Faydalı Bitkiler

Kuru Üzümün Faydaları, Zararları ve Nasıl Tüketilmesi Gerektiği?

Kuru üzüm, hem atıştırmalık hem de hamur işlerine, tatlılara ve ekmeklere lezzet katmak adına sıklıkla tercih edilen besleyici bir meyvedir. Kuruma işlemi, üzümdeki besin öğelerini yoğunlaştırdığı için taze üzümden daha fazla antioksidan barındırır. Şeker ve kalori oranı yüksektir, ancak uygun şekilde tüketildiğinde son derece faydalıdır. Zengin mineraller, vitaminler ve enerji kaynağı olarak bilinir. Sindirim sistemine yardımcı olur, kabızlığı önler, kemik sağlığını destekler, ağız sağlığını korur; ayrıca demir seviyesini artırarak anemiyi engellemeye yardımcı olabilir. Kansere ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkileri bulunmaktadır. Eğer tatlılara düşkünseniz, sağlıksız şekerli atıştırmalıklar yerine kuru üzümü tercih edebilirsiniz.

Kuru üzümün besin değeri

Yarım fincan kuru üzüm, aşağıdaki besinleri, vitaminleri ve mineralleri içerir:

Antioksidan nedir, ne işe yarar? Hangi besinlerde bulunur?

Tüm bu besin maddeleriyle birlikte, kuru üzüm kemik ve eklem sağlığı için gerekli bir mineral olan bor içerir. Ayrıca, vücudun kronik hastalıklara karşı korunmasında yardımcı olan fenoller ve polifenoller gibi antioksidanlar ile ağız bakterileriyle savaşan fitokimyasallar da bulunur.

Kuru üzüm kalorisi

Farklı miktarlarda kuru üzümün içerdiği kalori oranları aşağıda belirtilmiştir:

  • 100 gram: 299 kalori
  • Çeyrek fincan: 108 kalori
  • Yarım fincan: 216 kalori
  • 1 avuç (yaklaşık 30 gram): 90 kalori

Kuru üzümün faydaları

  • Kuru üzüm, kalp ve damar sağlığını destekler.
  • Ağız sağlığını korur.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirerek zengin bir vitamin ve mineral kaynağıdır.
  • İçerdiği antioksidanlar sayesinde kansere karşı koruyucu özellik taşır.
  • Sindirim sistemi için oldukça faydalıdır.
  • Katarakt gibi göz hastalıklarını önler.
  • Ağızda plak oluşumunu engellemeye yardımcı olur.
  • Özellikle siyah kuru üzüm anemiyi önlemeye yardımcıdır.

Üzümün faydaları nelerdir? Üzüm suyu nasıl yapılır? Neye iyi gelir?

Kuru üzümün neye iyi gelir?

Kalp sağlığını destekler

Kuru üzüm gibi yüksek potasyum içeren ve düşük sodyum değeri olan gıdalar, yüksek tansiyon, kalp hastalığı ve felç gibi sağlık sorunlarına karşı koruma sağlar. Araştırmalar, kuru üzümün kan basıncını ve kan şekeri seviyelerini düşürerek kalp hastalığı riskini azaltabileceğini göstermektedir. Ayrıca, içerdiği lif sayesinde LDL (iyi kolesterol) düzeyini artırırken, HDL (kötü kolesterol) seviyesini düşürür, böylece kalp ve damar sağlığını korur.

Kronik hastalıklara ve kansere karşı koruyucu etkisi vardır

Kuru üzüm, antioksidan açısından zengin bir kaynak olarak, doğal yaşlanma ve zararlı alışkanlıklar sonucu ortaya çıkan hücre hasarına karşı vücudu koruyabilmektedir. Araştırmalar, antioksidanların diyabet, osteoporoz ve kanser riski gibi kronik hastalıkların meydana gelmesini engellediğini göstermektedir.

Sindirim sistemine faydası vardır

Kuru üzüm, içerdiği çözünür lifler sayesinde sindirim sistemine yarar sağlar ve besinlerin bağırsaklar üzerinden daha etkili geçişine yardımcı olur. Ayrıca, anti-enflamatuar özelliklere sahip olan tartarik asit içerir. Araştırmalar, tartarik asidin bağırsaktaki faydalı bakterileri besleyerek bağırsak fonksiyonunu iyileştirebileceğini göstermektedir. Kuru üzüm, ayrıca demir, bakır, magnezyum ve potasyum gibi faydalı mineraller barındırır; bunlar mide asidinin dengelenmesine yardım eden alkali veya bazik özellikteki minerallerdir.

Ağız sağlığını korur

Kuru üzümde bulunan oleanolik ve linoleik asit bileşenleri gibi antioksidanlar, antibakteriyel nitelikleri ile ağızda plak oluşumuna sebep olan bakterilerin engellenmesine yardımcı olur. Ayrıca, pH dengesini koruyarak tükürüğün fazla asidik hale gelmesini ve diş çürümesi riskini azaltır.

Üzüm sirkesinin faydaları nelerdir? Üzüm sirkesi içmek zararlı mı?

Kuru üzüm, anemiyi (kansızlık) önler mi?

Özellikle siyah kuru üzüm, vücutta kırmızı kan hücrelerinin üretimi ve oksijen taşınması için gerekli olan yüksek miktarda demir, bakır ve vitamin kaynaklarına sahiptir. Bu sayede aneminin önlenmesine yardımcı olabilir.

Göz sağlığını korur

Kuru üzümde bulunan polifenoller, göz hücrelerini serbest radikal hasarına karşı korumaya yardımcı olur. Bu, yaşa bağlı maküla dejenerasyonu ve katarakt gibi göz rahatsızlıklarının oluşumunu engelleyebilir.

Üzüm nasıl tüketilmelidir?

Üzüm, çeşitli şekillerde tüketilebilir. Hem taze hem de kuru üzüm son derece faydalıdır. Taze üzümleri su ile yahut hoşaf olarak tüketebilir; ayrıca kuru üzüm çerez olarak tüketilir veya hamur işlerine ve tatlılara eklenebilir. Üzüm sirkesi, sade olarak ya da salatalarda kullanılmak üzere tercih edilebilir.

Kuru üzüm günlük ne kadar tüketilmeli?

Günlük bir avuç kuru üzüm (yaklaşık 90 adet) tüketmeniz mümkündür. Ancak bu miktarın, günlük önerilen meyve tüketimi (5 porsiyon veya 400 gram) içinde yer almasına dikkat etmelisiniz. Bu miktarı kuru üzüm 1.5 porsiyon olarak değerlendirebilirsiniz.

Kuru üzüm fazla yenirse ne olur?

Kuru üzüm, genel olarak güvenli ve faydalı bir besin olup aşırı tüketim durumunda, içerdiği çözünür lifler nedeniyle gaz, şişkinlik, karın ağrısı hatta ishal gibi sindirim sorunlarına yol açabilir. Ayrıca, yüksek kalorili olması nedeniyle kilo alımına neden olabilir. Kalori alımınızı sınırlamak istiyorsanız, kuru üzümü ölçülü tüketmelisiniz.

Taze ve kuru incirin faydaları nelerdir? İncir yaprağı ne işe yarar?

Üzüm nasıl kurutulur?

Güneşte nasıl üzüm kurutulur?

  • Standart kuru üzümler genellikle çekirdeksiz yeşil üzümlerden yapılır ancak farklı üzüm çeşitlerini de kurutmak mümkündür.
  • Öncelikle üzümlerin saplarını ayıklayıp güzelce (3-4 kez) yıkayın.
  • Büyük bir tencere su koyup su ısınmaya başlayınca üzümleri ekleyin. Bu işlem üzümlerin kabuklarını yumuşatır ve kuruma sürecini hızlandırır.
  • 2-3 dakika içinde, üzümler su üstüne çıkıp kabukları hafifçe çatladığında, tencerenin altını kapatıp üzümleri sudan çıkarın. Çok fazla haşlamamaya özen gösterin.
  • Üzümler soğuduktan sonra büyük bir tepsiye pamuklu bir bez veya temiz bir mutfak havlusu serin ve üzümleri yerleştirin.
  • Tepsiyi kuru ve güneşli bir yere koyun. Gece hava sisli ve nemli olduğunda tepsiyi içeri alın. Sabah ise tekrar dışarı çıkarın. Belli aralıklarla üzümleri çevirin.
  • Bu işlemi üzümler kuruyana kadar 2-3 gün tekrarlayın.
  • Üzümler kuruduktan sonra hava geçirmez bir kaba koyup serin bir yerde veya buzdolabında saklayın.
  • Kurutmak için, tatlılık açısından çok olgunlaşmamış üzümleri tercih edin. Aşırı olgunlaşmış üzümler daha uzun sürede kurur veya çürüme riski taşır. Ayrıca kurutma sürecinde çürüyen varsa ayıklayın.

Fırında üzüm nasıl kurutulur?

  • Güneşte üzüm kurutma aşamalarını (ayıklama, yıkama) takip edin.
  • Haşlanmış üzümler soğuduktan sonra yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yayın.
  • Fırınınızı 90 dereceye getirip kapağı hafif açık kalarak yaklaşık 3 saat pişirin.
  • Daha erken ya da daha geç kuruyabileceğinden, üzümleri sıkça kontrol edin. İstediğiniz duruma geldiğinde tepsiyi fır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir