Faydalı Bitkiler

Kinoanın Faydaları ve Kinoa Çayının Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Kinoa, nişastalı tahıllara mükemmel bir alternatif olan son derece besleyici bir gıdadır. Vitamin ve mineral açısından zengin olan kinoa, glütensiz yapısıyla sağlık açısından büyük faydalar sunar. Diğer tohumlardan farklı olarak, kinoanın tüketiminde öğütme yerine, pirinç veya bulgur gibi pişirilerek yenilmesi tercih edilir. A yüksek protein ve antioksidan içerik barındırmaktadır. Vücudumuz için gerekli olan dokuz temel amino asidin tamamını barındıran ender bitkilerden biridir. Aynı zamanda yüksek lif içeriğiyle uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur. Kanser, diyabet, kemik sağlığı ve kalp sağlığı gibi birçok kronik hastalığa karşı koruyucu özellikleri bulunmaktadır.

Kinoa nedir?

Kinoa, ‘Chenopodium Kinoa’ bitkisinin tohumlarıdır. Anavatanı Güney Amerika olan kinoa, günümüzde popüler bir gıda maddesi haline gelmiştir. Kinoa, nişastalı tahıllara alternatif olarak tüketebileceğiniz glütensiz gıdalardandır. Pancar ve ıspanak ile aynı familyadan gelir ve yüzden fazla türü bulunmaktadır. En yaygın kullanılan türleri beyaz, kırmızı ve siyah kinoadır. İçerdiği vitamin ve aminoasitler sayesinde son yıllarda kullanımı önemli ölçüde artmıştır. (1)

Gluten nedir? Hangi besinlerde bulunur? Zararları ve alerjisi

Kinoanın besin değeri

Kinoanın içerdiği vitamin ve mineraller

Kinoa, yüksek protein içeriği ile dikkat çekmekte olup, dokuz temel amino asidin tamamını bulundurur. Bol lif içeriği sayesinde sindirimi kolaylaştırır. B6 ve E vitaminleri yanın demir, bakır, potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko ve fosfor gibi değerli mineraller içerir. Bir kase pişirilmiş kinoa yaklaşık 222 kaloriye sahiptir, bu nedenle birçok diyette tercih edilebilir. (2)

Kinoa hangi hastalıklara iyi gelir?

Kinoa, birçok kırılgan duruma olumlu katkıda bulunur ve kronik hastalık riskini azaltır. Bağırsak sağlığı üzerinde faydalı etkileri vardır. Aynı zamanda yüksek lif içeriği sayesinde zayıflamaya yardımcı olur ve sindirim sorunları arasında yer alan kabızlık gibi sorunları hafifletir. Kalp sağlığını korur, kanser gibi hastalıkların önüne geçebilir ve kan şekeri seviyelerini dengeleyerek diyabetin ilerlemesini yavaşlatır.

 

Kinoa faydaları nelerdir?

Kinoa, içinde yer alan vitaminler ve antioksidanlar sayesinde son derece sağlıklı bir bitki olarak öne çıkmaktadır. Bu yüzden son yıllarda kullanımı hızla artmıştır. Farklı diyetlerde kolaylıkla yer alabilir. Sindirimi kolaylaştırır ve hastalıklara karşı koruyucu etkisi vardır. Düzenli tüketildiğinde, diyabet gibi birçok kronik hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir. Bağışıklık sistemini destekler. (3)

Kinoa sindirim sistemine faydaları

Kinoa, mükemmel bir lif kaynağıdır ve sindirim sistemini desteklerken hazımsızlığı önler. Kabızlık sorununu tedavi edebildiği gibi, kabızlığın tetiklediği hemoroidi de önleyebilir. Yapılan bilimsel incelemeler, kinoa tüketiminin bağırsak kanseri riskini azaltabileceğini göstermektedir.

Kabızlık neden olur, ne iyi gelir? Kabızlığın ilaç ve fitille tedavisi

Şeker hastaları Kinoa yiyebilir mi?

Kinoa, şeker hastaları için mükemmel bir gıda kaynağıdır. Lifli yapısı ve yağsız proteinler ile doymamış yağlar içermesi nedeniyle, diyabete bağlı kronik hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir.

Kinoa kanserden korur mu?

Kinoa, yüksek antioksidan içeriği ile kanser hücrelerinin oluşumu üzerinde etkili olabilir. Ayrıca, doku yenilenmesine katkıda bulunmaktadır. Düzenli kinoa tüketimi, kanserli hücrelerin oluşumunu ve yayılmasını önemli ölçüde önleyebilir. (4)

Kinoa kemik sağlığını korur

Kinoa, yüksek magnezyum, manganez ve fosfor içeriği ile kemik sağlığına önemli katkıda bulunur. Aynı zamanda, kemikler için zaruri olan kalsiyum açısından da oldukça zengindir. Kemik erimesi riskini azaltabilir.

Kinoa iltihabı önler

Kinoanın içindeki flavonoid bileşenleri, iltihap önleyici etki gösterir. Bu içerikler aynı zamanda antioksidan özelliklere sahiptir; böylece, serbest radikallerin yol açtığı zararlara karşı koruma sağlar. (5)

İltihaba neden olan besinler! İltihap kurutan şifalı bitkiler ve kürler

Kinoanın kalp sağlığına faydaları

Kinoa, kalbine faydalı birçok koruyucu antioksidan bileşen içermektedir. Bu özellikleri ile kalp-damar sağlığı için faydalıdır. Kan akışını iyileştirmek ve damar tıkanıklığını önlemek için yararlı olabilir ve kalp krizine karşı koruyucu etkisi vardır.

Kinoa çayı neye iyi gelir?

Kinoa çayı, kan akışını düzenleyerek kalp-damar sağlığına fayda sağlar. Vitamin ve mineral bakımından zengin bir içecek olması, enfeksiyonlara karşı vücut direncini artırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca, besleyici protein içeriği ile diyetlerde yer alabilir ve zayıflamaya destek olabilir. Kansızlık problemleri üzerinde de olumlu etkileri vardır.

Kinoa çayı nasıl yapılır?

Kinoa çayını kolayca hazırlamak için: 3 su bardağı suyu kaynatın. Kaynayan suya 1 yemek kaşığı kinoa tohumu ekleyin. Ortalamada 5 dakika demledikten sonra süzün. Ilık ya da sıcak şekilde içebilirsiniz.

Kinoa nasıl yenilir?

Kinoa, çiğken sert olduğu için pişirilmeden tüketilemez. Yıkanarak 15 dakika suda bekletilmeli, ardından 10-15 dakika haşlanarak süzülmelidir. Pişirilmiş kinoa pilavlara, yemeklere, çorbalara dahil edilebilir. Salata ve soğuk mezelere garnitür olarak eklenebilir. Un haline getirilerek kek, pasta, ekmek ve kurabiyelerde kullanılabilir. Ayrıca çay olarak içilebilir ve sağlıklı köfteler hazırlanabilir.

Antioksidan nedir, ne işe yarar? Hangi besinlerde bulunur?

Kinoa günde ne kadar tüketilmeli?

Günde bir kase pişirilmiş kinoa yemek ideal bir miktardır. Bu miktar, kanser, kalp hastalığı, solunum problemleri, diyabet ve diğer kronik hastalıklara bağlı erken ölüm riskini %17 oranında azaltabilir.

Kinoa çiğ yenir mi?

Kinoa çiğken sert olduğu için pişirilmeden tüketim için uygun değildir. Pişirme yöntemlerinden biri, kinoayı 15 dakika kadar suda beklettikten sonra haşlamaktır.

Kinoa yemeği nasıl yapılır?

Kinoa yemeği için basit bir tarif: 1 bardak kinoayı 2 bardak su, et suyu veya tavuk suyunda kaynayana dek yüksek ateşte pişirin. Su kaynadıktan sonra tencerenin kapağını kapatıp ocağın altını kısarak 15 dakika bekleyin. Ardından tencereyi ocaktan alıp 5 dakika dinlenmeye bırakın. Yemeğiniz bu şekilde hazır olur!

Kinoa salatası nasıl yapılır?

Sağlıklı bir salata tarifi: 1 bardak kinoayı iyice yıkayıp, kaynamakta olan tuzlu suda 12 dakika haşlayın. Ayrı bir kapta, taze soğan veya frenk soğanı, maydanoz, kurutulmuş domates ve kornişonları küçük doğrayın. Daha sonra süzdüğünüz kinoayı bir kaba alıp, doğradığınız sebzelerle karıştırın. Dilerseniz mısır ekleyebilirsiniz. Son olarak yağı, limonu ve tuzu ekleyerek karıştırın.

Kinoa zayıflatır mı?

Sindirimi kolay olan kinoa, yağ yakımını destekler. Yüksek lif ve protein içeriğiyle uzun süre tokluk hissi sağlar. Metabolizmayı hızlandırarak vücutta bulunan yağ hücrelerinin azalmasına katkıda bulunur. Yemek ve salatalarınıza kinoa ekleyerek sağlıklı bir şekilde zayıflama sürecine başlayabilirsiniz.

Kinoa diyeti nasıl yapılır?

Kinoa diyeti yapmak oldukça basit. Yoğurt, meyve ve tarçın karışımına ekleyerek veya smoothie yaparken kinoa ekleyerek uygulayabilirsiniz. Omletin içine, et, tavuk veya balık yemeklerinin yanında ya da salatalarınızda garnitür olarak kinoa kullanabilirsiniz. Kinoalı puding hazırlayarak tatlı ihtiyacınızı da giderebilirsiniz. Bu şekilde sağlıklı bir kinoa diyeti gerçekleştirip zayıflayabilirsiniz. (6)

Tarçın neye iyi gelir? Nasıl kullanılır? Ballı tarçın çayının faydaları

Kinoa zararları nelerdir?

Kinoa, kan sulandırıcı özelliklere sahip olduğundan aşırı tüketildiğinde kanama riskini artırabilir. Ayrıca, içindeki saponin ve fitik asit nedeniyle, bazı vitaminlerin ve minerallerin emilimini engelleyebilir. Yüksek lif içeriği de fazla tüketilmesi durumunda mide ağrısı ve şişkinliğe neden olabilir. (7)

Kimler kinoa yememeli?

Kinoa, kan sulandırıcı etkileri nedeniyle, kan ile ilgili sorunları olan kişilerin kullanımdan önce doktorlarına danışmaları önemlidir. Hamile ve emziren kadınlar da, doktor izni olmadan fazla kinoa tüketiminden kaçınmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir