Cilt sağlığı için En İyi 12 yiyecek
Beslenme sağlık için önemlidir. Sağlıksız bir diyet sağlığınıza zarar verebilir, kilo almanıza, hatta kalbiniz ve karaciğeriniz gibi organlara zarar verebilir. Ancak yedikleriniz başka bir organı daha etkiler – cildinizi. Bu yazıda, cilt sağlığı için faydalı 12 besinden bahsedeceğiz.
1. Yağlı balık
Somon ve uskumru gibi yağlı balıklar sağlıklı ciltler için mükemmel besinlerdir. Cilt sağlığını korumak için gerekli olan omega-3 kaynaklarıdır.
Omega-3 yağ asitleri, cildin esnek ve nemli kalması için gereklidir, eksikliğinde kuru cilde neden olabilir.
Balıklardaki omega-3 yağları, akneye neden olabilen iltihabı da azaltır. Hatta cildinizi güneşin zararlı UV ışınlarına karşı korumaya yardımcı olabilir.
Bazı araştırmalar, balık yağı takviyelerinin, sedef hastalığı ve lupus gibi cildinizi etkileyen inflamatuar ve otoimmün durumlarla savaşmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.
Yağlı balıklar ayrıca cildiniz için önemli antioksidanlardan olan E vitamini kaynağıdır.
Son olarak, balık çinko kaynağıdır ki- aşağıdakileri düzenlemek için hayati önem taşıyan bir mineraldir çinko:
- iltihap
- cilt sağlığı
- yeni cilt hücrelerinin üretimi
Çinko eksikliği cilt iltihabına, lezyonlara ve gecikmiş yara iyileşmesine neden olabilir.
Somon gibi yağlı balıklar, iltihabı azaltabilen ve cildinizi nemli tutabilen omega-3 yağ asitleri içerir. Ayrıca iyi bir yüksek kaliteli protein, E vitamini ve çinko kaynağıdırlar.
2. Avokado
Avokado, sağlıklı yağlarca yüksektir. Bu yağların, cilt sağlığı dahil olmak üzere birçok faydası vardır.
Cildin esnek ve nemli kalmasına yardımcı olmak için bu yağlardan yeterince almak önemlidir.
Ayrıca avokadonun cildinizi güneş hasarından korumaya yardımcı olabilecek bileşikler içerdiğini gösteren çalışmalar da mevcuttur.
Avokado, cildinizi koruyan iyi bir E vitamini kaynağıdır .
İyi birliktelik; Avokado E vitamini, olduğu kadar C vitamini açısından da vitamin kaynağıdır, C vitamini de sağlıklı bir cilt için gereklidir. Cildinizin sağlıklı ve güçlü kalmasını sağlayan önemli bir protein olan kolajen oluşturmak için cildinizin buna ihtiyacı vardır.
C vitamini aynı zamanda cildinizi güneşin ve çevrenin neden olduğu ve yaşlanma belirtilerine yol açabilecek oksidatif hasardan korumaya yardımcı olan bir antioksidandır.
100 gramlık bir porsiyon yani yaklaşık yarım adet avokado, E vitamini için Günlük ihtiyacın %14’ünü ve C vitamini ihtiyacının ise %11’ini sağlar.
Avokado, faydalı yağlar bakımından yüksektir ve sağlıklı ciltler için önemli olan E ve C vitaminlerini içerir. Ayrıca cildinizi güneş hasarından koruyabilecek bileşikler de içerirler.
3. Ceviz
Ceviz sağlıklı bir cilt için mükemmel bir besin özelliğe sahiptir.
Vücudun kendi kendine üretemediği esansiyel yağ asitleri için iyi bir kaynaktır.
Aslında, hem omega-3 hem de omega-6 bakımından diğer pek çok kuruyemişten daha zengindirler.
Aşırı Omega-6 yağlarından zengin beslenme, cildinizin sedef hastalığı gibi iltihaplı durumları dahil olmak üzere iltihaplanmayı arttırabilir. Öte yandan, omega-3 yağları ise cildiniz de dahil olmak üzere vücudunuzdaki iltihabı azaltır.
Ceviz bu yağ asitlerinin iyi bir oranını içerdiğinden , aşırı omega-6’ya karşı potansiyel iltihabi yanıtla savaşmaya yardımcı olabilirler.
Dahası, ceviz cildinizin sağlıklı kalması için ihtiyacı olan diğer besinleri de içerir.
28 gram ceviz günlük çinko ihtiyacının da %8’ini karşılar. Çinko, yara iyileşmesi ve iltihapla mücadele için gereklidir.
Ceviz iyi bir temel yağ, çinko, E vitamini, selenyum ve protein kaynağıdır – bunların tümü cildinizin sağlıklı kalması için ihtiyaç duyduğu besinlerdir.
4. Ayçiçeği çekirdeği
Genel olarak, kabuklu yemişler ve tohumlar cildi güçlendiren vitaminlerin iyi kaynaklarıdırlar.
Ayçiçeği çekirdeği buna güzel bir örnektir.
28 gram ayçiçeği çekirdeği günlük E vitamini ihtiyacının %49’unu, Selenyum ihtiyacının %41’ini, Çinko ihtiyacının %14’ünü karşılar ve 5.5 gram protein içerir.
Ayçiçeği tohumları, cilt için önemli bir antioksidan olan E vitamini de dahil olmak üzere mükemmel bir besin kaynağıdır.
5. Tatlı patates
Beta karoten bitkilerde bulunan bir faydalı bir maddedir ve vücudunuzda A vitaminine dönüştürülebilir.
Beta karoten portakal, havuç, ıspanak ve tatlı patates gibi sebzelerde bulunur.
Tatlı patates mükemmel bir A vitamini kaynağıdır – 100 gramlık pişmiş tatlı patates porsiyonu günlük A vitamininin altı katından fazlasını sağlamaya yetecek kadar beta karoten içerir.
Beta karoten gibi maddeler ayrıca, doğal bir güneş kremi görevi görerek cildinizin sağlıklı kalmasına da yardımcı olur. Bu, güneş yanığını, hücre ölümünü ve kuru, kırışmış cildi önlemeye yardımcı olabilir.
Tatlı patatesler, doğal bir güneş kremi görevi gören ve cildinizi güneşin zararlarından koruyabilen mükemmel bir beta karoten kaynağıdır.
6. Kırmızı veya sarı dolmalık biber
Tatlı patatesler gibi, dolmalık biber de vücudunuzun A vitaminine dönüştürdüğü çok iyi bir beta karoten kaynağıdır.
Bir bardak (149 gram) doğranmış kırmızı dolmalık biber, A vitamini için günlük ihtiyacın %156’sını karşılar.
Aynı zamanda en iyi C vitamini kaynaklarından biridir .Daha önce de belirttiğimiz gibi c vitamini cildi sıkı ve güçlü tutan kolajeni oluşturmak için gereklidir .
Tek bir bardak (149 gram) dolmalık biber, C vitamini günlük ihtiyacının %211’ini etkileyici bir şekilde karşılar.
Dolmalık biber, her ikisi de cildiniz için önemli antioksidanlar olan bol miktarda beta karoten ve C vitamini içerir. C vitamini, cildinizi güçlü tutan yapısal protein olan kolajen oluşturmak için de gereklidir.
7. Brokoli
Brokoli , çinko, A vitamini ve C vitamini dahil olmak üzere cilt sağlığı için önemli birçok vitamin ve mineral kaynağıdır.
Ayrıca brokoli çiçekleri, bazı etkileyici faydalar sağlayan sülforafan adı verilen özel bir bileşik içerir . Bazı cilt kanseri türleri de dahil olmak üzere kanser önleyici etkileri bile olabilir.
Brokoli, cilt sağlığı için önemli olan iyi bir vitamin, mineral ve karotenoid kaynağıdır. Ayrıca cilt kanserini önlemeye ve cildinizi güneş yanığından korumaya yardımcı olabilecek sülforafan içerir.
8. Domates
Domates çok iyi bir C vitamini kaynağıdır ve likopen dahil tüm ana karotenoidleri içerir .
Beta karoten, lutein ve likopenin cildinizi güneşten kaynaklanan hasarlara karşı koruduğu bazı araştırmalar ile gösterilmiştir. Ayrıca kırışıklıkları da önlemeye yardımcı olabilirler.
Domatesi peynir veya zeytinyağı gibi bir yağ kaynağıyla birlikte tükettiğinizde Yağ, karotenoidlerin emilimini arttırır ve daha fazla etki göstermesini sağlar.
Domatesler iyi bir C vitamini ve tüm ana karotenoidler, özellikle likopen kaynağıdır. Bu karotenoidler cildinizi güneşin zararlarından korur ve kırışmayı önlemeye yardımcı olabilir.
9. Soya
Soya , vücudunuzdaki östrojeni taklit edebilen veya bloke edebilen bitki bileşikleri kategorisinden izoflavonları içerir. Bu, cildiniz de dahil olmak üzere vücudunuzun çeşitli bölgelerine fayda sağlayabilir.
Bazı küçük çalışmalarda ince kırışıklıkları azalttığını ve cilt elastikiyetini iyileştirdiği gösterilmiştir.
Menopoz sonrası kadınlarda da soya cilt kuruluğunu iyileştirebilir ve cildinizin pürüzsüz ve güçlü kalmasına yardımcı olan kolajeni artırabilir.
Bu izoflavonlar yalnızca vücudunuzdaki hücreleri hasara karşı korumakla kalmaz, aynı zamanda cildinizi UV radyasyonundan korumaya yardımcı olur – bu da bazı cilt kanseri riskini azaltabilir.
Soya, kırışıklıkları, kolajeni, cilt elastikiyetini ve cilt kuruluğunu iyileştirdiği ve ayrıca cildinizi UV hasarından koruduğu gösterilen izoflavonlar içerir.
10. Bitter çikolata
Çikolata yemek için bir nedene daha ihtiyacınız varsa evet işte burada: Kakaonun cildiniz üzerindeki etkileri olağanüstü.
Yapılan bazı çalışmalarla belli miktarda kakao tüketmenin, cilt sağlığını, esnekliğini koruduğu, derileri ayrıca daha az pürüzlü ve pullu hale getirdiği, kan akışını iyileştirerek güneş yanığına karşı daha dirençli hale getirdiği gösterildi.
Faydasını en iyi şekilde elde etmek ve ilave şekeri minimumda tutmak için en az %70 kakao içeren bitter çikolatayı seçtiğinizden emin olun .
Kakao, cildinizi güneş yanığına karşı koruyabilecek antioksidanlar içerir. Bu antioksidanlar ayrıca kırışıklıkları, cilt kalınlığını, hidrasyonu, kan akışını ve cilt dokusunu iyileştirebilir.
11. Yeşil çay
Yeşil çay cildinizi hasara ve yaşlanmaya karşı korumaya yardımcı olabilir.
Yeşil çayda bulunan güçlü bileşikler cildinizin sağlığını çeşitli şekillerde iyileştirmeye çalışır.
Diğer birçok antioksidan içeren besin gibi, yeşil çay da cildinizi güneş hasarına karşı korumaya yardımcı olabilir.
Yeşil çay’ın ayrıca ciltlerinin nemini, pürüzlülüğünü, kalınlığını ve elastikiyetini iyileştirdiği gösterilmiştir.
Yeşil çay cilt sağlığı için güzel bir tercih olsa da , antioksidanlarının etkisini azaltabileceği için sütle birlikte veya karıştırarak içmemeniz önerilir.
Yeşil çayda bulunan kateşinler, cildinizi güneş hasarına karşı koruyabilen ve kızarıklığı azaltabilen, aynı zamanda hidrasyonunu, kalınlığını ve elastikiyetini artıran güçlü antioksidanlardır.
12. Kırmızı üzüm
Kırmızı üzüm, kabuğundan elde edilen resveratrol içermesiyle ünlüdür. Resveratrol, yaşlanmanın etkilerini azaltmak da dahil olmak üzere çok çeşitli sağlık faydaları ile bilirinen bir maddedir.
Bu faydalı bileşik kırmızı şarapta da bulunur. Ne yazık ki, bir kadeh kırmızı şaraptan aldığınız resveratrol miktarının cildinizi iyileştirmek için yeterli olduğuna dair çok fazla kanıt olmadığı gibi alkollü bir içecek olduğu için fazla içmenin olumsuz etkileri vardır .
Potansiyel sağlık yararları nedeniyle kırmızı şarap içmeniz önerilmez. Bunun yerine, kırmızı üzüm ve çilek alımınızı artırmalısınız.
Kırmızı üzümde bulunan ünlü antioksidan Resveratrol, cildinize zarar veren zararlı serbest radikalleri bozarak cildinizin yaşlanma sürecini yavaşlatabilir.
Sonuç olarak;
Ne yediğiniz cilt sağlığınızı önemli ölçüde etkileyebilir.
Cildinizi korumak için yeterli miktarda temel besinlerden aldığınıza emin olun. Bu listedeki yiyecekler cildinizi sağlıklı, güçlü tutmak için harika seçeneklerdir.
İlgili: Sağlıklı Saç, Cilt ve Tırnaklar için faydalı Vitaminler
NOT: Bu içerik sağlık uzmanlarının katkısı ile hazırlanmış ve dil modeli ile düzenlenmiştir. Sitemizdeki bilgiler tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Sağlığınız ile ilgili tüm durumlarda, tanı ve tedaviye yönelik işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.