Faydalı Bitkiler

Kayısının Faydaları ve Kuru Kayısının Yararları Nelerdir?

Kayısı, bol miktarda vitamin, lif ve antioksidan içeren lezzetli bir meyvedir. Kayısının sarı-turuncu rengi, beta-karoten sayesinde vücutta A vitaminine dönüşürken, bu da gece körlüğünü önleyerek göz sağlığını korur. İçerdiği lifler sindirim sistemi sağlığına büyük katkı sağlar. Aynı zamanda potasyum açısından zengin olan kayısı, kalp sağlığını desteklemektedir. Kolajen üretimine katkıda bulunur, cildi dış etkenlerden koruyarak yaşlanma belirtilerini geciktirir. Besleyici ve düşük kalorili bir seçenek olan kayısı, sağlıklı kilo vermeye yardımcı olur. Taze ya da kuru olarak tüketilebilen kayısı, kemik sağlığını destekleyen bor minerali bakımından da zengindir. Ancak, aşırıya kaçıldığında ishal ve karın ağrısına neden olabilir.

Kayısının Besin Değeri

2 adet taze kayısı (yaklaşık 70 g) aşağıdaki besinleri içerir:

  • Karbonhidrat: 8 g
  • Şeker: 6.5 g
  • Protein: 1 g
  • Yağ: 0,27 g
  • Lif: 1,5 g
  • A Vitamini: 67,2 mcg (Günlük ihtiyacın %8’i)
  • C Vitamini: 7 mg (Günlük ihtiyacın %8’i)
  • Potasyum: 182 mg (Günlük ihtiyacın %4’ü)
  • Kalsiyum: 9 mg
  • Magnezyum: 7 mg
  • Fosfor: 16,10 mg

Kayısı ayrıca demir, sodyum, çinko, bakır, selenyum, tiamin, riboflavin, niasin, beta-karoten, B6 ve K vitamini ile E vitamini gibi birçok vitamin ve mineral içerir.

1 Taze ve Kuru Kayısı Kaç Kalori?

1 adet taze kayısı (yaklaşık 35 g) 17 kaloridir. 1 adet kuru kayısı (yaklaşık 8 g) 24 kaloridir.

Antioksidan nedir, ne işe yarar? Hangi besinlerde bulunur?

Kayısının Faydaları

Zengin Bir Antioksidan Kaynağıdır

Kayısı, başta flavonoidler olmak üzere birçok antioksidan içerir. Flavonoidler, iltihap belirtilerini azaltırken, kan damarlarını koruyarak güçlendirir. Vücudu diyabet ve kalp hastalığı gibi birçok kronik rahatsızlıkla bağlantılı olan oksidatif stresten korumaya yardımcı olur ve fazla alkol alımına bağlı karaciğer hasarına karşı savunma sağlar. Kayısıda bulunan ana flavonoidler; klorojenik asitler, kateşinler ve kersetin’dir.

Kayısı Kabızlığa İyi Gelir Mi?

Lifli gıdalar, sindirim sağlığı için oldukça önemlidir. Kayısı, hem çözünür hem de çözünmez lif bakımından zengindir. Çözünür lif, sindirim sisteminin yeterli su tutmasına yardımcı olurken yararlı bakterilerin büyümesini destekler. Çözünmeyen lif ise bağırsak hareketlerini destekleyerek kabızlığı önlemeye yardımcı olabilir. Bir fincan (165 g) çekirdeksiz kayısı, 3.3 g lif içerir ve bu oran erkeklerin günlük ihtiyacının %8.6’sını, kadınların ise %13.2’sini karşılamakta.

Kabızlık İçin Günde Kaç Kayısı Yemeli?

Kabızlık problemini çözmek için günde 4-5 adet kuru veya taze kayısı tüketebilirsiniz. Daha etkili bir yöntem olarak, akşamdan bir bardak suya ıslattığınız 3 adet kayısıyı sabah aç karnına yemeniz ve suyunu içmeniz önerilir.

Kalp Sağlığını Destekler

Daha önce bahsettiğimiz gibi, kayısı yüksek lif içeriğiyle dikkat çeken bir meyvedir. Lifli gıdalar, kötü kolesterol seviyelerini düşürürken, iyi kolesterolü artırarak kalp hastalığı riskini azaltabilir. Kayısının içindeki potasyum, sinir sinyalleri, kas kasılmaları ve sıvı dengesini sağlamada yardımcıdır; bu da yüksek tansiyon ve felç riskini azaltmaya katkıda bulunur.

Kayısının Cilde Faydaları

Kayısı, beta-karoten, E vitamini ve C vitamini gibi antioksidanlar içerir ve bu bileşenler cildi hava kirliliği, sigara dumanı gibi çevresel etmenlerden korur. Özellikle C vitamini, ciltteki kolajen üretimini destekleyerek cildin gücünü ve elastikiyetini artırır, yaşlanmaya bağlı kırışıklıkları önlemeye yardımcı olur.

Kayısı Göz Sağlığını Destekler

Kayısı, göz sağlığı için kritik öneme sahip olan A ve E vitamini bakımından zengindir. Ayrıca, kayısının sarı-turuncu rengini veren beta-karoten, vücutta A vitaminine dönüşebilen bir antioksidandır. A vitamini, retinanın düzgün işleyişi için gerekli pigmentlerin üretimini destekler, gece körlüğünü önlemede önemli bir rol oynar. A vitamini, gözlerin nem dengesini korumasına da yardımcı olur.

Kabızlık nasıl geçer? Kabızlığa iyi gelen doğal tedaviler

E vitamini, gözleri serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan korumaktadır. Ayrıca, kayısının içerdiği diğer karotenoidler arasında lutein ve zeaksantin bulunmaktadır. Bu antioksidanlar, gözleri oksidatif strese karşı koruyarak yaşa bağlı makula dejenerasyonu ve katarakt gibi durumların önlenmesine yardımcı olabilir.

Kayısı Zayıflamaya Yardımcı Olur Mu?

Kayısının yüksek lif içeriği, metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur. Diyet yaparken açlık krizlerini bastırmak için harika bir atıştırmalık olarak değerlendirilir. Ayrıca, hem düşük kalorili hem de doyurucu olduğundan sağlıklı bir diyetin vazgeçilmez öğelerindendir.

Kuru Kayısının Faydaları

  • İçerdiği lif, vitamin ve mineraller sayesinde oldukça besleyicidir.
  • Taze kayısı gibi göz sağlığına büyük katkı sağlar.
  • Kuru kayısı, bor minerali açısından zengin gıdalardandır ve bu mineral, kemik sağlığını destekleyerek osteoporoz gibi sorunların önlenmesine yardımcı olur.
  • Cilt hasarlarını ve yaşlanma etkilerini azaltma kapasitesine sahiptir.
  • Kuru kayısının demir ve bakır içeriği, hemoglobin üretimini destekleyip anemi riskini azaltabilir. Bir bardak kuru kayısıdan yaklaşık 3,5 mg demir elde edilebilir. Bu miktar günlük ihtiyacı karşılamayabilir ancak kayısının içindeki ek C vitamini demirin emilimini artırır. Bu nedenle, anemi riski olan hamile ve adet gören kadınların düzenli olarak kuru kayısı tüketmesi önerilir.
  • Kuru kayısının potasyum içeriği, muzdan üç kat daha fazladır ve bu özellik hipertansiyonun önlenmesine katkıda bulunabilir.
  • Yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sistemini destekler ve kabızlık riskini düşürür.
  • Antioksidanları sayesinde kalp hastalıkları ve diyabet gibi birçok kronik hastalığı önleyebilir.

Kayısı Nasıl Kurutulur?

Kayısı kurutmanın birkaç yöntemi bulunmaktadır. Güneşte kurutma, en yaygın ve en doğal seçenektir; lezzetini kaybetmeden besin değerini korur.

K vitamini neye yarar? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği

Kayısıyı Güneşte Kurutma

Güneşte kurutma yöntemiyle “gün kurusu” adı verilen koyu renkli kayısılar elde edilmektedir.

  • Öncelikle kurutacağınız kayısının çok sert ya da fazla olgun olmamasına dikkat edin.
  • Kayısılara iyi bir şekilde yıkayın ve kurutun.
  • Açık havada güneş alan bir yerde geniş bir örtü sererek kayısıları aralıklı olarak yayın.
  • Kayısının hafif sulanmasına ve yumuşamasına müteakip çekirdeklerini hafifçe bastırarak çıkarın.
  • Bu görünümde düzenli olarak kontrol ederek 7-10 gün kadar kurumaya bırakın.

Kuru Kayısı Nasıl Saklanır?

Kurutulan kayısılara oda sıcaklığında soğutulmalıdır. Soğuduktan sonra nem geçirmeyen polietilen poşetlere veya kapaklı cam kavanozlara yerleştirin. Yüksek sıcaklık, kayısının sertleşmesine, renginin koyulaşmasına ve besin değerinin azalmasına yol açabilir; bu nedenle buzdolabında muhafaza edilmesi önerilir. Uygun koşullarda saklanıldığında kuru kayısı buzdolabında 6 ay kadar tazeliğini koruyabilir.

Kayısının Zararları

Kayısı, %100 doğal bir besindir ve genelde yan etkisi bulunmamaktadır. Ancak, yüksek lif içeriği sebebiyle aşırı tüketim, ishal ya da karın ağrısı gibi sindirim sorunlarına yol açabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir