Bebeklerde Kusmanın Nedenleri
Bebeklerde Kusmanın Nedenleri Nedir?
Bebeklerin çoğu zaman basit sebeplerden dolayı kusma yaşar. Bu durum her zaman endişe verici olmayabilir; ancak bebekte yeterli kilo alamama, gelişim geriliği ya da eşlik eden başka belirtiler varsa bir doktora danışmak önemlidir. Karın ağrısı, ishal ve ateş gibi belirtiler varsa, bağırsak enfeksiyonu olasılığı düşünülmelidir. Eğer bebekte beslenme zorluğu, fışkırarak kusma, bilinç bulanıklığı veya aşırı uyku hali varsa, daha ciddi sağlık sorunları açısından bir an önce kapsamlı tetkiklerin yapılması gereklidir.
Karın içi cerrahi bir müdahale geçiren bebeklerde, ameliyat sonrası gelişen kusmalar çocuk cerrahisi uzmanlarından görüş almayı gerektiren bir durumu ifade edebilir.
Yenidoğan Bebeklerde Kusma Normal Midir?
Yenidoğan bebeklerin mide hacmi, ilk günlerde bir kiraz büyüklüğünden 1. ayın sonunda bir yumurta büyüklüğüne ulaşır. Normal sindirim sistemi olan bir bebek, 2-3 saat aralıklarla beslendiğinde, anne sütü mideden bağırsaklara yeterince geçemeyebilir. Anne sütü bu durumlarda ağız kenarından sızma şeklinde geri gelebilir. Bebek, fazla hava yutarsa ya da gazı çıkarılmazsa, beslenmeden hemen sonra midesindeki içeriği tamamen çıkarabilir. Bu gibi durumlarda endişe edilmemelidir; bebeği hafif yana çevirerek sütün akciğerlere kaçması engellenmelidir. Eğer bu durum sık tekrar ediyorsa, bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekebilir.
Bebeklerde Reflü Görülür Mü?
Bebeklerde reflü oldukça yaygın bir durumdur. Yaşamın ilk 3 ayı içinde mide ile yemek borusu arasındaki kısım genellikle tam olarak işlev göstermez. Bu sebeple bebeğin mide içeriği hızla yemek borusundan ağza yükselebilir. Ayrıca, bebeklerin mide hacimleri küçük olduğu için aşırı besleme bu geri akışı kolaylaştırır.
Dışarıdan bakıldığında kusuyor gibi görünen bebeklerin aslında mide içeriği ağza çıkmakta ve dışarı sızmaktadır. Bu durumu engellemek için, hafif eğik bir beslenme pozisyonuna özen göstermek gerekebilir. Bebekler beslenme sonrası gaz çıkarmalı, büyük miktarda mama ile beslenmekten kaçınılmalıdır. Ayrıca, kıvam artırıcılar, mide hareketlerini artıran ve mide asidini nötralize eden ilaçlar kullanılabilir.
Bebeklerde Kusma Hangi Hastalığın Belirtisidir?
Doğumdan itibaren başlayan şiddetli kusmaların birçok ciddi nedeni olabilir. Doğuştan gelen metabolik hastalıklar, sistemik enfeksiyonlar, nörolojik problemler veya bağırsak tıkanıklıkları gibi hayatı tehdit eden durumlar nadiren de olsa görülebilir. Kusmaya eşlik eden sinir sistemi bulguları, giderek artan karın şişliği ve genel sağlık durumundaki bozukluklar acil hastaneye yönlendirmeyi gerektirir.
Bebeklerde Kusma Tedavisi
Anne sütü ile beslenen bebeklerde sıvı kaybını önlemek amacıyla daha sık aralıklarla beslemek iyi bir çözüm olabilir. Eğer bebeğin beslenmesi azalmışsa, mineral ve sıvı kaybını gidermek için oral rehidratasyon tozları faydalı bir seçenek sunar. Bu tozlar su ile karıştırılarak bebeğe içirilebilir. Bu yöntemler uygulandığı halde kusması devam eden bebeklere damar yolu açılabilir ve gerekli tetkikler yapılır. Kusmayı önleyici ilaçlar verilebilir, hidrasyon sıvıları ile sıvı ve mineral dengesi sağlanabilir.
Bebeklerde Kusmayı Önleme Yöntemleri
Bebeklerin aşırı beslenmesinden kaçınmak ve gazını çıkarmaya dikkat etmek, kusmaların büyük bir kısmını önler. Reflüsü bulunan bebeklerde beslenme pozisyonuna dikkat edilmesi, şikayetlerin azalmasına katkıda bulunur.
Daha büyük çocuklarda ise sağlıklı beslenmeye özen göstermek, idrar yolu enfeksiyonları gibi hastalıklardan korunmak ve düzenli dışkılama alışkanlıkları geliştirmek gereklidir. Hastalık dönemlerinde ilaçları düzenli kullanmak önemlidir. Ayrıca, genel hijyen kurallarına uyulması, bulaşıcı hastalıklardan korunma açısından kusmayı önlemek için etkili bir yöntemdir.
Bebeklerde Kusmayı Önleyici Beslenme Önerileri
Yenidoğan bebekler mama ile besleniyorlarsa, az miktarlarda ve sık aralıklarla beslenmeleri kusma şikayetlerini azaltabilir. Beslenmeden sonra gaz çıkarılması, kusmayı önlemek adına önemli bir adımdır. Reflüsü olan bebekler, yastık kullanmak yerine yatak başlığını yükseltmekten faydalanabilirler. Beslenmede paketli gıdalardan kaçınılmalı, düzenli ana ve ara öğünlerle sağlıklı bir beslenme modeli oluşturulmalıdır. Bu beslenme şekli tüm çocuklar için önerilmektedir.