Sağlıklı Beslenme

Glokom Nedir? Göz Tansiyonu Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Halk arasında “göz tansiyonu” olarak bilinen glokom, kalıcı görme kaybına yol açabilecek ciddi bir göz hastalığıdır. Glokomun genellikle erken dönemlerde belirti vermediğini ve sadece detaylı bir göz muayenesi ile tespit edilebileceğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Avni Yılmaz, “40 yaş ve üstü olmak, ailede glokom öyküsü, gözde kırma kusuru bulunması, Afrika ve Asya kökenli olmak, diyabet, hipertansiyon, yüksek göz içi basıncı, kortizon kullanımı, göz yaralanmaları, ince kornea yapısı, migren ve dolaşım sorunları glokom için risk faktörleridir” şeklinde açıklamalarda bulundu. İşte Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Avni Yılmaz’ın glokom hakkında sağladığı bilgiler…

Glokom (Göz Tansiyonu) çoğu durumda göz içindeki normalden yüksek basınçtan kaynaklansa da, bazen göz içi basıncı normal olan durumlarda bile glokom gelişebilir. Genelde glokom türleri ağrıya neden olmaz ve hastalar, görme kaybı meydana gelene kadar herhangi bir belirti hissetmezler. Düzenli göz muayeneleri, kalıcı görme kaybı oluşmadan önce glokomu tespit etmenin en etkili yoludur. Ancak, “akut açı kapanması glokomu” adı verilen, daha az yaygın bir türü ani ve genellikle şiddetli bulanık görme, ışıklar etrafında halo gözlemi, göz ağrısı, bulantı ve kusma gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu tür belirtiler yaşandığında acilen göz muayenesine gidilmesi gerekmektedir.

Glokom (Göz Tansiyonu) tedavisindeki amaç hastalığın ilerlemesini durdurmak

Glokom (Göz Tansiyonu) tedavisi hastanın özel durumuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Temel olarak ilaç tedavisi, lazer tedavisi ve cerrahi yöntemler bulunmaktadır. Bazen bu tedavi yöntemlerinden birkaçının bir arada kullanılması gerekebilir. Glokom tedavisinin hedefi, hastalığın ilerleyerek görme kaybına neden olmasını engellemektir. Ancak tedavi mevcut görme kayıplarını geri getirmez. Bazen tedaviye rağmen ilerleme kaçınılmaz olabilir.

Glokom (Göz Tansiyonu) bazı hastalarda cerrahi tedavi ile uygulanabilir

İlaç tedavisi (damla), glokomun en yaygın tedavi yöntemidir. Bu yöntemin amacı, yüksek göz içi basıncını düşürerek görme sinirinde hasar oluşumunu, görme alanında daralmayı ve dolayısıyla görme kaybını önlemektir. Damla kullanımı uyum ve devamlılık gerektirir, bu nedenle hastalara tedavinin önemini ve ciddiyetini anlamaları için eğitim verilmesi büyük bir gerekliliktir. Belirli glokom türlerinde lazer tedavisi de uygulanmaktadır. İlaç tedavisinin yetersiz kaldığı veya ilerlemeye devam eden glokom hastalarında, hatta bazı vakalarda erken cerrahi müdahale gerekebilir.

Son güncellenme tarihi: 21 Şubat 2024

Yayınlanma tarihi: 21 Şubat 2024

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir