Güneş Gözlüğü Takmak Katarakt Oluşumunu Önleyebilir
Güneş, gözlere zarar verici ultraviyole (UV) ışınları yaymaktadır. Anadolu Sağlık Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Avni Yılmaz, “UV ışınlarının bulutların üzerinden geçerek, hava güneşli olmasa bile gözde hasara yol açabileceğini” belirtiyor. “Katarakt oluşumu riski, hiç kataraktı olmayan bireylerde bile artabilir. UV ışınlarının yüzde 100’ünü engelleyen güneş gözlüğü kullanmak, gözlerinizi korumanın en etkili yoludur.” şeklinde konuşan Dr. Yılmaz, güneş gözlükleriyle ilgili sıkça sorulan sorulara yanıt veriyor…
Güneş ışınları, sabah 10 ile 16 saatleri arasında daha yoğun olur ve bu süre zarfında zarar riski, diğer zaman dilimlerine göre daha fazladır. Işığa duyarlı ilaçlar, yüksek irtifalar ve ekvatora yakınlık da UV ışınlarından kaynaklanabilecek göz hasarı riskini artırır. UV ışınları özellikle katarakt oluşumuna neden olabilir. Eğer katarakt ameliyatı geçirdiyseniz, kullanılan merceğin durumuna bağlı olarak gözün görme merkezine ulaşabilecek UV miktarı değişir ve bu da sarı nokta olarak bilinen maküla dejenerasyonu riskini artırabilir. Ayrıca, maküla dejenerasyonu mevcut durumun kötüleşmesine ve görme kaybına yol açabilir. Bu tür sorunları olan bireyler, daha fazla dikkat göstermelidir.
Güneş gözlüğü seçerken göz doktoru ile görüşülmeli
Bazı kontak lensler UV koruması sağlamakla birlikte, gözlerin tamamını kaplayamadıkları için rahatlık sağlasa da tam koruma sunmaz. Bu yüzden tamamen koruma için yine de güneş gözlüğü kullanımı gereklidir.
Gözlüklerde birçok cam çeşidi bulunmaktadır. Dolayısıyla, güneş gözlüğü seçerken göz doktoruna danışmakta fayda vardır. Farklı renk tonları, belirli koşullarda daha iyi görmenize yardımcı olabilir ve göz doktorunuz ihtiyaçlarınıza en uygun güneş gözlüğü renk tonlarını seçmenize yardımcı olabilir.
Kahverengi ve gri camlar, renk algısını bozmadığı için daha sık tercih ediliyor
Gözlük cam rengi kişisel tercihlere bağlıdır. UV ışınlarından korunmada rengin önemi yoktur. Ancak kahverengi ve gri tonlar genellikle daha çok tercih edilir çünkü renk algısını fazla değiştirmezler. Konfor ve güvenlik için aynı zamanda darbelere dayanıklı ve çizilmez özellikte güneş gözlükleri tercih edilmelidir. Polikarbonat camlar genellikle güneş gözlüğü için en iyi seçeneklerdir; çünkü bunlar hafif olup, cam veya diğer malzemelerden yapılmış gözlük camlarına göre çok daha fazla darbe dayanıklılığı sunar.
Gözlüğün cam rengine değil UV filtresine önem verilmeli
Daha koyu camlar, daha açık renkli camlara kıyasla görünür ışık miktarını azaltmaktadır, fakat görünmez UV ışınlarından daha fazla koruma sağlamaz. Yeterli güneş koruması için, güneş gözlüklerinizin cam renginden ziyade UV filtreleme oranına dikkat etmelisiniz. Ayrıca, çocuklar da güneşe maruz kalma oranında risk altındadır; çünkü UV hasarı, yaşam boyu birikir. Yani yaşam boyunca güneşe maruz kalma miktarı arttıkça, hasar da artacaktır.
Spor gözlükleri özel malzemelerden üretilmektedir
Genel olarak, spor gözlükleri normal güneş gözlüklerine göre daha güvenli olma eğilimindedir; çünkü cam ve çerçevelerin vurulması durumunda dağılma olasılığı düşük olan özel malzemelerden yapılmışlardır. Bu gözlükler, güneş gözlüklerinin yanı sıra koruyucu gözlüklerin avantajlarını bir arada sunabilir.
Op. Dr. Yusuf Avni Yılmaz, güneş gözlüğü cam çeşitleri hakkında şunları belirtti:
Polarize gözlük camları: Polarize güneş gözlükleri genellikle daha fazla konfor sağlar, çünkü düz yüzeylerden yansıyan parlak ışıkları azaltır.
Yansıtıcı olmayan kaplama: Bu kaplama, gözlük camlarının arka yüzeyine uygulanır ve parlamayı azaltmak için ışığı engeller.
Ayna kaplı gözlük camları: Gözlerinize giren ışık miktarını sınırlamak üzere, camların ön yüzeyine uygulanan yüksek oranda yansıtıcı kaplamalardır. Bu, özellikle güneşli havalarda kayak gibi aydınlatma koşullarında çok faydalıdır.
Degrade gözlük camları: Üstten aşağıya doğru renklendirilmiştir; bu sayede lensin üst kısmı karanlık olur. Bu lensler sürüş için uygundur, çünkü gözlerinizi üst kısımdan gelen güneş ışığından korur ve lensin alt kısmı daha fazla ışığa izin vererek okuma için daha aydınlık bir ortam sağlar.
Fotokromik gözlük camları: Maruz kaldıkları UV ışını miktarına bağlı olarak karanlık seviyelerini ayarlar. Fotokromik camlar, içeride neredeyse renksiz olup, güneş ışığına çıkıldığında otomatik olarak koyulaşan gözlük camlarıdır. Bu camlara ışığa duyarlı camlar denir.
Çok odaklı güneş gözlüğü: 40 yaş ve üstü kişiler için uzak, yakın ve ara mesafeyi içeren çok odaklı camlar üretilebilir. Bu sayede yakın görüş sorunları yaşayan bireyler için ideal bir çözüm sunulmuş olur.