Sağlıklı Beslenme

Göz Seğirmesi Nedir? | Anadolu Sağlık Merkezi Eğitim Hastanesi


Göz seğirmesi, toplumda çeşitli anlamlarla yorumlansa da genellikle rahatsız edici bir durum olarak değerlendirilmez. Bu durum, çoğunlukla stres, yetersiz uyku ve fiziksel yorgunluk gibi faktörlerden kaynaklansa da, bazı durumlarda farklı göz hastalıklarının veya sağlık sorunlarının bir işareti de olabilir. Göz kapağının istemsiz bir şekilde kasılmasıyla ortaya çıkan göz seğirmesi, uzun süre devam ettiğinde, çok rahatsız edici hale geldiğinde veya tekrarlayıcı bir nitelik kazandığında daha dikkatli olunması gereken bir durumdur. Bu tür belirtiler gösteren kişilerin bir sağlık profesyoneline başvurarak gerekli tetkikleri yaptırmaları önerilir.

Göz Seğirmesi Nedir?

Göz kapağındaki kasların ani, istemsiz ve spazmik bir şekilde kasılmasıyla gelişen bir rahatsızlıktır. Göz kapağında görülen kasılmalar genellikle tek gözde ve üst göz kapağında meydana gelir. Sağ göz seğirmesi ya da sol göz seğirmesi olarak adlandırılan bu kasılmalar genellikle hafif düzeydedir. Göz seğirmesi, hastalar tarafından göz kapağının çekilmesi olarak tanımlanabilir. Bu seğirmeler birkaç saniyede bir tekrar eder.

Gün içerisinde sıkça tekrarlanabilen bu durum, bazı durumlarda haftalar hatta aylar boyu devam edebilir. Göz seğirmesi nadiren çift gözde birden ortaya çıkar ve bu durum blefarospazm olarak adlandırılır; rahatsız edici bir durumdur. Tek gözde ya da çift gözde meydana gelen seğirmeler bazen yüzün diğer bölgelerinde istemsiz kasılmalar ile de eşlik edebilir. Bu tür belirtiler, diğer sağlık problemlerinin öncüsü de olabileceğinden, bu tür durumlarla karşılaşan kişilerin mutlaka doktora başvurması önerilir. Sıklıkla sorulan bir soru da “Göz seğirmesi neden olur?” şeklindedir.

Göz Seğirmesi Neden Olur?

Göz seğirmesi, göz kapağındaki ve çevresindeki kasların, deri ile birlikte istemsiz ve tekrarlayıcı bir biçimde hafif hareket etmesi olarak tanımlanabilir. Göz seğirmesinin sebebi tam olarak anlaşılamamakla birlikte, birkaç faktörün birleşimi veya tesadüfi olarak geliştiği düşünülmektedir. Göz seğirmesi, genellikle geçici bir durum olduğundan günlük hayat kalitesini etkilemez. Ancak şiddetli göz seğirmeleri, farklı rahatsızlıklara bağlı olarak ortaya çıkabilir veya başka bir hastalığın semptomu olabilir. Sıklıkla göz seğirmesine neden olan etkenler şunlardır:

  • Uykusuzluk: Uyku düzeni bozuk olan kişilerde göz ve çevresindeki kasların yeterince dinlenememesi nedeniyle göz seğirmesi görülebilir.
  • Stres: Farklı kişilerde farklı tepkilere yol açabilen stres, bazı bireylerde göz seğirmelerine yol açabilir. Genellikle sınav dönemlerinde öğrencilerde sık görülür.
  • Yorgunluk: Fiziksel yorgunluğun yanı sıra göz yorgunluğu da seğirmeye neden olabilir.
  • Göz enfeksiyonları: Gözdeki enfeksiyonlara yanıt olarak zaman zaman göz kapağında seğirmeye sebep olabilir.
  • Görme kusurları: Tedavi edilmemiş hipermetrop, miyop veya astigmat gibi görme kusurları, göz seğirmesine yol açabilir. Bu durumda mevcut kusurun düzeltilmesi seğirmenin azalmasına yardımcı olabilir.
  • Göz alerjisi: Alerjik antijenlerle göz teması, kaşıntı, yanma ve batma hissiyle birlikte seğirmeye de neden olabilir.
  • Göz kuruluğu: Yaşlanma, lens kullanımı veya uzun süre ekran bakmak gibi nedenlerden kaynaklanan göz kuruluğu, göz seğirmesine yol açabilir.
  • Parlak ışığa bakmak: Sürekli parlak ışık altında kalmak veya doğrudan ışık kaynağına bakmak, bazı bireylerde göz seğirmesine neden olabilir.
  • Aşırı kafein tüketimi: Kafein alımının fazla olması göz seğirmesine yol açabilir.
  • Düzensiz beslenme: Beslenme bozuklukları, vücutta pek çok vitamin ve mineral eksikliğine yol açabilir. Dengeli beslenme, göz seğirmesini önleyebilir.
  • D vitamini eksikliği: Kalsiyum emilimine yardımcı olan D vitamininin eksikliği göz seğirmesine yol açabilir.
  • B12 vitamini eksikliği: B12 vitamini eksikliği, birçok sağlık sorununun yanı sıra göz kaslarının seğirmesine yol açabilir.
  • Bazı ilaçların yan etkileri: Bazı ilaçların yan etkisi olarak göz seğirmesi görülmektedir. Bu durumlarda doktor ile görüşüp ilacın değiştirilmesi talep edilebilir.

Göz yorgunluğunda da göz seğirmesi sıklıkla görülür. Özellikle uzun süre televizyon veya bilgisayar başında kalmak, uygun olmayan ışıkta okumak gibi aktiviteler gözün hızla yorulmasına neden olabilir. Bu durum bilgisayar görme sendromu olarak da adlandırılmaktadır. Göz seğirmesi çok nadiren nörolojik hastalıkların bulgusu olarak ortaya çıkabilir. Uzun süre geçmeyen, giderek artan şiddet veya sıklıkta göz seğirmesi şikayetleri olduğunda, basit bir göz seğirmesi olup olmadığını anlamak için bir sağlık kuruluşuna başvurmak önemlidir.

Göz Seğirmesini Nasıl Geçiririz?

Göz seğirmesi genellikle beslenme düzensizliği, uykusuzluk ve stres gibi faktörlerden kaynaklanır. Bu etkenler, göz seğirmesinin yanı sıra çeşitli sağlık problemlerine de yol açabilir. Göz seğirmenin önlenmesi için düzenli bir uyku geliştirmek şarttır. Günde 7-8 saatlik uyku, tüm vücut kaslarının yanı sıra göz kaslarının da dinlenmesini sağlar.

Düzenli ve dengeli beslenme, vücudun işlevlerini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için önemlidir. Dengeli beslenme ile vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineraller sağlanır. Göz seğirmesinin önlenmesinde bir diğer önemli faktör de stres seviyesini düşürmektir. Stresle başa çıkmak veya yoğun stresten kaçınmak, birçok hastalığın yanında göz seğirmesini önlemeye de yardımcı olabilir. Çay, kahve ve gazlı içeceklerin tüketimini sınırlandırmak da göz seğirmesini engelleyebilir.

Göz seğirmesi genellikle birkaç gün veya hafta içinde kendiliğinden düzelir. Bu tür durumlarda müdahale edilmesine gerek yoktur; ancak, birkaç haftadan uzun süren göz seğirmesi için bir sağlık kuruluşuna başvurulması gereklidir. Blefarospazm gibi şiddetli ve iki taraflı uzun süreli seğirmeler tedavi edilebilir.

Tedavi, hastanın yaşam konforunu artırır. Tüm bu bilgilerin ışığında, göz seğirmesi yaşayan bir hasta, hekim tarafından titizlikle değerlendirilmelidir. Mevcut duruma göre takip, tetkik veya tedavi yapılmalıdır. Gerek görüldüğünde, laboratuvar testleri ve görüntüleme tetkikleri uygulanabilir. Eğer gerekli ise birçok branş hekimi tarafından ortak bir değerlendirme yapılarak izleme ve tedavi sağlanabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir