Cilt & Bakım

Saç Kırıklarını Önlemenin 7 Yolu

Saç kırılması, stres, ısı, altında yatan sağlık problemleri ve daha birçok faktörden kaynaklanabilir. Saç kırılmasının pek çok nedeni vardır. Sağlıklı saçlar, saç tellerinizi bir arada tutan üst üste binen pullara dayanan iç kütiküllere bağlıdır. Bu pullar hasar gördüğünde saçınız kuruyabilir ve sonunda ayrılarak zarar görebilir. Bu durum, elektriklenme ve kuruluk gibi diğer semptomların yanı sıra kırılmaya da sebep olur. İşte, saç kırıklarını önlemek için alabileceğiniz bazı önlemler;

  1. Diyet

Saç ve cilt sağlığı açısından, “Ne yersen osun” sözü gerçekten de anlam taşıyor. Bazı besinler saçınızın sağlıklı büyümesine yardımcı olur ve hasar nedeniyle kırılmasını önler. Günlük diyetinizde yeterli miktarda çinko, demir ve folik asit aldığınızdan emin olun. Yeterli protein ve antioksidanların varlığı, saçınızı hasarsız tutabilir. Ayrıca, bazı vitaminler de saç büyümesini destekleyebilir.

  1. Stres

stres

Stres ile saç dökülmesi arasında pek çok bağlantı bulunmakla birlikte, stresin saç kırılmasına neden olabileceği de bilinen bir gerçektir. Stres, saç foliküllerinizin hareketsiz kalmasına neden olarak, büyüme döngüsündeki saçların kopmasına yol açabilir. Eski saçların döküldüğünü de gözlemleyebilirsiniz. Bu nedenle, stres seviyenizi azaltmaya çalışın.

  1. Ilık su

ılık su

Aşırı kuru saçlar, hasar ve kırılmanın habercisi olabilir. Ayrıca kuru hava, düşük nem ve aşırı sıcaklık gibi çeşitli faktörlerden de kaynaklanabilir. Saçınızı yıkarken sıcak değil, ılık su kullanmayı tercih edin; aksi takdirde daha fazla kuruluk yaşanabilir. Saç uçlarınız kuruysa, şampuanı yalnızca saç derinize uygulamayı düşünün. Saç uçlarına mutlaka maske uygulamanız faydalı olacaktır.

  1. Saç şekillendirmeye ara verin

saç şekillendirme

Saç kurutma makineleri, düzleştiriciler veya maşa kullanırken yüksek ısıya ihtiyaç duyarsınız. Ancak bu aletleri yanlış veya fazla kullanmak, kütiküllerin zarar görmesine neden olabilir. Genel ısı hasarını önlemek için, saç tellerinize en az haftada bir kez tüm şekillendirme aletlerini kullanmaktan kaçının. Isıdan korunmak için saçınıza uygulamadan önce koruyucu sprey kullanmak da önemlidir.

  1. Saç maskesi
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Saç Nezlesine Hangi Yöntemler İyi Gelir?

saç maskesi

Perma, profesyonel düzleştirme ve renklendirme işlemleri, saçınızın ilk birkaç seanstan sonra daha sağlıklı görünmesini sağlayabilir. Ancak bu uygulamaları gereğinden fazla yaptığınızda kütikül parçalanabilir ve saçınızı zarar görebilir. Kalıcı saç boyası, saç derinizle etkileşime geçerek potansiyel olarak kontakt dermatite yol açabilir. Mümkünse seanslarınız arasında 8-10 hafta bekleyin. Bu sürede saçınızı güçlendirmek için saç maskesi kullanın.

  1. Aşırı yıkamayın

saç yıkama

Eğer yağlı bir cildiniz varsa, saç derinizde fazla sebum (doğal yağ) üretimi olabilir. Bu durum, saçınızı ihtiyaç duyduğunuzdan daha sık yıkama isteği doğurabilir. Yağlı saçlar için günlük yıkanmak uygun olabilir, ancak saçınızı günde birkaç kez yıkamaktan kaçınmalısınız. Öte yandan, aşırı kuru saçların haftada sadece bir kez şampuanlamaya ihtiyacı olabilir.

saç kırıkları

Saç kesimi, saçınızın sağlıklı kalmasına ve kırık uçlardan kurtulmasına yardımcı olabilir. Saçları, cilt soyma işlemi gibi düşünün; her iki durumda da yeni hücrelerin büyümesine yardımcı olmak için eski hücrelerin bir kısmını çıkarmanız gerekebilir. Uçlarınız ayrıldığında, kütiküldeki bu yarıklar saçınızın geri kalanına ilerleyerek kırılmalara neden olabilir. Saç uçlarını her iki ayda bir kesmeyi ihmal etmeyin.

Sağlıklı Saçlar İçin İpuçları

  1. Saçınızı her gün nazik bir şekilde yıkayın ve bakım yapın.
  2. Havuza gittikten sonra yüzücü şampuanı ve saç kremi kullanın.
  3. Mümkünse saçınızın hava ile kurumasına izin verin.
  4. Besin açısından zengin bir diyetle saçınıza gerekli besinleri sağlamaya özen gösterin.
  5. Dar şapkaları modaya uyduğunuzda takmaktan kaçının; bunları yalnızca güneşten korunmak için kullanın.
  1. Saçların beyazlaması nasıl önlenir?
  2. Saçlar ne sıklıkla yıkanmalıdır?
  3. Saç köklerini güçlendirmek için neler yapmalıyız?
  4. Saç uzatma yöntemleri nelerdir?
  5. Saç biti nasıl temizlenir?

Vitamin Rehberi

Sağlıklı beslenme ve vitamin rehberi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir