Japon Mutfağı: Evde Kolayca Hazırlayabileceğiniz Tarifler
Evde kolayca uygulayabileceğiniz tariflerle Dünya mutfaklarında lezzet keşfine devam ediyoruz. Sıradaki durağımız, Japon mutfağı. Her ülkenin kültürü yemeklerine yansıdığından Japon mutfağı kendine özgü bir yapı sergiler ve Doğu Asya mutfaklarıyla benzerlikler taşır. Ancak, en belirgin farkı daha az baharat ve yağ kullanılmasıdır. Japon mutfağında sağlıklı yaşamı destekleyen katı kurallar bulunmaktadır. Ayrıca yemeklerin hazırlanışı ve sunum aşamasında doku, biçim ve renk gibi detaylara büyük bir özen gösterilir. Bu yazımızda Japon mutfağının tariflerine ve kültürüne dair bilgileri keşfedebilirsiniz.
Japonya denildiğinde akıllarda genellikle disiplin ve çalışma ön plandadır. Bu durum, Japon mutfağında da kendini gösterir. Hazırlanan yemekler belirli kurallara uygun ve insan sağlığına faydalı şekilde yapılmaktadır. Peki, Japon mutfağının diğer dikkat çeken özellikleri nelerdir?
Japon Mutfağı Hakkında Genel Bilgiler
- Japonya, bir ada ülkesi olduğundan, balık ve deniz ürünleri bu mutfağın temel unsurlarıdır. Geleneksel yemeklerde ana malzeme olarak mutlaka tavuk, balık veya kırmızı et bulunur. Bunların yanında genellikle küçük sebze tabakları, turşu, miso (soya fasulyesi ezmesi), çorba veya pilav da sunulur.
- Pilav, birçok Japon yemeğinin ana gıdasını oluşturur. Avrupa’da ya da Türk mutfaklarında bulunan iri, tane tane pirincin aksine Japon pirinci daha küçük tanelidir. Japon pirinci, nişastalı olması amacıyla özel olarak üretilmektedir. Mutfakta pirinç, adeta ekmeğin yerini almaktadır.
- Japon mutfağının en popüler yemeklerinden biri sushi’dir. Ancak tempura, sukiyaki, udon, ramen gibi birçok farklı lezzet de bulunmaktadır. Baharatlı, tuzlu veya tatlı yemekler pek tercih edilmez; tuz yerine genellikle soya sosu kullanılır.
- Kahvaltılar, oldukça hafif ve düşük yağlı ürünlerle yapılır. Balık ve deniz ürünlerinin yanı sıra erişte ve makarna çeşitleri de sıkça kullanılmaktadır.
- Son olarak, yemekler genellikle tahta çubuklar, kaşık, çatal ve bıçak kombinasyonu ile servis edilir. Diğer Asya ülkelerinde olduğu gibi, Japon mutfağında da tahta çubuklarla yemek yemek yaygındır.
Japon Mutfağı Tarifleri
Giriş kısmını daha fazla uzatmadan hemen Japon mutfağı tarifleri listemize geçelim. Nefis tariflerle gününüzü güzelleştirerek farklı bir kültürü deneyimlemek için bu tarifleri mutlaka denemelisiniz.
1-) Amashoku
Amashoku, Japon tatlı ekmeği olarak nitelendirilebilir. Mayalı olmayan bu tatlı, kek ve kurabiye arasında bir hamur işi olarak karşımıza çıkar. Yapımı oldukça basittir ve gün içerisinde atıştırmalık olarak tüketilebilir.
Malzemeler: 300 gram un, ½ su bardağı süt, 45 gram tereyağı, 180 gram toz şeker, 60 gram soya ezmesi (Miso), 1 yumurta, kabartma tozu ve karbonat.
Hazırlanışı:
- Geniş bir kapta un ve kabartma tozunu harmanlayın. Başka bir kapta süt ve karbonatı karıştırıp bekletin.
- Oda sıcaklığında beklettiğiniz tereyağını şekerle çırpın. Daha sonra miso ve yumurtayı ekleyip tekrar çırpın. Ardından sütlü karışımı ekleyin, karıştırın ve unu ekleyerek yoğurun. Hamuru streç film ile sarıp 30 dakika dinlendirin.
- Fırını 220 dereceye ayarlayıp ısınmasını bekleyin. Hamurdan parçalar alarak yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye 6-7 cm çapında daireler oluşturun. Her dairenin üzerine bıçakla çarpı işareti çizin.
- Tepsiyi fırına yerleştirerek 10 dakika pişirin. Fırından çıkarıp soğumaya bırakın. Tatlı ekmekleriniz hazır!
2-) Tavuklu Noodle Çorbası (Soba Noodle)
Malzemeler: 200 gram ince dilimlenmiş tavuk göğsü, 2-3 dal taze yeşil soğan, 3 su bardağı su, 1 çay kaşığı Hon-Dashi (balık tozu), ½ su bardağı soya sosu, 150 gram Soba noodle ve kırmızı pul biber.
Hazırlanışı:
- Bir tencerede 3 su bardağı su ve 1 çay kaşığı balık tozunu karıştırın ve kaynatın. Diğer bir tencerede Soba noodle’ı pişirin.
- Kaynadıktan sonra balık tozlu suya soya sosunu ekleyin ve karıştırın. İnce dilimlenmiş tavukları ekleyerek kaynamaya bırakın. Tavuk piştikten sonra ince doğranmış yeşil soğanları ilave edip birkaç dakika daha pişirin.
- Pişirdiğiniz noodle’ı geniş bir kaseye alıp üzerine çorbayı dökün. Kırmızı biber serpiştirerek sıcak servis edin.
3-) Zencefilli Dana Eti
Zencefille birlikte bağışıklık sistemini güçlendiren yüksek proteinleri bir araya getiren bu yemek, Japon mutfağının kolay yapılı tarifleri arasında yer alır. Üstelik oldukça lezzetlidir.
Malzemeler: 300 gram ince dilimlenmiş dana eti, 1-2 tatlı kaşığı taze zencefil, 1 havuç, 1 soğan, 1 patlıcan, 1 dolmalık biber, 3 yemek kaşığı soya sosu, 3 yemek kaşığı pirinç sirkesi, 2 yemek kaşığı esmer şeker, 1 yemek kaşığı mısır nişastası, 2 yemek kaşığı Ayçiçek yağı, 1 çay kaşığı susam yağı ve susam.
Hazırlanışı:
- Ayçiçek yağını wok tavada ısıtın. Dilimlenmiş soğan, küp doğranmış patlıcan ve dolmalık biberi ekleyip yüksek ateşte 5 dakika sote edin. Sotelediğiniz sebzeleri bir tabağa alarak bekletin.
- Tavalara hafif su ekleyip tekrar ocağa alın. Daha fazla Ayçiçek yağı ekleyin ve dana etlerini tavaya alın. Etlerin rengi değişene kadar yüksek ateşte birkaç dakika sote edin. Sonrasında taze zencefil, havuç, pirinç sirkesi, soya sosu ve esmer şekeri ekleyin. Tavanın kapağını kapatıp havuçlar yumuşayana kadar 6-7 dakika pişirin.
- Sotelediğiniz sebzeleri yeniden tavaya ekleyin. Susam yağını açarak ekleyin. Nişastayı 100 ml kadar suyla karıştırıp tavaya dökün. Karışım koyulaşıncaya kadar yüksek ateşte pişirmeye devam edin.
- Koyulaşan karışımı bir tabağa alın ve üzerine susam serpiştirin. Yemeğiniz hazır.
4-) Somonlu Kızarmış Pilav
Yüksek proteinli yemekler tüketmeyi sevenler için somonlu kızarmış pilav, menünüze farklılık katacak harika bir lezzettir. Yapması da oldukça kolaydır.
Malzemeler: 1 adet somon fileto, 2 su bardağı önceden pişirilmiş sade pilav, 1 yeşil soğan, 1 yumurta, 2 yemek kaşığı Ayçiçek yağı, 1 yemek kaşığı susam yağı, 1 tatlı kaşığı soya sosu, deniz tuzu, toz biber ve karabiber.
Hazırlanışı:
- Fırını 200 dereceye ayarlayın ve önceden ısıtın. Fırın tepsisini alüminyum folyo ile kaplayın. Somon filetonuzu yıkayıp hafifçe kurulayın, sonra tepsiye yerleştirin ve her iki tarafını deniz tuzu ile tuzlayın. Fırına atarak 15-20 dakika pişirin. Pişen somonun derisini alın ve bir çatal ile didikleyerek parçalayın.
- Wok tavaya Ayçiçek yağını ekleyin ve orta ateşte ısıtın. Isındıktan sonra çırpılmış yumurtayı ekleyin ve birkaç dakika pişirip ayrı bir tabağa alın.
- Susam yağını tavaya alın, ince dilimlenmiş yeşil soğanları ekleyip birkaç dakika soteleyin. Ardından önceden pişirilmiş 2 su bardağı pirinci ekleyin ve karıştırın. Didiklenmiş somon ve yumurtayı ilave ederek sotelemeye devam edin.
- Son aşamada soya sosu, tuz, toz biber ve karabiber ekleyip karıştırın. Sıcak servis yapın.
5-) Dorayaki
Dorayaki, Japon mutfağının en sevilen tatlılarından birisidir ve aslında pancake sandviçidir. Bir Japon çizgi film karakteri olan Doraemon’un favori tatlıları arasında yer aldığı için popülerliği artmıştır. Yapımı oldukça kolay bir tarif olan dorayakiyi çocuklarınıza beslenme çantalarına koyarak okulda da değerlendirebilirsiniz.
Malzemeler: 2 yumurta, 100 gram un, ½ tatlı kaşığı karbonat, 50 gram toz şeker, 1 yemek kaşığı mirin, 1 yemek kaşığı bal, 2 tatlı kaşığı su, 4 yemek kaşığı tatlı kırmızı fasulye ezmesi (Anko) veya çikolatalı fındık ezmesi, Ayçiçek yağı.
Hazırlanışı:
- Geniş bir kapta yumurtaları kırın ve çırpın. Üzerine şeker ekleyerek çırpmaya devam edin. Ardından bal ve mirini ekleyin ve bütün malzemeleri iyice karıştırın.
- Un ve karbonatı ekleyerek tüm malzemeleri tekrar karıştırın. Karışıma 2 tatlı kaşığı su ekleyin ve koyu kıvamda pancake hamuru elde edin.
- Hamurun üzerini streç film ile kaplayarak 30 dakika buzdolabında bekletin. Ardından buzdolabından çıkarın.
- Tavada az miktarda Ayçiçek yağı alın ve orta ateşte ısıtın. Tavaya 2 yemek kaşığı kadar hamurdan dökerek pancake gibi kabarcıklar çıkana kadar pişirin. Ardından spatula ile çevirin ve pişirin. Tüm hamurlara aynı işlemi uygulayın.
- Pişen pancake’leri kapalı bir saklama kapına alın ve bekletin. Dorayaki hazırlamak için ortasına bir yemek kaşığı kadar fındık ezmesi veya tatlı kırmızı fasulye ezmesi sürün. Üzerine bir başka pancake kapatın. Hazırladığınız dorayakileri streç filme sarıp buzdolabında bekletin. İstediğiniz zaman tüketebilirsiniz.
Japon mutfağı tarifleri sunduğumuz yazımız burada sona eriyor. Okumanızı seveceğiniz diğer bazı yazılarımıza göz atabilirsiniz: