Kanser Tedavisinde Akıllı Teknoloji: Unity MR LINAC
Kanser tedavisinde hastaların yaşam kalitesini koruyarak, sadece tümörü hedef alarak çevre dokulara en az zarar veren MR Linac, radyasyon onkolojisinde yeni bir dönemi temsil ediyor. Bu akıllı teknoloji, birçok kanser türüne karşı kullanılan etkili bir tedavi yöntemidir.
Anadolu Sağlık Merkezi
Radyasyon Onkolojisi Bölümü Direktörü
Prof. Dr. Hale Başak Çağlar
“MR Linac, hareket eden tümörler ve çevresindeki sağlıklı organların anlık görüntülerini sağlayarak, her seansta gerekli durumda radyasyon dozunu tekrar ayarlamayı mümkün kılarak gereksiz radyasyon alımını önlüyor.”
Anadolu Sağlık Merkezi
Medikal Fizik Uzmanı
Esra Küçükmorkoç
“MR Linac tedavilerinde, geleneksel BT eşliğinde yapılan tedavilere göre, ilave radyasyon maruziyeti olmaksızın anlık MR görüntüleri alınabiliyor.”
Dünyada bir ilk olan MR Linac teknolojisi, yüksek manyetik rezonans görüntüleme cihazı ile doğrusal hızlandırıcıyı tek bir cihazda birleştiriyor. Bu teknoloji, radyasyon onkologlarının tedavi süresince tümörün yerini ve hareketini takip etmesine olanak tanıyor. Anadolu Sağlık Merkezi Radyasyon Onkolojisi Bölümü Direktörü Prof. Dr. Hale Başak Çağlar ve Medikal Fizik Uzmanı Esra Küçükmorkoç’un katkılarıyla, kanser tedavilerine yeni bir perspektif getiren bu ileri teknolojiyi yakından tanıyabilirsiniz.
MR Linac, Hastalar İçin Ne Sağlıyor
MR Linac, lineer hızlandırıcıdan çıkan radyasyon ışınlarını tümör hedeflerine gönderirken yüksek kaliteli anlık görüntüler sunan bir radyoterapi cihazıdır. MRG tarayıcısının yüksek çözünürlüğe sahip görüntülerini kullanarak tümörlerin ve sağlıklı organların kesin konumunu belirler. Bu sayede, tedavi edilen tümör hacimleri azaltılabilirken, radyasyona bağlı olumsuz etkiler de minimize edilmektedir. MR Linac, vücut içinde hareket eden tümörlerin ve çevresindeki sağlıklı organların anlık görüntülerini sağlayarak radyasyon dozunu gerektiğinde her seansta tekrar ayarlama imkanı sunar. Küçük tümörlerin tedavisinde olağanüstü hassasiyetle çalışırken, vücudun farklı bölgelerine yayılan durumlar ve daha önce radyoterapi almış alanların yeniden tedavi edilmesinde de önemli rol oynar.
MR Linac Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılıyor
MR Linac ile vücudun farklı bölgelerindeki tümörler etkili bir şekilde tedavi edilebilir. Bazı örnek kanser türleri şunlardır:
- Pankreas kanseri
- Akciğer kanseri
- Karaciğer kanseri
- Prostat kanseri
- Rektal kanserler
- Böbrek tümörleri
- Baş-Boyun kanserleri
- Meme kanserleri
- Beyin tümörleri
Geleneksel Radyoterapiden Farkı Ne?
Geleneksel radyoterapi tedavisi, bilgisayarlı tomografi (BT) görüntüleri kullanmak veya referans işaretleyiciler için cerrahi müdahale gerektirmektedir. Buna karşılık, MR Linac tedavilerinde, geleneksel BT eşliğinde yapılan tedavilere göre, anlık MR görüntüleri elde edilirken ilave radyasyon maruziyetine ihtiyaç duyulmuyor. Böylece hastanın radyasyon kaynaklı riskleri azaltılıyor. Yüksek görüntü kalitesi sayesinde tümörler daha net bir şekilde tespit ediliyor. Tedavi sırasında alınan anlık görüntüler, hastanın günlük anatomik değişikliklerini tespit etmeye yardımcı olurken, gerektiğinde adaptif radyoterapi uygulanarak tedavi optimizasyonu sağlanabiliyor. Adaptif tedavi sayesinde, tedavi süreci boyunca meydana gelen anatomik değişiklikler anında değerlendirilir ve tedavi süreci kolayca optimize edilir. Bu sayede tümör daha iyi hedeflenirken, sağlıklı dokulara verilen radyasyon dozu en aza indirilir ve sağlıklı organların gereksiz radyasyon dozundan korunması sağlanır. MR Linac, sağlıklı organlardaki toksisiteyi (radyasyona bağlı zarar) azalttığı için kanser tedavisi sırasında hastaların yaşam kalitesini artırmaktadır.
Kanser Tedavisinde Ameliyat Yerine Geçer
MR Linac ve cerrahi işlemler farklı tedavi yaklaşımlarıdır ve biri diğerinin yerine geçmez. Cerrahi işlemler bazı durumlarda gereklidir; ancak MR Linac gibi cihazlar, kanser tedavisinde radyoterapi seçeneklerini arttırır. Tedavi seçeneği, hastanın tıbbi durumu ve kanser türüne bağlı olarak doktor tarafından belirlenir. MR Linac tedavilerinin, yalnızca tek başına ya da kombinasyon tedavi yöntemleriyle birlikte uygulanması yine hasta bazında doktorlar tarafından karar verilir.
Tedavinin Süresi
Tedavi süreleri, hedeflenen bölgeye bağlı olarak değişir ve genellikle 30-40 dakika sürer. Ancak, tedavi edilecek alan için hazırlık gerekiyorsa veya tümörün lokasyonu çok hareketli bir bölgede ise bu süreler uzayabilmektedir.
Tedavi sonrasında hastalar, günlük aktivitelerine dönebilirler.