“Pişirme Yöntemleri ve Püf Noktaları Nelerdir?”
Yeni yıl kapıda ve sevdiklerinizle geçireceğiniz yılbaşı gecesi için menü hazırlıkları hızla devam ediyor. Yılbaşı sofrası denince akla gelen ilk seçeneklerden biri hindi. Geleneksel yılbaşı hindisi hem şık sunumuyla hem de davetlilerinizi doyuracak lezzetiyle ön plandadır. Nar gibi kızarmış, içi yumuşak, dışı çıtır çıtır ama dışı da kurumamış bir hindi hazırlamak için dikkate almanız gereken bazı noktalar vardır. Bu yazıda, 3 farklı yılbaşı hindisi tarifi ve dikkat edilmesi gerekenler sizlerle paylaşılacak!
Yılbaşı akşamı için hazırlanan menünün vazgeçilmezi olan yılbaşı hindisi, yapımının zahmetli görünebilir. Ancak doğru adımlar atıldığında aslında oldukça kolaydır. Farklı tarif ve pişirme yöntemleriyle hindi, sadece doyuruculuğu ile değil, aynı zamanda bir geleneğe dönüşebilecek bir lezzettir. Şimdi “Hindi nasıl hazırlanır, nasıl seçilir ve pişirirken nelere dikkat edilmelidir?” gibi soruların cevabını birlikte inceleyelim.
Yılbaşı Hindisi Tarifleri
Tariflere geçmeden önce, kafanızda oluşabilecek “Hangi büyüklükte bir hindi almalıyım?” sorusuna yanıt vermekte fayda var. Öncelikle yılbaşı gecesinde kaç kişi olacağınızı bilmek önemli olacaktır. Yemekteki kişi sayısına göre hindi boyutunu hesaplayabilirsiniz. Kişi başına 450 gram en doğru sonucu verir. Ancak kişi sayısı fazla ise ve hindiniz 7 kilogramdan ağırsa, iki ayrı hindi almak daha mantıklı olacaktır. Bu sayede buzdolabında saklaması daha kolay olur ve iki farklı tarifle sunma imkanı bulursunuz.
Yılbaşı menüsünde ihtiyacınız olan tüm ürünleri ÇiçekSepeti süpermarket kategorisinde uygun fiyatlarla bulabilirsiniz.
1-) Kolay Yılbaşı Hindisi
Malzemeler: 1 adet istediğiniz büyüklükte bir tüm hindi, 2 su bardağı tavuk suyu veya su, 2 kaşık zeytinyağı, ½ limon, 2 diş sarımsak, tuz, karabiber.
Hazırlanışı:
- Öncelikle hindinin sığacağı büyüklükte bir tepsi almanız gerekiyor. Tepsinin içine pasta soğutmak için kullanabileceğiniz bir tel yerleştirin. Rostoyu bu telin üzerinde hazırlamak daha iyi sonuç almanızı sağlar.
- Şimdi hazırlıklara geçelim. Hindiyi temizleyip soğuk suyla güzelce yıkayın. Suyu süzdükten sonra hazırladığınız tepsinin üzerine alın. İçine doğradığınız sarımsakları ve dilimlediğiniz limonu yerleştirin.
- Hindinin üzerine zeytinyağını sürün. Tuz ve karabiber serpiştirin. İsteğe bağlı olarak biraz fesleğen ya da taze nane de ekleyebilirsiniz. (İsterseniz pişerken fazla dağılmaması için rosto yaparken ip file ile sarabilirsiniz.)
- Tepsinin içine 2 bardak tavuk suyu veya su ekleyin. Tepsiyi alüminyum folyo ile kaplayın ve önceden ısıtılmış 180 derece fırına yerleştirin.
- Her 45 dakikada bir kepçeyle tepsideki sudan alarak hindinin üzerinde gezdirin. Pişme süresi, hindinin büyüklüğüne bağlı olarak değişir. Yarım kilo için 15 dakika yeterli. Bu hesapla 5 kg bir hindi ortalama 2-2,5 saatte pişecektir.
- Pişmesine yakın, derisinin çıtır olmasını isterseniz, üzerine biraz tereyağı sürün ve folyoyu açın. Böylece daha iyi kızaracaktır. Fırından aldıktan sonra 10-15 dakika kadar bekletin ve dilimleyin. Hindiniz servise hazır!
Püf Noktası: Hindi pişirmek için ip fileniz yoksa, kürdan veya çöp şiş kullanarak but ve kanat kısımlarını gövdeye sabitlemeniz gerekir. Bu sayede dağılma olmasını önlersiniz. Ayrıca, fırın sıcaklığını 180 derece de tutmak oldukça önemlidir. Aksi takdirde dışı pişse bile içi çiğ kalabilir.
2-) Kuzu Ciğerli Pilav İçli Yılbaşı Hindisi
Malzemeler: 1 adet hindi, 10 arpacık soğan, 1 adet taze defne yaprağı, 1 çay bardağı zeytinyağı, 2 orta boy domates, 4 sivri biber, tuz, karabiber, kırmızı biber.
İç Pilav İçin: 2 su bardağı pirinç, 2 yemek kaşığı tereyağı, 200 gram kuzu ciğeri, 1 kuru soğan, 2 çorba kaşığı dolmalık fıstık, 2 çorba kaşığı kuş üzümü, 3 su bardağı et suyu, yenibahar, tarçın ve tuz.
Hazırlanışı:
- Arpacık soğanları rendeleyin ve sarımsakları ince ince doğrayın. İkisini bir kapta birleştirip üzerine 2 limonun suyunu sıkın. Ardından salça, tuz, karabiber, kekik ve şekeri ekleyerek iyice harmanlayın.
- Hazırlanan karışımı bir tel süzgeçten geçirip içine sıvı yağ ekleyin. Bu karışımı hindinin dış kısmına fırça yardımıyla iyice yedirin. Hindiyi buzdolabına alıp bir gece bekletin.
- Sosun kalan kısmını saklayın. Ertesi gün hindiyi dolaptan almadan önce iç pilavı hazırlayın. Öncelikle soğanı doğrayıp tereyağını eklediğiniz tavaya koyun. Soğan pembeleşince doğranmış kuzu ciğerlerini ekleyin.
- Kavrulan ciğerlere dolmalık fıstık, kuş üzümü, baharatlar ve pirinci ekleyerek kavurmaya devam edin. Tuzunu da ekleyip et suyunu ilave edin. Biraz sıcak su ekleyin ve kısık ateşte pişmeye bırakın.
- İç pilavı piştikten sonra hindiyi dolaptan çıkarın ve iç pilavla güzelce doldurun. Doldurduktan sonra hindinin bacaklarını birleştirip kürdanla veya ip ile bağlayın.
- Fırını ayarlayıp ısıtın. Kalan sosu ve biraz tereyağı hindinin üzerine sürün. Üzerini alüminyum folyo ile kaplayın ve hindinin büyüklüğüne göre pişirme süresini ayarlayın. Her kilo için 45 dakika pişirme süresi idealdir. Yani 5 kg bir hindi için 225 dakika pişirilmesi gerekir. Bu sürenin ilk 3 saatini 200 derece, kalan süreyi ise 180 derece olarak ayarlayabilirsiniz.
- Pişirme işlemi bittikten sonra bir süre dinlendirdiğiniz hindiyi folyodan çıkarıp dilimleyerek servis edebilirsiniz.
Püf noktası: Hindinin lezzetli olması ve güzel bir kızarıklık elde etmesi için gece boyunca sos içinde bekletmek gereklidir.
3-) Kestaneli İç Pilavlı Yılbaşı Hindisi
Malzemeler: 1 adet orta boy hindi, 4 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı bal, 1 tatlı kaşığı salça, 2 yemek kaşığı taze limon suyu, 1 çay kaşığı hardal, tuz, 1 dal biberiye, 1 adet taze defne yaprağı, tane karabiber.
Kestaneli pilav için: 2 su bardağı baldo pirinç, 2 yemek kaşığı tereyağı, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 orta boy kuru soğan, 2 yemek kaşığı çam fıstığı, 2 yemek kaşığı kuş üzümü, karabiber, tarçın, yenibahar, tuz, 3 su bardağı tavuk suyu, 2 su bardağı haşlanmış kestane.
Hazırlanışı:
- Bir kapta zeytinyağı, bal, domates salçası, limon suyu, hardal ve tuzu güzelce karıştırın. Karışımı bir fırça yardımıyla temizlediğiniz hindinin her tarafına eşit miktarda sürün. Hindinin iç bölümlerine ise biberiye, tane karabiber ve defne yaprağını yerleştirin.
- Hafif unlanmış büyük boy pişirme poşetine hindiyi koyun ve 170 derece fırında 2,5 saat kadar pişirin.
- Hindi pişerken kestaneli içli pilava geçebilirsiniz. Kuru soğanı yemeklik doğrayın. Tereyağı ve zeytinyağını pilav tenceresine alın ve ısıtın. Soğanları ekleyip kısık ateşte güzelce pembeleşene kadar soteleyin.
- Sonrasında dolmalık çam fıstıklarını ekleyin ve kavurmaya devam edin. Suda beklettiğiniz baldo pirinci pilav tenceresine alarak biraz kavurun. Daha sonra kuş üzümü, karabiber, tarçın, yenibahar ve tuzu ekleyin.
- Sıcak su veya tavuk suyunu ekleyin ve haşlanmış kestaneleri küçük parçalara ayırarak ilave edin. Kısık ateşte kapalı olarak suyu çekene kadar pişirin.
- Suyunu çeken pilavın üzerine havlu kağıt kapatın ve demlenmeye bırakın. Fırından çıkan kızarmış hindiyi porsiyonlara ayırarak kestaneli iç pilav ile birlikte servis edin.
Püf noktası: Pişirme poşeti kullanmıyorsanız fırın tepsisine bir miktar sıcak su koymayı ve üzerini alüminyum folyo ile kaplamayı unutmayın. İki saat sonra üzerini açıp pişirmeyi 30 dakika daha sürdürün.
Okumanızda fayda olacak diğer bazı yazılarımız: