Sağlıklı Beslenme

Pankreas Kanseri Nedir ve “Whipple Ameliyatı” Tedavi Sürecinde Nasıl Gerçekleştirilir?

Pankreas kanseri, yaygın kanser türlerinden biri olarak öne çıkıyor. Pankreas kanseri nedir, belirtileri nelerdir ve tedavi yöntemleri nelerdir? Genel cerrahi alanındaki en zor operasyonlardan biri olan “whipple tekniği” nasıl uygulanır?

Pankreas kanseri nedir, hangi belirtilerle kendini gösterir?

Pankreas kanseri, pankreastaki hücrelerden kaynaklanan agresif bir kanserdir. Belirtileri, tümörün pankrasın içindeki konumuna bağlı olarak farklılık gösterir. Çoğu hastada tümör, pankreasın baş kısmında yer alır ve sarılık, kaşıntı, hazımsızlık, kilo kaybı ve ağrı gibi belirtilerle kendini gösterir. Kilo kaybı, ayrıca kanserin on iki parmak bağırsağına baskısından da kaynaklanabilir. Ağrı, genellikle karın üst kısmından sırta doğru yayılır. Ancak erken evrelerde ağrısız bir sarılık oluştuğunda, bunun pankreas kanseri olabileceği düşünülmelidir. Çünkü ağrılı sarılıklar genellikle safra kesesindeki taşlardan kaynaklanır.

Pankreas kanseri başka organlara metastaz yapabilir mi?

Pankreas kanserinde metastaz oluşumu, lokal lenf nodu metastazları hariç, dördüncü evre olarak kabul edilir ve bu durumda cerrahi tedavi şansı kaybedilir. Pankreas kanserinin en sık görülen metastazları karaciğere olur.

Sebepleri nelerdir?

Kansere yol açan kesin nedenler tam olarak bilinmemekle birlikte, araştırmalar sigara içiminin ve genetik yatkınlığın önemli faktörler arasında olduğunu göstermektedir.

Kimler risk altındadır?

Özellikle tütün ürünleri kullanan, erkek ve 65 yaş üstü bireylerde pankreas kanseri riski daha yüksektir. Günümüzde pankreas kanserinin görülme sıklığı artmış gibi görünse de, bu durum daha çok insanların ortalama yaşam sürelerinin uzaması ile ilişkilidir.

Önlenebilir mi?

Kesin bir önleme yöntemi yoktur ancak tütün ürünlerinden kaçınmak belirli bir koruma sağlayabilir. Ayrıca düzenli fiziksel aktivite, sağlıklı beslenme ve kilo kontrolü bu korumayı güçlendirir.

Tedavi sürecinde neler yapılmaktadır?

Pankreas kanseri hastaları maalesef genellikle hastalık ilerlediğinde hastaneye başvuruyorlar. Ancak, başlangıçta görülen sarılık gibi belirtilerle erken tanı mümkün olabiliyor. Pankreas kanserinin en etkili tedavi yöntemi cerrahi girişimdir. Bunun yanı sıra, palyatif kemoterapi, immünoterapi ve radyoterapi gibi seçenekler de mevcuttur.

Genel cerrahinin en zor tekniklerinden biri olan “whipple ameliyatı” nasıl uygulanır?

Ameliyatın türü, tümörün yerleşimine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Örneğin, pankreasın başında yer alan tümörlerde “whipple” tekniği tercih edilir. Yüksek komplikasyon riski olan bu teknikte, midenin son üçte biri, on iki parmak bağırsağı, pankreas başı, safra kanalı ve kesesi çıkarılır. Ayrıca bu bölgedeki lenf nodlarının alınması da önemlidir. En son olarak, pankreas kanalı, safra kanalı ve mide ince bağırsakla yeniden birleştirilerek ameliyat tamamlanır.

Whipple her hasta için uygun bir yöntem mi?

Tekniğin uygulanıp uygulanmaması, hastanın genel durumuna ve bazı kriterlere bağlıdır. Genel olarak, damarları tutmuş hastalarda bu tekniği kullanmak için dikkatli bir değerlendirme yapılmalıdır, ancak damarların tutulması her zaman bir engel teşkil etmez.

Hastalar ameliyattan sonra sosyal hayatlarına hızlıca dönebilir mi?

Bu büyük ve zorlu ameliyat, hem hastalar hem de cerrahlar için belirgin bir süreçtir. Ancak tecrübeli ekiplerin gerçekleştirdiği ameliyatların ardından hastalar genellikle iki hafta içerisinde normal yaşamlarına dönebilir. Pankreasın bir bölümünün çıkarılması nedeniyle hastalarda diyabet riski olduğundan, bu konuyu hastalara aktarmak oldukça önemlidir. Pankreasın başı, bazı önemli enzimlerin üretildiği bir bölge olup, bu enzimlerin ikamesi için ilaç tedavisi gereklidir. Pankreasın gövde veya kuyruk kısmı alındığında da insülin üretiminde bozulma olacağından hastalara gerekli ilaç tedavisi uygulanmalıdır.

Pankreas kanserinde sadece whipple dışındaki başka bir teknik kullanılması durumunda, pankreas ya da bağırsak gibi bölgelerin ne derece etkilendiğine göre, ameliyat sonrası hastaların yaşamında farklı kısıtlamalar gerekebilir. Tümörün evresine bağlı olarak ek tedavi olarak kemoterapi, immünoterapi veya radyoterapi uygulanması da gerekebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir