Protein ve Lif zengini Barbunya
Ülkemizde yaz kış yaygın olarak tüketilen barbunya, lezzeti kadar sağlığımıza yararlarıyla da dikkat çekiyor. Barbunya A vitamini, B5, B9 vitaminleri, demir, kalsiyum ve magnezyum açısından zengindir ve yüksek oranda lif içerir. Aynı zamanda büyüme çağındaki çocuklar, sporcular ve hamileler için iyi bir protein kaynağıdır.
Barbunyanın diğer kuru baklagiller gibi bitkisel protein içeriği yüksektir. Bir tabak barbunya vücudun günlük ihtiyacı olan proteinin yaklaşık yarısını karşılar. Yüksek protein içeriğine karşın düşük yağ içerdiğinden kaliteli protein kaynağı olarak bilinir. Ayrıca kırmızı et tüketemeyenler için de ideal bir besindir.
Barbunya kalsiyum, magnezyum, çinko ve demir yönünden de zengindir. Ancak içeriğindeki yüksek miktarda fitatlardan dolayı bu minerallerin kullanımını engeller. Barbunyada bulunan demirden daha iyi faydalanmak için C vitamini kaynağı besinlerle beraber tüketebilir. Örneğin zeytinyağlı barbunyanızın üzerine bolca maydanoz ekleyebilir veya limon sıkabilirsiniz.
Barbunya aynı zamanda B12 vitamini hariç diğer B vitaminlerinden ve E vitamininden de zengindir.
Barbunyanın faydaları nelerdir?
Barbunya, bağışıklığımızın güçlenmesinden sindirim sistemindeki birçok hastalığa kadar farklı birçok hastalığa karşı faydalıdır.
- Barbunyanın yapısında bulunan posa, özellikle kolon kanserine karşı koruyucu etkiye sahiptir. Ayrıca barbunya fitokimyasal bir bileşik olan izoflavonlardan zengindir. İzoflavonlar yaşlanmış ve hasara uğramış hücrelerin büyümesini durdurarak kanser riskini azaltabilir.
- Barbunya, karbonhidrattan zengin bir besin olmasına rağmen kan şekerini son derece yavaş yükseltir. Böylece kişiyi daha uzun süre tok tutar ve kan şekerinin sağlıklı seviyelerde kalmasına yardım eder.
- Kötü kolesterolü düşürerek kalp sağlığının korunmasına destek olur.
- Beyin sağlığı için vücudun B1 vitaminine ihtiyacı vardır. Bu vitamin beyinin konsantre gücünü artırarak hafızayı güçlendirir. Bu bakımdan hamilelik ve ergenlik dönemlerinde tüketilmesi tavsiye edilen besinlerden biridir.
- Vitamin deposu olan barbunya kemik gelişimine de katkı sağlar. Özellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan kemik hastalıklarının riskini azaltır. Genetik ya da sonradan görülen romatizmaya da iyi gelir.
- Güçlü antioksidan özelliği enerji sağlamanın yanısıra böbreklerde kum ve taş oluşması riskini de azaltır.
- Yüksek miktarda demir içeren barbunyanın hamilelik döneminde tüketilmesi tavsiye edilir. Anne karnındaki bebeğin gelişimini destekler. Ayrıca içeriğindeki folat sayesinde hamilelik dönemindeki kadınlarda doğum kusurlarını azaltır. DNA’nın hatasız gelişimine yardımcı olur.
- Tırnakların kırılmasını önler. Cilt sağlığına da faydalıdır. Hücreleri yenileyerek pürüzsüz bir cildin oluşmasını destekler.
- Yüksek lif sayesinde tokluk hissi verir. Ayrıca kalorisi de düşük olduğundan zayıflamak isteyenlerin diyet listelerinin ilk sıralarında yer alır.
Barbunya nasıl pişirilmeli?
Yeterli ve doğru pişirme kuru baklagillerin ve barbunyadan faydalanma oranını artırmaktadır. Tüm kuru baklagillerde olduğu gibi kuru barbunyayı da bir gün önceden ıslatmakta fayda vardır.
Ülser gibi sindirim probleminiz varsa ıslatma işleminden sonra tanelerin dış zarlarını ayıklamak sindirimi kolaylaştıracaktır. Yeterli pişirme de barbunyanın sindirimini kolaylaştırır ve bu sayede içeriğindeki proteinlerden daha rahat faydalanılabilir. Pişirme suyunun atılmamalı çünkü pişirme suyu ile beraber barbunyanın içeriğindeki B vitaminleri de kayba uğrayacaktır.
Fazla barbunya yemenin zararı var mı?
İyi pişirilmeden tüketilmemelidir. İyice pişirilmediğinde içeriğindeki organik asitler toksinlenerek zehirlenmeye zemin hazırlar.
Aşırı tüketildiğinde sindirimi hızlandırarak gaz, şişkinlik ve hazımsızlık gibi sorunlara yol açabilir. Aşırı tüketiminde gut ve migren gibi hastalıkların da riskini artırabilir.
İlginizi çekebilir: Protein Deposu Fasulye
NOT: Bu içerik sağlık uzmanlarının katkısı ile hazırlanmış ve dil modeli ile düzenlenmiştir. Sitemizdeki bilgiler tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Sağlığınız ile ilgili tüm durumlarda, tanı ve tedaviye yönelik işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.