Sağlıklı Beslenme

Aslan Pençesinin Faydaları ve Kullanım Şekilleri Nelerdir?

Aslan Pençesi, doğal olarak Asya ve Avrupa’da yetişen ve toplamda 300 türe sahip olan bir bitkidir. Türkiye’de 80 türü bulunan bu bitkinin birçok çeşidi endemiktir. Halk arasında aslan ayağı, fındık otu, yeditepe ve dokuz tepe gibi farklı isimlerle bilinen aslan pençesi, çok çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Geleneksel tıpta ilaç olarak yer alan bitkinin günümüzde gıda, veterinerlik ve kozmetik sektörlerinde kullanımı dikkat çekmektedir.

Aslan Pençesi Nedir?

Rosaceae familyasına ait Alchemilla türleri arasında yer alan aslan pençesi, belirgin fiziksel özellikleri ile kolayca tanınabilir. İlkbaharda yaprakları, sonbaharda ise kökleri yüksek verimle hasat edilir. Nemli ve gölgeli alanlarda yetişen bu bitki, 20-60 cm uzunluğunda çok yıllık bir otsu bitkidir. Dalları yumuşak tüylü olup yeşil, sarı ve gri tonlarındadır; yaprakları böbrek şeklindedir. Türkiye’de yetişme koşulları göz önüne alındığında, Doğu Karadeniz bölgesi bu bitkinin doğal habitatı olarak öne çıkmaktadır.

Aslan Pençesi Ne İşe Yarar?

Aslan pençesi bitkisi, içerik olarak fenolik maddeler (fenolik asitler, flavonoitler, tanenler), glikozitler (fitosteroller, saponinler) barındırmaktadır. Ağız aftlarının tedavisinde destekleyici olarak kullanılır. Ayrıca, aslan pençesi bitkisi yara iyileştirici, idrar söktürücü, tonik etkili, akne kurutucu, damar gevşetici, iltihabı azaltmaya yardımcı ve ishal önleyici özellikler taşımaktadır.

Damar geçirgenliğinin bozulduğu durumlarda, damarlara sızan sıvılar iltihap ve ödem oluşturabilir. Aslan pençesi, damar sağlığını destekleyerek damar içi iyileşmelere yardımcı olabilir.

Aslan Pençesi Neye İyi Gelir?

Aslan pençesi bitkisi, mide problemleri, orta düzeyde ishal, tip 2 diyabet, insülin direnci, vücutta su tutulması, cildin nemlenmesi, iltihap önleyici özellikler, kas spazmları ve menopoz dönemindeki adet ağrılarında destekleyici rol oynar.

Aslan Pençesi Faydaları Nelerdir?

Aslan pençesi çayının birçok faydası vardır. Ayrıca, bitkinin tohumu, çiçeği, kökü ve yaprağının ekstratlarının da yararları bulunur. Bitkinin kullanıma göre faydaları şu şekildedir:

  • Aslan pençesi, adet döngüsünü düzenleyerek kadınların yumurtalık kalitesinin korunmasına yardımcı olabilir.
  • DHT hormonunun etkisini azaltarak saç dökülmesi ve aşırı kıllanmanın önlenmesine katkı sağlayabilir.
  • Antioksidan özelliği ile karaciğerde toksinlerin temizlenmesine yardımcı olabilir.
  • Anti-inflamatuar etkisi ile kalın bağırsakta ciddi iltihaplanma yaratan hemoroid gibi rahatsızlıkların belirtilerini hafifletebilir.
  • Aslan pençesi tohumları iktidarsızlık problemlerinde ve afrodizyak etkisi ile libido artırıcı olarak görev alabilir.
  • Cildin elastikiyetine katkı sağlayarak yaşlanma sürecini geciktirebilir.
  • Stresi azaltarak, uykusuzluk sorunlarının giderilmesine yardımcı olabilir.
  • Mide asidini dengeleyerek mide sancıları, bulantı ve iltihaplanma gibi sorunlarla mücadele edebilir.

Aslan Pençesi Nasıl Kullanılır?

Ağız sağlığını desteklemek için gargaralarla kullanılabilir. Çay olarak günlük tüketimi oldukça yaygındır. Günümüzde, teknolojik cihazların gelişimiyle birlikte gıda takviyesi olarak zenginleştirilmiş ürün formatında da kullanılmaktadır. Genç yaprakları taze olarak toplanıp salatalarda tercih edilebilir. Hayvancılıkta, ineklerin süt verimliliğini artırmak amacıyla küspe şeklinde verilebilmektedir. Ayrıca, kozmetik ürünlerde cildi yumuşatma amacıyla kremlere veya losyonlara dahil edilebilir.

Aslan Pençesi Nasıl Tüketilir?

Aslan pençesi çiçeği, tohumu veya yaprağının kurutularak ya da ekstresi çıkarılarak ürün haline getirilir. Toz, tablet, kapsül, sıvı form, çay ve gargara olarak formüle edilebilir. Çay olarak tüketildiğinde, günde 2-3 kez yemek aralarında alınması önerilir.

Aslan Pençesi Nasıl Tüketilmelidir?

Günlük kullanımı için 1 tatlı kaşığı kurutulmuş yaprağın bir bardak (150-200 ml) suyla demlenerek aslan pençesi çayı olarak tüketilmesi önerilir. Gıda takviyesi olarak genellikle 300-1200 mg arasında kullanılabilir. Ağız gargarası olarak 3-4 gram kurutulmuş bitkinin 2-3 dakika boyunca gargara yapılarak kullanılması tavsiye edilir.

Aslan Pençesi Yan Etkileri Nelerdir?

Diğer bitkilerde olduğu gibi, günlük kullandığı dozların aşılması bazı olumsuz etkileri ortaya çıkarabilir. Bazı yan etkiler şunlardır:

  • Östrojen seviyesini artırabileceği için erkeklerin uzun süreli kullanımı önerilmez.
  • Yüksek miktarda tüketildiğinde karaciğer enzimlerinde yükselme yaşanabilir.
  • Kanser tedavisi gören hastaların doktorlarına danışarak kullanmaları önerilmektedir.
  • Doğum kontrol hapı kullanan veya kısırlık tedavisi gören bireylerin doktorlarına danışarak kullanmaları tavsiye edilir.

Kimler Aslan Pençesi Nasıl Kullanmamalıdır?

Uzun süreli kullanımlarda, menopoz benzeri belirtiler (aşırı terleme, karın şişkinliği, ağrı vb.) ve adet kanamalarında artış görülebilir. Anne adayları ve emzirenlerin hormonal dengesizlikler oluşturabileceği için kullanmamaları önerilir. Ayrıca, 11 yaş altındaki çocuklarda da kullanımı tavsiye edilmez.

Aslan Pençesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Aslan pençesi iltihap söker mi?

İltihap kurutucu etkisi, vücutta kan değerlerini olumlu yönde etkileme potansiyeline sahiptir.

Aslan pençesi çayı ödem attırır mı?

Aslan pençesi çayının ödem atıcı özellikleri bulunmaktadır ve vücutta su-tuz dengesinin sağlanmasında destekleyici rol oynar.

Aslan pençesi hangi hastalıklara iyi gelir?

Kısırlık, iltihabi hastalıklar, sindirim sorunları, damar hasarları, cilt problemleri, kilo artışına bağlı obezite, insülin direnci ve yüksek tansiyon gibi sorunlara yönelik destekleyici olarak işlev gördüğü bilinmektedir.

Aslan pençesi kansızlığa iyi gelir mi?

Bağırsak sağlığını destekleyerek gerekli besin, mineral ve vitaminlerin yeterince emilmesine yardımcı olur. Demir emilimini artırarak vücuttaki demir depolarının dolmasına katkı sağlar.

Vitamin Rehberi

Sağlıklı beslenme ve vitamin rehberi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir