2024’ün En Favori Popüler Tatları
Evde kolayca hazırlayabileceğiniz, pek çoğunuzun bildiği ve sevdiği tatlı tariflerini merak ediyorsanız doğru yerdesiniz! Evde tatlı yapmanın incelikleri ve çeşitli tatlı tarifleri yazımızda sizi bekliyor!
Tatlı, birçok insan için vazgeçilmez bir lezzetken bazıları için bir tutku haline gelmiştir… Bu nedenle, tatlı yaparken dikkatli olmalı ve detayları atlamamalıyız. Ancak bu durum, bazı kişiler için tatlı yapma konusunda tereddüt yaşamasına neden olabiliyor. Hiç endişelenmeyin! Çünkü yapması oldukça kolay ve nefis tatlar sunan bazı tatlılar bulunuyor.
En Sevilen Tatlı Tarifleri
1-) Aşure
Aşure, yılın belirli bir döneminde yapılan geleneksel tatlılardan biridir. Yapılışı, birçok tatlıdan biraz daha zahmetli olabilir. Aşurenin tarifi, aşurelik malzemelerle şekillenir ve sonuçta lezzet dolu bir tatlı ortaya çıkar.
Aşurenin Malzemeleri: 250 gram haşlanmış buğday, 100 gram haşlanmış pirinç, 4.5 litre su, isteğe bağlı portakal, limon, kuru üzüm, 1 su bardağı haşlanmış nohut, 1 su bardağı kuru fasulye, yarım su bardağı çiğ badem, yarım su bardağı ceviz, yarım su bardağı fındık, 10 adet kuru kayısı, 900 gram toz şeker, 10 adet karanfil, 1 su bardağı karanfilin haşlanacağı su.
Tarifi: Aşure yapmak için malzemeleri doğru ölçmek önemlidir. Bu nedenle, tarife başlamadan önce hassas bir tartı, ölçü kapları gibi malzemeleri bulundurmak faydalı olacaktır. Ayrıca, aşure yapımını kolaylaştıracak bir aşure seti ile de bu lezzeti ulaşabilirsiniz!
- Haşladığınız buğday ve pirinci derin bir tencereye aktarın. İçine küp küp doğradığınız portakal ve limonları ekleyin. Ardından 1.5 litre kaynar suyu tencereye ilave edip 3 saat bekletin.
- 3 saat sonra karışıma 1 litre daha sıcak su ekleyin ve hemen ardından kuru üzümleri de ilave edin.
- Nohut ve kuru fasulyeyi de ekleyip tahta kaşıkla karıştırın.
- Badem, ceviz, fındık ve kayısıyı tencereye ekleyerek karıştırın. Şeker ve bir cezvede 10 adet karanfil kaynatılmış suyu da ekleyin ve tencereyi kısık ateşte bırakın.
- Karışımı tahta kaşıkla sürekli karıştırarak yarım saat pişirin. Ocağın altını kapatıp aşureyi dinlenmeye bırakın. Ilık hale gelen aşureyi kaselere paylaştırın ve süsleme aşamasına geçin.
- Süsleme aşamasında dilediğiniz meyveleri, tarçını ve kuru yemişleri kullanabilirsiniz. İşte, artık lezzetli tatlınız hazır! Aşure yapımı kolay, yemesi keyifli bir tariftir. Dilediğiniz zaman aşure tariflerini deneyebilirsiniz!
2-) İzmir Bombası
İzmir bombası, en sevilen ve en fazla denenen tatlılardan biridir. Bunun yanı sıra, yapımı ve tadı da ustalık gerektiren bir tarif olarak kabul edilebilir. Çikolatayı ve hamur işlerini sevenler için vazgeçilmez bir lezzet olan İzmir bombası, çay ve kahve ile harika bir uyum sağlar. İzmir bombasının ne olduğuna ve tarifine göz atalım! Siz de İzmir bombası tarifleriyle sevdiklerinizi mutlu edebilir, kendinizi şımartabilirsiniz!
Tarifi:
- Öncelikle unu, suyu, şekeri ve yağı derin bir kap içerisine alarak yoğurun. Ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar devam edin.
- Hamur istediğiniz kıvama geldiğinde yarım saat dinlendirin. Sonrasında hamuru ceviz büyüklüğünde parçalara bölün ve yuvarlayın.
- Bu işlemi yaparken fırını 250 derece alt-üst ayarında ısıtmaya başlayın.
- Ceviz büyüklüğünde parçalara merdane ile ince açın. Açtığınız hamurun ortasına 1 tatlı kaşığı çikolata koyun ve hamuru bohça şeklinde kapatın.
- Hamuru birleştirirken fazla kalan parçayı kesin ve hamuru kapatın.
- Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin. Üstü kızarana kadar 5-6 dakika pişirin.
- İster sıcak ister soğuk, İzmir bomba çikolatalarınız hazır!
3-) Güllaç Tatlısı
Güllaç, Ramazan ayının vazgeçilmez tatlılarından biridir ve iftar sofralarının olmazsa olmazıdır. Hem geleneksel hem de lezzetli olan bu tatlının tarifi oldukça pratik. Şimdi yakından bakalım!
Güllaç Malzemeleri: 12 adet güllaç yaprağı, 3 litre süt, 3 su bardağı toz şeker, 1 paket vanilya, 2 su bardağı ceviz içi.
Üzeri için: İstediğiniz kırmızı meyveler, 4 yemek kaşığı ceviz içi (ince çekilmiş), Antep fıstığı veya Antep fıstığı tozu.
Yapılışı:
- Sütü derin bir tencereye alıp üzerine şekeri ekleyin ve şeker eriyene kadar karıştırın. Şeker eridiğinde ocağı kapatın.
- Daha sonra cevizleri kesme tahtasında ince ince doğrayın ve bir kenara ayırın.
- Güllaç yapımında kullanacağınız borcam içine bir kepçe ile ılık süt dökün. Üzerine güllaç yapraklarını yerleştirirken parlak kısmı üstte olacak şekilde serin. Her bir yaprağın sütü iyice çektiğinden emin olun.
- Paketteki yaprakların yarısını eklediğinizde araya cevizleri serpiştirin ve ardından kalan yaprakları da ıslatarak ekleyin.
- Güllaç dolabın içinde en az 1 saat bekletilmelidir. Bekledikten sonra, üzerine istediğiniz meyveleri ve fıstıkları ekleyerek servis edebilirsiniz.
4-) Kalburabastı
Kalburabastı İçin Gerekli Malzemeler: 1.5 çay bardağı yoğurt, 1.5 çay bardağı irmik, 1 çay kaşığı karbonat, 1 çay bardağı sıvı yağ, 2 orta boy yumurta, 3.5 su bardağı un.
Şerbeti İçin: 3 su bardağı su, 2.5 su bardağı şeker, birkaç damla limon.
Kalburabastı Yapılışı: İlk olarak şerbeti hazırlamakla başlayın. Derin bir tencereye su ve şekeri alın, karıştırın ve orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra kısık ateşte 10-15 dakika daha pişirin. Limon suyu ekleyip 2-3 dakika sonra ocaktan alın ve soğuması için başka bir kaba aktarın.
- Kalburabastı hamuru için un dışındaki tüm malzemeleri derin bir kapta karıştırın. Karışıma yavaşça un ekleyin ve ele yapışmayan yumuşak bir hamur oluşturun.
- Hamur istediğiniz kıvama geldiğinde, üzerini streç film ile sararak buzdolabında yarım saat dinlendirin.
- Dinlendirilen hamuru tezgaha alın ve ceviz büyüklüğünde parçalara ayırın.
- Kalburabastı kalıbı ile hamuru şekillendirip fırın tepsisine yerleştirin.
- Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 20-25 dakika, üzerleri kızarana dek pişirin.
- Sıcak kalburabastıların üzerine soğuk şerbeti dökün. Şerbeti çektiğinde üzerine kıyılmış ceviz veya hindistan cevizi ekleyin. Afiyet olsun!
NOT: Bu içerik sağlık uzmanlarının katkısı ile hazırlanmış ve dil modeli ile düzenlenmiştir. Sitemizdeki bilgiler tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Sağlığınız ile ilgili tüm durumlarda, tanı ve tedaviye yönelik işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.