Gıdalar

“Kurban Kesme Duası ve Teşrik Tekbiri: Nasıl Yapılır? Ayeti ve Türkçe Açıklaması”

Kurban Keserken Okunacak Dualar

Kurban Bayramı, İslam dünyasında büyük bir coşkuyle beklenen bir dönemdir. Bu mübarek günlerde kurban kesme görevini yerine getirecek olanlar, bu ibadeti en güzel şekilde yapmak istemektedir. Bu doğrultuda kurban duası, kurban kesim duası nasıl yapılır, kurban duasının Arapça okunuşu ve Türkçe anlamı gibi konular sürekli araştırılmaktadır. Bu içerikte, kurban duası ve anlamı üzerinde durulmuştur. Kurban keserken hangi dua okunacağını merak ediyorsanız, yazımız size ışık tutacaktır.

Kurban duasının Türkçe okunuşu Diyanet TV’de şu şekilde belirtilmiştir:

“De ki: “Şüphesiz, benim namazım, tüm ibadetim, kurbanım, hayatım ve ölümüm hepsi âlemlerin Rabbi olan Allah içindir. Onun ortağı yoktur. Bana sadece bu emredildi ve ben Allah’a teslim olanların ilkiyim. Ben hakka yönelen birisi olarak yüzümü göklere ve yaratanıma döndürdüm. Ben Allah’a ortak koşanlardan değilim.” En’âm Suresi – 161-165. Ayet

Kurban Kesimi Duası Arapça ve Türkçesi

Kurban keserken veya herhangi bir işe başlamadan önce besmele çekmek esastır. Allah’ın adını anarak bir işe başlamak dinimizce uygun kabul edilmektedir. Besmelenin ardından kurban duası okutulması ve kurbanı kesecek olan kişilerin kurbanın başında hep birlikte dua etmeleri, bu ibadetin usulüne uygun bir şekilde yapılmasına katkı sağlar. Dua ve tekbir faslı sona erdiğinde, bilen kişi kurbanı kesmek için harekete geçebilir. Peki, kurban duasının okunumu nasıldır? İşte, kurban kesimi esnasında edilecek dua Arapça okunuşu ve Türkçe anlamı:

Kurban kesimi için önce niyet etmek ve keserken şu dua edilip tekbir almak gerekmektedir:

Kurban Kesme Duası Arapça Okunuşu:

“Allâhümme innî vechetü vechiye lillezîfatara’s-semâvâti ve’l-erda hanîfen ve mâ ene mine’l-müşrikîn.”

Kurban Kesme Duası Türkçe Anlamı:

“Ben tüm kalbimle gökleri ve yeri yaratan Allah’a yöneldim. Ve müşriklerden değilim.”

Kurban Bayramı Teşrik Tekbiri

“Allâhü ekber Allâhü ekber lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber, Allahü ekber Allahü ekber ve lillâhi’l hamd”

Kurban Bayramı Teşrik Tekbiri Türkçe Anlamı:

“Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Allah’tan başka ilâh yoktur. O Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Hamd Allah’a mahsustur.” Daha sonra kurban kesilir ve kurban kesen kişi şükür niyetiyle 2 rekat namaz kılabilir.

Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından kurban keserken okunacak dua ve ayetler şöyle açıklanmıştır:

Din İşleri Yüksek Kurulu

Soru: Kurban keserken Allah’ın ismini anmadan besmele çekmenin hükümleri nedir? Kesim sırasında hangi dualar okunabilir?

Cevap: Kurban kesilirken üç defa “Bismillahi Allahü ekber” denilir ve şu âyetler okunabilir:

قُلْ إِنَّ صَلَاتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ لَا شَرِيكَ لَهُ وَبِذَلِكَ أُمِرْتُ وَأَنَا أَوَّلُ الْمُسْلِمِينَ.

“De ki: Şüphesiz benim namazım, ibadetim/kurbanım, hayatım ve ölümüm hepsi âlemlerin Rabbi Allah içindir. O’nun ortağı yoktur. Bana sadece bu emredildi ve ben Müslümanların ilkiyim.” (el-En’âm, 6/162-163),

إِنِّي وَجَّهْتُ وَجْهِيَ لِلَّذِي فَطَرَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ حَنِيفًا وَمَا أَنَا مِنَ الْمُشْرِكِينَ.

“Ben, hakka yönelen birisi olarak yüzümü, gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Ben, Allah’a ortak koşanlardan değilim.” (el-En’âm, 6/79).

Kaynak: kurul.diyanet.gov.tr

kurban kesme duası Arapça

Kurban Kesimi Sonrası Hangi Dua Okunur?

Kurban kesen kişi, Allah’a şükür niyetiyle 2 rekat namaz kılabilir. Namazın ardından bir dua okunabilir. Kurban duası Arapçası okunurken, duanın anlamını ve derinliğini bilmek manevi huzuru artırır.

Kurban kestikten sonra Arapça olarak şu şekilde okunur:

Kurban Kestikten Sonra Okunacak Dua Arapçası:

“Allahümme inne salati ve nüsükî ve mahyâye ve memâtî lillahi rabbi’l-âlemîne lâ şerike leh”

Kurban Kestikten Sonra Okunacak Dua Türkçesi:

“Şüphesiz namazım, ibadetlerim, hayatım ve ölümüm âlemlerin Rabbi olan Allah içindir. Onun hiçbir ortağı yoktur.”


Kurban Ayetleri ve Hadisleri

Kurban Bayramı ve kurbanlık hayvanlarla ilgili birçok ayet ve hadis mevcuttur. Bu ayetler ve hadisler, Kurban Bayramı’nın bereketini simgeler. Kurban ile ilgili ayetleri ve hadisleri okuyarak bayramın manevi güzelliğini daha iyi anlayabilirsiniz.

Ailenize huzur, evinize bereket, cebinize bolluk getiren kurban ayetleri ve hadisleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • “Şimdi sen Rabbine kulluk et ve kurban kes.” (Kevser 108/2)
  • “Biz, oğluna bedel ona büyük bir kurban verdik.” (Sâffât 37/107)
  • Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Allah katında günlerin en büyüğü Kurban Bayramı günüdür. Bu günü, fazilette nefr günü (teşrik günlerinin ikinci günü) takip eder.” (Abdullah İbnu Kurt, Kütüb’ü-Sitte: Hadis no: 4561)
  • “Kendilerine çeşitli yararlar görsünler. Kendilerine verdiği rızıktan belirli günlerde kurbanlık hayvanlar üzerine Allah’ın ismini ansınlar. İşte bunlardan yiyin, zor durumda olan yoksulu da doyurun.” (Hac 22/28)
  • “De ki: Şüphesiz benim namazım, kurbanım, hayatım ve ölümüm hepsi âlemlerin Rabbi Allah içindir.” (En’ âm 6/162)
  • “Onlara, Adem’in iki oğlunun haberini gerçek olarak anlat: Hani her biri birer kurban takdim etmişlerdi, birinden kabul edilmiş, diğerindense kabul edilmemişti. (Kurbanı kabul edilmeyen kardeş, kıskançlık yüzünden), ‘And olsun seni öldüreceğim.’ dedi. Diğeri de, “Allah ancak takva sahiplerinden kabul eder.” dedi…” (Mâide 5/27)

İlginizi çekebilir: Kurban Bayramı Nedir, Nasıl Ortaya Çıktı? Anlamı, Önemi

kurban bayramı duası

Kurban Bayramı Duası: Kurban Bayramında Hangi Dualar Okunmalı?

Kurban Bayramı sırasında kurbanlar kesilirken evde bekleyen aile üyeleri dua edebilir. Kurban kesimi esnasında dua etmek, tüm aile bireylerinin sevap kazanmasını sağlar.

Dileyenler, kurban kesilene kadar Yasin-i Şerif okuyabilirler. Kurban hazırlığı sırasında farklı dualar da ifade edilebilir. Kurban duası çeşitleri konusunda dini alimlerin birçok önerisi ve yönlendirmesi bulunmaktadır; ancak dua, kişinin içten samimi hisleriyle de yapılabilir.

Kurban Bayramı günlerinde okuyabileceğiniz dualar:

“Ey rahmeti ile bütün varlığı, her şeyi kuşatan Rahman ve Rahim olan Allah’ım. Bu mübarek bayramın sabahında huzuruna geldik. Lâyıkıyla kul olamayışımızın mahcubiyeti içinde huzuruna çıkıyoruz. Şükrümüzü hakkıyla eda edemediğimizin bilinci içinde seni rahmetine çağırıyoruz. Bizi huzuruna kabul et, dualarımızı kabul eyle Allah’ım!”

“Ya Rabbi! Kıldığımız namazları, Kurban Bayramı’nda senin katındaki en sevdiğimiz ibadet olan kurbanlarımızı, okuduğumuz Kur’an’ları, yaptığımız zikirleri, dua ve niyazları, va’z-u nasihatleri, kısacası tüm ibadetlerimizi şu bayram günü hürmetine kabul eyle Allah’ım!”

İlginizi çekebilir: Kurban Bağışı Nasıl Yapılır? Vakıf Bağış Ücretleri

kurban duası

Kurban Duası Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kurban İçin Nasıl Niyet Edilir?

Kurban kesmeden önce, namaz kılmadan önceki gibi abdest almak gerekir. Kesim yapacak kişi önce besmele çekmeli, ardından teşrik tekbiri getirmelidir. Kurban kesimi sırasında 3 defa “Bismillahi Allahü ekber” denilerek ardından şu ayetler okunabilir:

“De ki: Şüphesiz benim namazım, ibadetim/kurbanım, hayatım ve ölümüm hepsi âlemlerin Rabbi Allah içindir. O’nun ortağı yoktur. Bana sadece bu emredildi ve ben Müslümanların ilkiyim.” (el-En’âm, 6/162-163),

“Ben hakka yönelen birisi olarak yüzümü, gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Ben, Allah’a ortak koşanlardan değilim.” (el-En’âm, 6/79).

Kurban Keserken Tekbir Nasıl Alınır?

Kurban keserken okunan tekbir teşrik tekbiri olarak adlandırılır. Peygamberimiz, Kurban Bayramı arefe günü sabah namazından itibaren dört gün boyunca ikindi namazına kadar teşrik tekbirlerini getirmiştir.

“Allâhü ekber Allâhü ekber lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber Allâhü ekber ve lillâhi’l-hamd” teşrik tekbiridir.

Din İşleri Yüksek Kurulu

Teşrik tekbirlerinin dinî hükmü ve kimlerin ne zaman getireceği hakkında bilgi:
Peygamberimizin (s.a.s.) Kurban Bayramı’nın arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, farzlardan sonra teşrik tekbirleri getirdiğine dair rivayetler bulunmaktadır (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, 3/438-440 [6273-6278] Dârekutnî, es-Sünen, 2/390-391 [1735-1737]).

Bu doğrultuda Hanefî mezhebine göre, arefe günü sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, 23 vakit boyunca her farz namazından sonra teşrik tekbiri getirmek, her Müslümana vaciptir. Teşrik günlerinde kazaya kalan namaz olmadıkça, tekbirler de kaza edilmez. Şâfiî mezhebi ise, teşrik tekbirlerini sünnet olarak kabul eder (Mâverdî, el-Hâvî, 1/484).

Kaynak: kurul.diyanet.gov.tr / Din İşleri Yüksek Kurulu 12.07.2017

Kurban Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır?

Kurban Bayramı Hakkında En Çok Merak Edilen 20 Bilgi

Resimli Kurban Bayramı Mesajları, En Güzel Hayırlı Dilekler

Kurban Nasıl Kesilir? İslami Kurallara Uygun Kurban Kesimi

Kurban Kesmek Farz mı Vacip mi Sünnet mi? Şartları, Kime Düşer?

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlayıcı bilgiler kategorisine ait yazılar bilgilendirme amaçlıdır. Bu içerikte, söz konusu konunun açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine ve doğru kullanıma dair tavsiyelere kolayca ulaşabilirsiniz. Yazı yayınlandıktan sonra zamanla güncelliğini yitirebilir. Kullanılan maddelerin faydaları her bireyde farklı sonuçlar doğurabilir. Ayrıca, sunduğumuz bilgiler doktor teşhisinin yerine geçmez ve reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce uzman görüşü almanızı önerir; aksi takdirde oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Vitamin Rehberi

Sağlıklı beslenme ve vitamin rehberi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir