzda üretilemediği için besinlerden temin edilmesi gereken bu vitamin; kırmızı biber, kuşburnu, brüksel lahanası, brokoli, yeşil biber, çilek, kırmızı lahana, kivi, karnabahar, kavun, domates, karpuz, kiraz ve portakal gibi birçok sebze ve meyvede bolca bulunuyor” dedi.
Sigara içmek C vitamini ihtiyacını artırabilir
C vitamininden zengin gıdaların yeterli miktarda tüketilmesinin, vücudun ihtiyaç duyduğu miktarı karşılayacağını ifade eden Uzm. Dyt. Tuba Örnek, “Ancak stres, çevre kirliliği, sigara kullanımı, gebelik, emzirme, enfeksiyon ve kronik hastalıklar gibi etkenlerin C vitamini gereksinimini hızla artırabileceği unutulmamalıdır. Bu durumda bir uzmana danışarak doğru dozda takviyeler ile ihtiyaç karşılanabilir ve bağışıklık sistemi desteklenebilir” şeklinde konuştu.
Besinlerin yanlış hazırlanmasının vitamin kaybına yol açabileceğine dikkat çeken Örnek, “C vitamini; demir veya bakır kaplarla temas ettiğinde, oksijen veya ışığa maruz kaldığında, ezme, kesme, doğrama, yıkama veya konserve edilme gibi işlemlerden geçtiğinde etkisini kaybedebilir. Bu nedenle, genellikle çelik kaplarda buharda pişirilerek tüketilmesi önerilir” dedi.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Birçok metabolik süreçte rol alarak çeşitli hormonların, enzimlerin, kolajen ve beyaz kan hücrelerinin üretimine yardımcı olan C vitamini, bağışıklığı güçlendirmede hayati öneme sahiptir” diyerek C vitamininin en önemli 5 faydasını şu şekilde sıraladı:
- Demir, kalsiyum ve folik asit emilimini artırarak büyüme sürecini destekler, kemik sağlığını olumlu etkiler.
- Sindirim sürecini kolaylaştırarak toksinlerin atılımına yardımcı olur.
- Bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara karşı koruma sağlar.
- Kolajen üretimini artırarak cilt sağlığını destekler, yaşlanmayı geciktirir. Artan kolajen, yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar.
- Eksikliği; obezite, kanser, diyabet, psikiyatrik bozukluklar, kemik, deri, göz, üreme sistemi hastalıkları ve nörodejeneratif ya da kardiyovasküler sorunlarla ilişkilendirilir.
C vitamini deposu sağlıklı bir salata tarifi:
Marul, roka, tere, taze nane, semizotu, maydanoz ve hatta çiğ ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerden istediğiniz kombinasyonu bıçak kullanmadan elinizle parçalayıp bir kâsede toplayın. Ayrı bir kapta limon suyu, zeytinyağı, sirke ve maydanoz ile hazırlanan salata sosunu yeşilliklerin üzerine gezdirin. Salatanızı zenginleştirmek için rendelenmiş havuç, turp, kırmızı pancar, mor lahana ve yeşil biber ekleyebilirsiniz. C vitaminini artırmak için bol limon sıkmayı ve zeytinyağı ile diğer vitaminlerin emilimini artırmayı unutmayın. Bu salatayı et, tavuk, hindi veya balık ile birlikte tüketerek demirden daha fazla fayda sağlayabilirsiniz. Salatayı vitamin kaybını önlemek için bekletmeden değerlendirmeyi ihmal etmeyin.
Son güncellenme tarihi: 02 Nisan 2025
Yayınlanma tarihi: 02 Nisan 2025