Sağlıklı Beslenme

Mamografi Hakkında Sık Sorulan 10 Soru ve Cevap

Meme kanseri, her 8 kadından birini etkileyen bir hastalıktır ve erken tanı önemli bir fark yaratmaktadır. Anadolu Sağlık Merkezi Radyoloji Uzmanı Dr. Muhittin Mümtaz Özarar, Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla mamografi ile ilgili sıkça sorulan 10 soruyu yanıtladı…

Emziren kadınlar mamografi yaptırabilir mi?

Emziren kadınlarda meme dokusunun yoğunluğu, süt salgısı ve süt kanallarını dolduran bez dokusunun artışı nedeniyle yükselmektedir. Bu da mamografinin hassasiyetini bir miktar azaltabilir. Ancak mamografi gerekli olduğunda, tanıya yardımcı olma özelliği ortadan kalkmaz. Çekimden önce emzirmek, meme dokusundaki süt miktarını azaltarak, yoğunluğu azaltır ve daha net görüntü elde edilmesini sağlar.

Protez (silikon) olanlar meme taramasını nasıl yaptırabilir?

Meme dokusundaki protezler, mamografi, ultrasonografi ya da MR tetkiklerini gerçekleştirmek için bir engel teşkil etmez. Mamografi sırasında meme dokusuna uygulanan basınç, proteze zarar vermez. Mamografi cihazları, protezli meme için özel doz seçim programlarıyla detaylı görüntüler sağlar. Tarama protokolünde mamografi ile birlikte ultrasonografi de yapılması tavsiye edilmektedir.

Mamografi çektirmenin zararları nelerdir? Kanser riskini artırır mı?

Mamografi, X-ışını kullanan bir yöntemdir ve alınan radyasyonun kanser tetiklemesi ihtimali teorik olarak oldukça düşük. Günümüzde, dijital mamografi cihazları sayesinde tetkik sırasında alınan radyasyon miktarı oldukça azalmıştır. Mamografi sırasında alınan radyasyon, bir uçak yolculuğu esnasında maruz kaldığımız güneş ışınlarıyla hemen hemen aynıdır. Uçak yolculuklarından vazgeçiyor muyuz?

Mamografi öncesinde nelere dikkat edilmeli?

Mamografi için herhangi bir ön hazırlık gerekmemektedir. Ancak çekim esnasında pudralı deodorant gibi kozmetik ürünlerin kullanılmaması önemlidir. Adet öncesi meme hassasiyeti olan kadınların, çekimlerini adet sonrası yaptırmaları, konforlu bir çekim için faydalı olacaktır.

Meme ultrasonografisi kimlere uygulanır?

Meme ultrasonografisi, tarama veya tanı amaçlı mamografi yapılmış, yoğun meme dokusuna sahip hastalarda ek bir tetkik olarak kullanılır. 40 yaş altındaki hastalarda koltuk altı bölgelerinin değerlendirilmesi ve biyopsi süreçlerinde rehberlik amacıyla da uygulanmaktadır.

40 yaş üstü kadınlar mamografi mi yoksa meme ultrasonografisi mi yaptırmalı? 50 yaş ve üstü ultrasonografi yapılabilir mi?

40 yaşından itibaren, rutin olarak her yıl mamografi yaptırılmalıdır. Yoğun meme dokusuna sahip kadınlarda, mamografik hassasiyet azaldığında ultrasonografi eklenmelidir. 50 yaş ve üzerindeki kadınlarda, herhangi bir yaşta ultrasonografi uygulanabilir.

Mamografi sıklığı nedir?

Mamografi, 40 yaşından itibaren her yıl düzenli olarak yapılmalıdır. Risk grubundaki kadınlar için daha erken yaşlarda tetkik önerilebilir. Bu konuyu doktorunuzla görüşmenizde fayda var.

Ailesinde meme kanseri olanlar ne sıklıkla muayene olmalı? Yüksek riskli kadınlar için sadece mamografi yeterli mi?

Ailesinde meme kanseri olanların, 40 yaşından itibaren yılda bir kez mamografi ve ultrasonografi yaptırması gerekmektedir. Birinci derece akrabalarında 40 yaş altında meme kanseri tanısı almış kadınlar için, meme taraması normal kanser saptama yaşından 10 yıl daha genç yaşta başlamalıdır. Yani yakın akrabanız 35 yaşında meme kanseri tanısı aldıysa, sizin 25 yaşında düzenli muayenelere başlamanız gerekecektir.

Yüksek risk grubundaki kadınlara, rutin yıllık mamografi ve ultrasonografi yanı sıra, yıllık aralıklarla meme MR incelemeleri de önerilmektedir. Bu nedenle hasta riskinin doğru bir şekilde hesaplanması önemlidir.

Meme ultrasonografisi hangi yaş grubuna yapılır?

Meme ultrasonografisi için herhangi bir yaş kısıtlaması yoktur, tüm yaş gruplarında ve hamile kadınlarda rahatlıkla uygulanabilir.

NOT: Bu içerik sağlık uzmanlarının katkısı ile hazırlanmış ve dil modeli ile düzenlenmiştir. Sitemizdeki bilgiler tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Sağlığınız ile ilgili tüm durumlarda, tanı ve tedaviye yönelik işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir