Gıdalar

Protein Deposu Fasulye

Hem lezzeti, hem de besleyici özelliğiyle ülkemizde en çok tüketilen besinlerden olan fasulye, baklagiller ailesinden bir bitkidir. Ana vatanı orta Amerika olan Fasulye, ülkemizde en çok Karadeniz bölgesinde ardından Akdeniz ve Ege bölgelerinde yaygın olarak yetiştirilmektedir.

Taze fasulyede hangi vitamin ve mineraller bulunur?

Taze fasulye A ve C vitaminleri açısından zengin bir besin kaynağıdır. Ayrıca folik asit, B1, B2 gibi B kompleks vitaminleriyle, potasyum, demir, selenyum ve kalsiyum mineralleri bakımından da oldukça zengindir.

Fasulye protein açısından da oldukça zengin bir baklagildir.

Taze fasulyede kaç kalori var?

Taze fasulyenin 100 gramı 32 kaloridir. Bu kalorinin % 59’u karbonhidrat, % 15’i protein ve % 26’sı yağdan oluşmaktadır.

Taze Fasulyenin Çeşitleri Nelerdir?

Taze fasulyenin yaklaşık 130 farklı türü vardır. Ancak ülkemizde yetiştirilen ve yemeklik olarak tercih edilen Ayşekadın fasulye, Boncuk Ayşe, Çalı fasulyesi, Şeker fasulye gibi belli başlı taze fasulye çeşitleri vardır. Ülkemizin her bölgesinde yetiştirilebilmektedir. 

sırık fasulye
bodur fasulye

Fasulyenin Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Enerji veren yapısıyla vücut direncini artıran taze fasulyenin birçok faydası vardır.

  • Lifli yapısı sayesinde sindirimi kolaylaştıran taze fasülye pankreas bezinin doğru çalışmasına da yardım eder. Karaciğer yetmezliği yaşayanlar için faydalıdır. Kalın bağırsak kanseri riskini azaltır.
  • Kötü kolesterolün (LDL) düşmesinde yardım eden taze fasulye aynı zamanda antioksidan özelliğe sahiptir.
  • Çok iyi bir folat kaynağıdır. 100 gram taze fasulyede 37 mikrogram folat bulunur. Folat ve B12 vitamini, hücrelerde DNA sentezinde görevi olan, hücre sağlığı için çok önemli vitaminlerdir. Anne ve bebek sağlığı açısından yararlı olan folik asit içeriğinden dolayı taze fasulye hamilelik öncesi ve hamilelik sırasında tüketilebilir.
  • Büyüme çağında çocukların taze yeşil fasulye tüketmesi, ileride oluşabilecek kemik hastalıklarını önleyecektir. Bir bardak fasulyede 66 mg kalsiyum bulunur. A vitamini ve manganez açısından da zengin olan taze fasulye çocuklarda güçlü bir kemik yapısı için tüketilmelidir.
  • Taze fasülyenin içindeki, lutein ve beta-karoten gibi antioksidanlar, hücre hasarını önler, yaşlanma etkilerini geciktirir, vücudu onarma ve yenileme özelliği bulunmaktadır.
  • İçeriğindeki A, C, B6, B1 vitaminleri sayesinde vücut direncini artırarak enfeksiyonlarla mücadeleyi kolaylaştırır.
  • Kemikleri güçlendiren fasulye, romatizma ve siyatik ağrılara da iyi gelmektedir.
  • Kandaki şeker miktarını düşürme özelliğiyle şeker hastalarına önerilen bir sebzedir. 
  • Böbrekleri güçlendirerek böbrek taşlarını dökmeye yardım ettiği konusunda araştırmalar yapılmıştır. Taze fasulye toksinlerin vücuttan atılmasında da etkilidir.
  • Zayıflamaya yardımcı olur. Düşük kalorili ve lifli olması nedeniyle kilo vermeye çalışanların diyet listesinde sıklıkla yer alıan bir sebzedir.
  • Kalp ritmini ve kan basıncını düzenleyen potasyum mineralini içeren taze fasulyenin kalp sağlığı için de faydaları vardır.
  • İçeriğindeki A vitamini ile göz sağlığını korumaya destek olur.
  • Taze fasulye, bedensel ve zihinsel yorgunlukları gidermeye yardımcı olur.

Taze fasulye hangi mevsimde tüketilmeli?

Taze fasulye yaz sebzelerinden olduğu için mevsiminde tüketilmesi çok daha sağlıklıdır. İlkbaharda ekilen taze fasulye, yaz aylarının başında hasat edilir ve yaz mevsimi boyunca taze ve lezzetli olarak tüketilebilir.

Taze yeşil fasulyeyi mevsimindeyken tüketip, kuru fasülyeyi ise mevsimi geçtiğinde tercih etmek gerekir.

Taze fasulye ile neler yapılabilir, nasıl tüketilir?

Taze fasulyeden yapılan çok sayıda yemek vardır. Zeytinyağlı, etli ve kıymalı olarak pişirilen taze fasulyenin tanelerinden çorba da yapılmaktadır. Ayrıca türlülerin içerisine konulabilir, haşlanarak salatası yapılabilir ya da turşusu yapılarak kış aylarında tüketilebilir.

Fasülye tüketirken şunlara dikkat edin

  • Besin değerlerinin kaybolmaması için mevsiminde tüketilmelidir. Çünkü dondurulmuş sebzelerin besin değerleri tazesine göre düşüktür.
  • Her sebzede olduğu gibi pişirilmeden önce zirai ilaç kalıntıları ve mikroplardan dolayı önce yıkanmalı, yıkama suyuna sirke konmalıdır.
  • Pişirme sırasında besin değerlerinin kaybolmaması için yağda uzun süreli kavrulmamalıdır.

Fazla taze fasulye yemenin zararı var mı?

Birçok besinde olduğu gibi taze fasulyenin de tüketimine dikkat edilmelidir. Çok fazla tüketildiğinde fasülyenin içinde bulunan fitik asit nedeniyle beslenme eksikliği olabilmektedir. Fitik asit, proteinlerin sindirimini ve çinko, demir, kalsiyum, magnezyum, fosfor gibi minerallerden yararlanımı azaltmaktadır. Ayrıca aşırı tüketimi nedeniyle alerjik reaksiyona yol açabildiği de düşünülmektedir.

İlginizi Çekebilir: Kalp Dostu Enginar

NOT: Bu içerik sağlık uzmanlarının katkısı ile hazırlanmış ve dil modeli ile düzenlenmiştir. Sitemizdeki bilgiler tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Sağlığınız ile ilgili tüm durumlarda, tanı ve tedaviye yönelik işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.