Kurban Vekâleti Nasıl Verilir ve Alınır? Ücreti Nedir? Diyanet Bilgileri
Kurban Vekâleti Verirken ve Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Kurban vekaleti kavramını kısaca açıklayalım. Dinimizde hac, kurban, zekât gibi maddi karşılığı olan ibadetlerin bireysel olarak değil, vekâlet yoluyla bir başkası tarafından yerine getirilmesi caiz kabul edilmektedir. Dolayısıyla, hem yurt içinde hem de yurt dışında İslam dinine mensup olanlar kurban vekaleti nasıl verilir Diyanet konusundaki bilgi ve talimatları merak etmektedir.
Diyanet, kurban vekaleti verilmesi gereken durumları sıralarken, kurban kesiminin yerine yardım dağıtımını şu şekilde açıklamaktadır: “Kurban kesilmeden, bedelinin ihtiyaç sahiplerine veya ilgili kurumlara verilmesi kurban ibadetinin yerine getirildiği anlamına gelmez.”
Vekalet vermek isteyen kişi, “Seni kurbanımı kesmekle, kestirmekle ve kurbanla ilgili tüm işlemleri yapmaya ve yaptırmaya vekil tayin ettim.” ifadelerini kullanmalıdır.
İşte, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu konudaki güncel açıklamaları…
Kurban Vekâleti Nasıl Verilir? Diyanet Açıklamaları
Kurban Bayramı ile birlikte gündeme gelen konulardan biri de kurban vekâleti verme ve alma uygulamasıdır. Kurban kesmek isteyen birey, bunu yalnız başına gerçekleştirebilir. Ancak farklı sebeplerle bu işlemi tek başına yapmak istemeyen ya da yapamayan kişiler, örneğin yurt dışında yaşayanlar, bir yakınlarına vekâlet vererek kurban kesimini gerçekleştirebiliyorlar.
Vekalet kurban bağışı caiz midir sorusu evet, caizdir. Kurban, hac ve zekât gibi maddi ibadetlerden biridir. Mal ile yapılan ibadetlerde vekâlet vermek caizdir. Kurban vekâleti, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanmıştır. Bu bağlamda vekalet verme işlemi yazılı ya da sözlü olarak yapılabilir.
Sözlü olarak vekâlet verilirken vekil tayin edilen kişiye:
“Seni kurbanımı kesmeye, kestirmeye ve kurbanla ilgili işleri yapmaya ve yaptırmaya vekil tayin ettim.” demelidir. Bu ifadenin akabinde, vekil tayin eden kişi kurbanı bizzat kendisi kesebilir veya vekâleti başka bir kişi ya da kuruma devretme hakkına sahiptir. Bu duruma umumi vekâlet denir.
Yazılı vekâlet
Uzaktan kurban vekaleti nasıl verilir sorunuza gelecek olursak, vekalet yüz yüze verilebileceği gibi, telefon, faks veya internet aracılığıyla da verilebilir. Telefonla kurban vekaleti verilmek istendiğinde, yüz yüze verilen vekalette kullanılan ifadeler geçerli olmaktadır.
Vekâlet, birey veya kuruma verilebilir. Burada önemli olan, vekaleti alan kişi ya da kurumun aldığı vekaleti eksiksiz yerine getirmesidir.
Din İşleri Yüksek Kurulu, kurban vekaleti ile ilgili açıklamasını şu şekilde yapmaktadır:
Din İşleri Yüksek Kurulu Kararları
Din İşleri Yüksek Kurulu 23.11.2022 – No: 76
Konusu: Vekâletle kurban organizasyonlarında uyulması gereken esaslar ve şartlar nelerdir?
Kurban ibadetinde esas olan, kişinin kurbanını kendisinin kesmesidir. Ancak, bu ibadetin mali bir boyutu olduğundan, vekalet yoluyla da kesim yapılabilir. Günümüzde vekaletle kurban kesimi genellikle iki şekilde gerçekleştirilmektedir:
Birinci Yöntem: Kurban kesmek isteyen kişinin, ilgili kuruluşa kurbanlık alımı ve kesimi için umumi vekâlet vermesi ve kuruluşun, müvekkili adına belirtilen günlerde kurbanı kesmesi şeklindedir.
İkinci Yöntem: İlgili kuruluşun, kurban kesmek isteyenlerden belirli bir bedel karşılığında kurbanlık hayvan ya da hisseleri satın alması ve kesim günü geldiğinde de müşteriden vekâlet alarak onun adına kesim yapması şeklindedir. Bu uygulamada öncelikle satım akdi yapılıyor, ardından kesim için vekalet alınmaktadır. Elde edilen etler, ya kurbanı kestiren kişiye ya da onun rızasıyla ihtiyaç sahiplerine ve hayır kurumlarına verilmektedir. Her iki durumda şartlara uyulduğu takdirde bu uygulamalar dinen caizdir.
Kaynak: kurul.diyanet.gov.tr

Kurban Vekaleti Nasıl Alınır?
Kurban vekâletinin nasıl verildiğini açıkladıktan sonra, kurban vekâletinin nasıl alındığı konusuna geçelim. Vekil tayin edilecek kişi, hem kendi kurbanı hem de vekâlet alınan kişinin kurbanı için niyet etmelidir.
Kurban vekaleti almak için kısa niyet ifadeleri kullanılabilir. Karşılıklı anlaşma ile vekalet cümleleri oluşturulur.
Kurban kesme vekâleti alırken, vekâlet veren kişi “Seni kurbanımızı kesmeye vekil kıldık.” derken, vekâleti alan kişi “Kabul ettim.” demesi yeterlidir.
Kurban kesmeyi bilmeyenler, kurbanı başkasına kestirirken vekâlet vermelidir. Bunun için, kurbanı kesecek olan kişiye “Allah rızası için bayram kurbanımı kesmeye seni vekil ettim.” demesi yeterlidir.
Başka birisi kurbanı satın alacaksa, yine vekâlet vermek gerekir. Bunun için, kurbanı aldıracak kişi vekil tayin edeceği kişiye “Allah rızası için bayram kurbanımı alıp, kesmeye seni umumi vekil ettim.” demelidir. Eğer kurbanla ilgili tüm süreçler için vekâlet verilecekse bu ifadeler kullanılmalıdır. Kurban vekâleti verirken sözlü ve yazılı beyvanda bulunulmanın yanı sıra kalben de niyet edilmelidir.

Kurban Vekalet Ücreti 2024
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Türkiye Diyanet Vakfı’nın 2024 yılı vekaletle kurban kesim bedelini yurt içinde 11.750 TL, yurt dışında ise 4.750 TL olarak belirlediklerini açıkladı.
Kurban Vekaleti Ne Zaman Verilir?
Peki, kurban vekâleti ne zaman verilmelidir? Kurban vekâleti vermek için belirli bir zaman aralığı yoktur. Kurban kesilmeden önce vekâlet verilmelidir; kurban kesildikten sonra verilen vekâlet geçersizdir.
Kesimhanede kurban kesecek kişiye vekâlet vermek için sıra geldiğinde, o anda vekâlet verilebilir. Siz “Allah rızası için bayram kurbanımı kesmeye seni vekil ettim.” dedikten hemen sonra vekil tayin ettiğiniz kişi kurbanı kesebilir.
İlginizi çekebilir: Adak Kurbanı Nedir? Kimler Yiyemez? Bağışı, Şartları

Dinimizde Kaç Çeşit Kurbanlık Vardır?
Güncel Kurbanlık ve Hisse Fiyatları Listesi
Kurban Bağışı Kabul Eden Güvenilir 9 Vakıf
Kurban Kesmek Farz mı Vacip mi? Kime Düşer?
Kurban Eti Nasıl Dağıtılır? Kimlere Verilir, Verilmez?
Blog sayfamızda sağlayıcı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amacı taşımaktadır. Bu kategoride, içeriğin açıklamalarına, belirgin faydalarına ve etkili kullanım önerilerine kolaylıkla erişebilirsiniz. Yazı yayınlandıktan sonra, zamanla güncelliğini yitirebilir. İlgili ürünlerin ya da besinlerin faydaları her bireyde farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler, asla doktor görüşü yerine geçmez ve reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce uzman bir görüş almanızı tavsiye ederiz; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemiz sorumlu tutulamaz.