D vitamini Obezite Tedavisinde İşe Yarar Mı?
D vitamini kas ve kemik gelişimindeki öneminin yanı sıra obezite tedavisinde de etkin rol oynuyor. Bazı araştırmalar D vitamini gibi bazı besin ögelerini vücutta yağlanmayı azaltarak kilo kontrolünü sağlamaya yardımcı olduklarını göstermiştir.
Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması 2017” sonuçlarına göre ülkemizde kadınların yaklaşık beşte biri (%21), erkeklerin ise yüzde 13’üne obezite tanısı konmuş durumda. Toplamda ise obezite oranı %17 olarak açıklanmıştır.
Obezite, vücutta ve dokularda yağ miktarının aşırı birikmesi ile ortaya çıkan bir hastalıktır. D vitamini yağda eriyen ve yağ dokusunda depolanan bir vitamin olduğu için güneşten ve gıdalardan zaten sınırlı alınan D vitamininin obez bireylerde artan yağ dokusunda birikmesi sonucu kandaki vitamin düzeyleri düşer. Ayrıca yağlanan karaciğerde D vitamininin aktif hale dönüşümü azalır ve yararlanım oranı düşer.
Obez kişilerin güneşlenme oranının daha az olması da D vitamini eksikliği riskini artırmaktadır.
D vitamini, şeker metabolizmasında etkili olan insülin hormonunun salındığı beta hücrelerinin korunmasında da aktif rol oynar. D vitamini eksikliğinde insülinin dokulara etkisi azalır ve insülin direnci daha kolay gelişir.
Obezite tedavisinde D vitamininin önemi
D vitamini düzeylerinin ideal seviyelerde tutulması, hem D vitamini eksikliğinin olumsuzluklarını ortadan kaldırır hem de obezite tedavisinin daha etkin yapılmasına yardımcı olur. Kanda 30 ng/ml’nin altı D yetersizliği olarak kabul edilirken ideal D vitamini kan düzeylerinin 50-80 ng/ml olması önerilmektedir.
Sıklıkla D vitamini eksikliği ile seyreden obezitenin tedavisinde en önemli iki öğe; kalori alımının azaltılması ve egzersizdir. D vitamini eksikliğinde kemik, kas ağrıları ve güçsüzlüğü ile beraber genel halsizlik ortaya çıkar. Obezite tedavisinde hastaların kan değerlerine göre vitamin D takviyesi yapılması ve açık havada fiziksel aktiviteyle desteklenmesi tedavi başarısını artırmaktadır.
Bilinçsiz kullanıldığında vücutta aşırı birikerek olumsuz sonuçlara yol açabildiği için D vitamini seviyesi düşük kişilere uygulanacak olan yükleme tedavileri hekim tarafından düzenlemelidir. D vitamini seviyesinin düşmesini engelleyecek devam (idame) dozları da takviye ürünler ile alınabilir.
Obez bireyler günlük 1500-2000 ünite idame D vitamini kullanmalıdır.
Son dönemlerde kullanım kolaylığından dolayı sprey formu ve katkı maddesi ile BHA içermeyen D3 vitaminleri tercih edilmektedir.
İlginizi çekebilir: Sağlıklı Kemikler İçin Gerekli Vitamin ve Mineraller