“Kan Şekerini Düşüren 15 Besin: Şeker Düzeyini Dengelemenin Yolları”
Kan Şekerindeki Dalgalanmaları Önleyen Besinler
Fast food besinler, işlenmiş şeker içeren gıdalar, gazlı içecekler, düzensiz beslenme alışkanlıkları ve hareketsizlik birleştiğinde, kandaki şeker seviyeleri yükselebilir; bu noktada yükselişler veya düşüşler meydana gelebilir. Doktor ve beslenme uzmanı rehberliğinde oluşturulan bir beslenme programı sayesinde bu dalgalanmalar kontrol altına alınabilir.
Kan şekerini dengelemek yalnızca belirli gıdalara odaklanmakla kalmaz; bütünsel bir sağlıklı yaşam tarzının benimsenmesi de büyük fayda sağlayacaktır. Bu yazıda sizler için şeker seviyesini neyin düşürebileceği konusunda bilgiler derledik. İşte, kan şekerindeki dalgalanmaları azaltan ve dengeleyen besin kaynakları!
Şekeri Ne Düşürür?
- Tarçın
- Yeşil Yapraklı Sebzeler (Brüksel lahanası, ıspanak, roka, marul vb.)
- Yoğurt, Süt ve Kefir
- Yağlı Tohumlar
- Balık ve Deniz Ürünleri (Somon, ton balığı, uskumru vb.)
- Yaban Mersini
- Avokado
- Brokoli
- Bamya
- Kabak Çekirdeği
- Zerdeçal
- Yulaf Ezmesi
- Baklagiller
- Kuru Yemişler
- Su
En doğru bilgi ve sağlıklı sonuçlar için mutlaka uzman doktor desteği alın. Bu içerikte yer alan bilgiler reçete niteliği taşımamaktadır. Sağlıklı günler dileriz…
Gıdaları tüketmeden önce doktor onayı almayı unutmayın.
Besinlerin günlük tüketim miktarını diyetisyen kontrolünde belirleyiniz.
Tarçın
Diyetlerde sıklıkla tercih edilen baharat olan tarçın, kan şekerini dengelemeye yardımcı bir besindir. Tarçınlı su içerek ya da gün içerisinde meyvelerin üzerine, yoğurt veya süte ekleyerek tüketebilirsiniz.
Tarçın, hücrelerin kan şekeri seviyelerine daha iyi yanıt vermesini sağlayarak insülinin etkisini artırabilir ve bu sayede kan şekeri seviyelerinin kontrol edilmesine yardımcı olabilir. Ayrıca, tarçın, karbonhidratların sindirim sürecini yavaşlatarak kan şekerinin ani yükselişini önleyebilir.
İlginizi çekebilir: Tarçının Faydaları: İyi Geldiği 10 Şifalı Özellik
Yeşil Yapraklı Sebzeler (Brüksel Lahanası, Brokoli, Lahana, Ispanak)
Özellikle brokoli, ıspanak, lahana ve Brüksel lahanası gibi yeşil yapraklı sebzeler, kan şekerinin yönetiminde etkilidir. Yüksek antioksidan, C vitamini, düşük glisemik indeks ve düşük karbonhidrat içeriğiyle taze veya haşlanmış halleriyle salatalarda veya yemeklerde kullanılabilirler.
Lif kaynağı gıdaların kan şekerini dengelediği bilinir. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, lif içermeleri sebebiyle ani kan şekeri dalgalanmalarının önüne geçebilir.
İlginizi çekebilir: Yeşil Sebzeler Neden Sık Sık Tüketilmeli? İşte Yanıtı! Mucizevi 10 Sebze
Yoğurt, Süt ve Kefir
Fermente süt ürünleri olan yoğurt ve kefir, sindirim sistemi için yararlı probiyotik bakteriler barındırır. Probiyotik açısından zengin bir diyet, bağırsak sağlığını geliştirerek kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olabilir. Ev yapımı yoğurt, ana yemeklerin yanında veya ara öğün olarak tüketilebilir. Süt veya kefir de sağlıklı bir ara öğün alternatifi olabilir.
İlginizi çekebilir: Probiyotikler: Faydaları Nelerdir? Hangi Besinlerde Bulunur?
Yağlı Tohumlar
Keten tohumu ve chia tohumu gibi yağlı tohumlar, omega 3 yağ asitleri açısından zengindir. Sağlıklı yağlar kan şekerini dengelemeye yardımcı olabilir. Ayrıca yağlı tohumlar; protein, demir, magnezyum ve çinko içerir. Vitamin ve mineral açısından zengin yağlı tohumları günlük beslenme düzeninize ekleyerek kan şekerinizin dengesini sağlayabilirsiniz.
Örneğin, keten tohumu omega yağ asitleri bakımından önemli bir besindir ve kan şekerini dengelemekte etkilidir. Keten tohumunu salatalarınıza veya yoğurt ve süte ekleyerek tüketebilirsiniz. Yüksek lif içermesi sayesinde sindirim sistemine de fayda sağlar.
İlginizi çekebilir: Keten Tohumu Faydaları, Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?
Balık ve Deniz Ürünleri
Omega 3 yağ asitleri, şeker hastalarının diyetinde dengeli bir şekilde yer aldığında kan şekerini düzenleyici etkileri olduğu gözlemlenmiştir. Somon, uskumru veya hamsi gibi balık çeşitlerini mevsimine uygun olarak doktor kontrolünde tüketebilirsiniz. Kızartma yerine haşlama veya buğulama yöntemleri tercih edilebilir.
İlginizi çekebilir: Balık Mevsimi Listesi – Hangi Ayda Hangi Balık Yenir? 12 Ay 12 Tarif
Yaban Mersini
Antosiyanin gibi güçlü antioksidan içeren yaban mersini, taze tüketildiğinde oldukça sağlıklı bir besin olmaktadır. Yüksek lif ve düşük glisemik indekse sahip olan bu meyve, mevsiminde taze olarak yoğurtla ya da smoothielerin içinde tüketilebilir.
İlginizi çekebilir: Yaban Mersini Faydaları: En Şifalı 15 Özelliği!
Avokado
Avokado, tekli doymamış yağlar ve çözünür lifler açısından zengindir ve bu özellikleri sayesinde alınan şekerin kana karışmasını yavaşlatarak kan şekerinin dalgalanmasını önler; ayrıca düşük karbonhidrat değeri ile dikkat çeker. Kolesterole de faydalı olan avokadoyu taze olarak birçok şekilde tüketebilirsiniz.
Yağ yakımını hızlandırır ve metabolizmayı daha aktif hale getirir. Avokado, potasyum açısından da zengindir. Potasyumun, insülin salınımını düzenlemede ve kan şekerinin kontrolünde rol oynadığı düşünülmektedir.
İlginizi çekebilir: Avokadonun Faydaları: Avokado Yemek Neye İyi Gelir?
Brokoli
Brokolinin içerdiği vitamin ve mineraller, kan şekerinin dengelemekte etkili olduğu belirlenmiştir. Brokoli filizi İsveç üniversitelerinde şeker hastalığı üzerine yapılan araştırmalarda önemli bir gıda olarak ön plana çıkmıştır.
Mevsiminde haftada birkaç gün brokoli tüketmek iyi bir seçimdir. Haşlanmış haliyle yoğurtla birlikte tüketmek oldukça faydalıdır. Sülforafan molekülü, karaciğerde şeker üretimini engelleyerek insülin direncinin önüne geçebilir.
İlginizi çekebilir: Brokoli Faydaları: Brokoli Yemek Neye İyi Gelir?
Bamya
Bamya, glisemik indeks, karbonhidrat ve kalori değeri açısından düşük; antioksidan ve lif açısından zengindir, bu sayede kan şekerini dengeleyebilme yeteneğine sahiptir. Tokluk hissini artırır ve sindirimin yavaş olması, kan şekerinin daha istikrarlı kalmasına yardımcı olur. Bamyanın vitamin ve mineral içeriği, besleyiciliğini artırarak kan şekerini kontrol etmesine yardımcı olur.
İlginizi çekebilir: Bamya Faydaları – Sevmeyenleri Bile Düşündürecek 10 Şifası
Kabak Çekirdeği
Kabak çekirdeği; doymamış yağ asitleri, protein, lif, vitamin ve mineral bakımından zengindir. Lif ve protein sindirim sürecini yavaşlatarak tokluk hissini artırır; magnezyum, çinko ve demir gibi mineraller ile B vitaminleri metabolizmayı düzenlemeye yardımcı olur. Tüm bu özellikleri ile kan şekeri seviyesini dengede tutmaya katkıda bulunabilir.
İlginizi çekebilir: Kabak Çekirdeğinin Faydaları: Neye İyi Gelir?
Yulaf Ezmesi
Yulaf ezmesi; lif, sağlıklı karbonhidrat, B vitaminleri, demir ve magnezyum açısından zengin olmasının yanı sıra düşük glisemik indekse sahiptir. Bu özellikleri sayesinde yulaf ezmesi, tokluk hissini artırır ve kan şekerinin yavaşça yükselmesine ve düşmesine yardımcı olur.
İlginizi çekebilir: Yulaf Ezmesinin Hiç Duymadığınız Faydaları
Baklagiller
Baklagiller, komplike karbonhidratlar içerir ve glisemik indeksi düşüktür. Lif, protein ve birçok vitamin, mineral barındırmaktadır. Bu özellikleri ile baklagiller, kan şekerinin ani yükselmesini engelleyerek daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur.
İlginizi çekebilir: Kuru Baklagiller Nelerdir? İsimleri ve Çeşitleri
Kuru Yemişler
Kuru yemişler; omega 3 gibi sağlıklı doymamış yağ asitleri, lif, protein, vitamin ve mineral açısından zengindir. Glisemik indeksi düşüktür. Yüksek protein ve lif içeriği sayesinde kuru yemişler, kan şekerinin daha yavaş yükselmesine ve düşmesine sebep olarak daha dengeli bir kan şekeri seviyesini sağlamakta etkilidir. Ara öğünlerde ölçülü şekilde tüketebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Kuruyemiş Çeşitleri ve Faydaları, Hangi Kuruyemiş Neye İyi Gelir?
Zerdeçal
Zerdeçal; anti-inflamatuar ve antioksidan özelliklere sahiptir. Kolesterol seviyelerini düzeltebilir ve insülin duyarlılığını artırabilir. İnsülin duyarlılığının artması, insülin direncinin azalmasına yol açar. Zerdeçalın içerisinde bulunan kurkumin molekülü, güçlü anti-inflamatuar özelliklere sahiptir ve vücuttaki iltihaplanmayı azaltabilir. Kronik inflamasyon, insülin direnci ve kan şekeri düzenlemesi ile bağlantılıdır.
İlginizi çekebilir: …
Su
Su tüketimi, vücudun hidrasyonu için hayati önem taşıyor. Hidrasyon, hücresel süreçlerin düzgün işlemesine yardımcı olur ve bu da kan şekeri seviyelerinin daha düzenli olmasını sağlar. Metabolizmanın düzgün çalışması, vücudun glikozu sağlıklı bir şekilde işlemesine olanak tanır ve bu da kan şekerinin dengede kalmasına yardımcı olabilir.
İlginizi çekebilir: Düzenli Su İçmenin Şaşırtıcı Faydaları
Kan Şekeri Nedir?
Kan şekeri, kanda bulunan glikoz seviyesidir. Kan şekeri seviyeleri ölçüldüğünde genellikle mg/dL (miligram dL başına desilitre) veya mmol/L (milimol başına litre) birimleri kullanılır.
Kan şekeri seviyeleri, açlık ve tokluk durumuna göre değişiklik gösterir. Açlık kan şekerinde en son besin alımından sonra 8 ila 12 saat arasında bir süre geçmiş olması gerekir; tokluk kan şekerinde ise besin alımından itibaren 2 saat geçmiş olması yeterlidir.
Peki, açlık ve tokluk kan şekeri değerleri nasıl olmalıdır?
KAHRAMANMARAŞ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ AFŞİN DEVLET HASTANESİ
Açlık kan şekeri normalde 70-100 mg/dl aralığında olmalıdır. Bu değer 60 mg/dl ve altında olduğunda hipoglisemi durumu söz konusudur. Açlık kan şekeri, 125 mg/dl’nin üzerinde olduğunda şeker hastalığının önemli bir göstergesi sayılır.
Tokluk kan şekeri değeri 140 mg/dl’ye kadar normal
Kaynak: afsindh.saglik.gov.tr
Kan Şekeri Neden Yükselir?
Kan şekerinin yükselmesi, bir veya daha fazla faktörden kaynaklanabilir. Kişinin kan şekerindeki yükselmeyi belirlemek için doktor gözetiminde bir kan tahlili yapılması gereklidir.
Kan şekeri yüksekliğine neden olabilecek bazı faktörler şunlardır:
- Diyabet,
- İşlenmiş şeker, beyaz un ve basit karbonhidrat açısından zengin, düzensiz beslenme,
- Hormonal değişiklikler,
- Stres ve kaygı bozukluğu,
- Aşırı alkol tüketimi,
- Fiziksel aktivite eksikliği gibi durumlar, kan şekerini yükseltebilir.
Kan Şekeri Yüksekliği Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Yüksek Kan Şekeri Nasıl Düşürülür?
Yüksek kan şekeri seviyeleri için belirli besin gruplarına yönelmekle birlikte, sağlıklı yaşam gerekliliklerini bir bütün olarak uygulamak da gereklidir. Peki, yüksek kan şekeri evde nasıl düşürülür?
- Protein kaynaklarına yönelin (yumurta, et, balık ve deniz ürünleri, kuru yemişler, baklagiller)
- Probiyotik açısından zengin süt, yoğurt, kefir ve peynir tüketin (laktoz intoleransınız yoksa)
- Lif içeriği yüksek koyu yeşil yapraklı sebzeleri mevsiminde taze tüketin (ıspanak, brokoli, lahana vb.)
- Omega 3 yağ asitleri içeren keten tohumu ve chia tohumu gibi yağlı tohumları tercih edin,
- Badem, ceviz, fındık gibi protein oranı yüksek kuru yemişlerle ölçülü ara öğünler geçirin,
- Özellikle yaban mersini gibi antioksidan
- Somon, uskumru, ton balığı gibi omega 3 açısından zengin yağlı balıkları mevsiminde haşlama veya buğulama yöntemiyle tüketin.
Kan Şekeri Yüksekliğine Ne İyi Gelir?
- Düzenli egzersiz yapmak ve dengeli bir yaşam tarzı benimsemek,
- Oda sıcaklığında temiz su ve sıvı alımını artırmak,
- Stres ve kaygı bozukluğu durumunda psikolojik destek almak,
- Kişisel sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmak ve bu düzene sadık kalmak,
- Beyaz ekmek, beyaz undan makarna, hamur işleri, basit şeker, işlenmiş gıdalar veya şekerli içeceklerden kaçınmak,
- Tam buğday ve tam tahıllı ürünlere yönelmek,
- Porsiyon kontrolünü alışkanlık haline getirmek,
- Vücut kitle indeksinize uygun bir kilo aralığında kalmaya özen göstermek,
- Kan şekeri seviyelerinizi gün içerisinde düzenli kontrol etmek,
- Lif kaynağı gıdalarla zengin bir beslenme düzeni uygulamak,
- Düzenli uyku alışkanlığı oluşturmak,
- Sıvı içeriği yüksek gıdalar tüketmek, kan şekerini düşürmeyi destekleyebilir.
Şekeri En Çok Hangi Yiyecek Düşürür?
- Brokoli
- Tarçın
- Avokado
- Keten tohumu
- Chia tohumu
- Yoğurt
- Zerdeçal
- Balık ve deniz ürünleri
- Su ve sıvı tüketimi
Ayrıca:
- Lif açısından zengin gıdalar
- Yeşil yapraklı sebzeler
- Antioksidan içeren sebze ve meyveler
- Protein içeren besinler
- Düşük glisemik indekse sahip gıdalar, yüksek şekeri düşürmede etkili olabilir.
En doğru bilgi ve sağlıklı sonuçlar için uzman doktor desteği alın. Bu içerikte yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…
Şeker Hastaları Ne Yemeli? Nasıl Beslenmeli?
Tokluk Kan Şekeri: 6 Soruda Tüm Merak Edilenler
11 Soruda Diyabet (Şeker Hastalığı) Uzman Doktor Cevaplıyor
Şeker Hastalığı Belirtileri, Nedenleri, Bitkisel Tedavi Yöntemleri
6 Soruda Diyabette Beslenme, Diyabetliler İçin Muadil Besin Tablosu
NOT: Bu içerik sağlık uzmanlarının katkısı ile hazırlanmış ve dil modeli ile düzenlenmiştir. Sitemizdeki bilgiler tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Sağlığınız ile ilgili tüm durumlarda, tanı ve tedaviye yönelik işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.