
Yetenekli Robotlar Artık Protez Ameliyatlarında!
Kapalı ameliyatlarda son dönemlerde sıkça gündeme gelen robotik cerrahi, diz ve kalça protez uygulamalarında cerrahların işini oldukça kolaylaştırıyor. Ameliyat öncesinde kapsamlı bir planlama yapma imkanı sunarak, cerrahinin sırasında beklenmeyen durumlarla karşılaşma riskini azaltıyor.
Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Kenan Keklikçi
“Robotik cerrahi, iyileşme sürelerini açık cerrahiye göre belirgin bir şekilde kısaltıyor. Bu sayede hastalar, günlük yaşamlarına daha hızlı dönüyorlar.”
Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Selim Şanel
“Eklem protezi cerrahisinde robot kullanımı, özellikle cerrahi öncesinde ideal bir planlama yapılmasını sağlıyor. Bu sayede en hassas kesilerin en uygun yerlerden gerçekleştirilmesi ve ameliyatın en az riskle tamamlanmasını sağlıyoruz.”
Son yıllarda robot teknolojisi hayatımızın birçok alanında daha belirgin bir şekilde kendini hissettirmeye başladı; sağlık da bu alanlardan biri. Günümüzde pek çok cerrahi işlem için tercih edilen robot yardımlı cerrahi yöntemi giderek yaygınlaşıyor. Bu teknoloji, ameliyatların daha hassas ölçümlerle yapılmasını sağlıyor ve ortopedik sorunların cerrahi tedavisinde de başarıyla uygulanıyor. Özellikle diz eklem protez ameliyatlarında sıkça gözlemlenen robotik cerrahinin, kalça protezleri için de kullanılmaya başlandığı belirtiyor. Ayrıca, travma ve omurga cerrahisinde de bu teknolojinin kullanımı mevcut. Eklem protez cerrahisinde robotik cerrahinin kullanım şekli, hastaya ve cerraha ne gibi avantajlar sunduğu gibi konuları, yazımızda özetledik…
Ortopedi Ameliyatlarında Robot Kullanımı
Eklem protez cerrahisinde kullanılan robot teknolojisi, genel cerrahi veya üroloji gibi alanlardaki robot teknolojilerine göre farklılık gösteriyor. Bu sistemde monitör ve kesimi gerçekleştiren kol ünitesi gibi bileşenler mevcut olmakla birlikte, cerrah uzaktan konsoldan değil, doğrudan hastasının başında robot kolu ve monitördeki anatomik görüntüyle işlem yapıyor. Robot, ameliyat öncesinde hazırlanan plana dayanarak en doğru noktada, en küçük kesilerin yapılmasında cerraha büyük bir yardımcı oluyor. Hastaya özgü yapılan planlamalar sayesinde daha hassas bir cerrahi hedefleniyor ve gerekli ölçümler ile hesaplamalar gerçekleştiriliyor. Planlama, hastanın verilerinin sisteme yüklenmesi ve ameliyatın tüm aşamaları, cerrahın kontrolü altında yürütülüyor; robot yalnızca cerrah için bir yardımcı rol üstleniyor.
Diz Protezi Ameliyatlarında Çok Yaygın
Robotik cerrahinin ortopedi alanındaki uygulama alanları genişliyor. Yöntem en çok diz eklem protezlerinde kullanılırken, bazı hasta gruplarında kalça protezi uygulamalarında da yaygınlaşmaya başladı. Zamanla omuz problemlerinde de bu teknolojinin kullanılmasına tanık olacağız.
Her Hasta İçin Uygun Mu?
Eklem protez ameliyatlarında robotik cerrahinin çocuk hastalarda kullanımı mevcut değil. Ayrıca, protez değişimi gereken hastalarda da bu teknoloji henüz uygulanmıyor. Robotik cerrahinin kullanımında hasta seçimi, hastalığın ilerleme durumu ve daha önceki ameliyat geçmişi gibi kriterler birlikte değerlendiriliyor.
Ortopedi ve Travmatoloji Açık Ameliyatlar Tarihe Mi Karışıyor?
Günümüzde eklem cerrahisi alanındaki ameliyatların neredeyse tamamı kapalı olarak gerçekleştiriliyor. Yakın gelecekte robotik cerrahinin yapay zeka entegrasyonlarıyla daha da ilerlemesi bekleniyor. Tüm eklem protez cerrahilerinde ve revizyon ameliyatlarında robotik kullanımının artması öngörülüyor. Travma cerrahisi alanında da yaygınlaşacağı düşünülüyor. Çin’de geliştirilen bir robot, leğen kemiği gibi karmaşık kırık tedavilerinde uzun süredir kullanılıyor. Bilimsel yayınların ve cerrahi deneyimlerin artmasıyla birlikte başarı oranları yükselmeye devam edecek ve robotik cerrahinin kullanımı daha da yaygınlaşacaktır.
Robotik Cerrahinin Doktor ve Hastalar İçin Avantajları
Ortopedi alanında robotik cerrahinin, cerrah için önemli faydaları bulunmaktadır:
- Robot kullanımı, ameliyat öncesinde iyi bir plan yapma imkanı sunarak, ameliyat süresince karşılaşılabilecek tüm sürprizlerin önüne geçilmesini sağlıyor.
- Bilgisayarlı tomografiler sayesinde kemik ve yumuşak doku uyumuna uygun düzenlemeler yapılmasına olanak tanıyor.
- Bilgisayar programı ve renkli anatomik görüntüler monitörde görünerek, protez uygulaması için yapılacak kemik kesileri titiz bir şekilde gerçekleştirilebiliyor.
- Cerrah, ameliyatta hangi bölgeden, hangi açıda ve kaç mm kesim yapacağını önceden belirlediği plandan yararlanarak net bir şekilde bilir ve robotu buna göre yönlendirerek işlemi tamamlar. Cerrah, robot yardımıyla işlem yaptığı için istediği an operasyonu durdurma özgürlüğüne sahiptir.
- Tüm bu avantajlar sayesinde, ameliyat öncesinde ve sırasında hata riski en aza indirilir.
- Ayrıca robotik cerrahinin hastalar için de birçok faydası bulunmaktadır. İyileşme sürelerini, açık cerrahiye göre belirgin bir şekilde kısaltmaktadır. Bu sayede hastaların günlük yaşamlarına dönüşleri daha hızlı gerçekleşiyor. Yöntem ayrıca olası doku ödemlerini minimize eder. Ancak ameliyat sonrası bazı durumlar için ek tedavi gerekliliği ortaya çıkabilir.