Sağlıklı Beslenme

Hangi Ayda Hangi Balık Tüketilmelidir?

Balık, sağlıklı bir beslenme listesinin en önemli öğünlerinden biridir. Haftada en az iki kez tüketilmesi sağlık açısından tavsiye edilir. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde ise balık tüketimi ne yazık ki Avrupa Birliği ülkelerine göre oldukça düşük miktarlardadır.

İçerdiği omega 3 yağ asitleri, protein, A ve D vitaminleri, çinko, selenyum, iyot, folik asit, fosfor, kalsiyum gibi vücut için gerekli besinleri nedeniyle balık tüketimi sağlığımıza birçok fayda sağlar.

Balığı Mevsiminde Tüketmek Neden Önemlidir?

Balık alırken dikkat edilmesi gereken bir nokta da taze mevsim balıklarını seçmektir. Aldığımız taze balıkları, doğru saklama koşulları ve pişirme yöntemlerini kullanarak tükettiğimizde hem daha leziz, hem de besin açısından daha zengin şekilde beslenebiliriz.

Mevsimine uygun balık tüketimi aynı zamanda yumurtlama döneminde balıkların yenmesine engel olarak balık türlerinin azalmasının da önüne geçer.  Pek çok balık nisan ve ekim ayları arasında yumurtlar.

O zaman, içinde bulunduğumuz şubat ayında yenebilecek balıklardan başlayalım.

Şubat Ayında Hangi Balıklar Tüketilir?

Şubat Kalkan mevsiminin başladığı aydır.

Ayrıca Hamsi, Tekir, Mezgit, Gümüş, İzmarit, Mersin, Torik, Kefal, Levrek şubat ayında bol bulunur ve çok lezzetlidir.

Hangi Ayda Hangi Balıklar Yenir?

Yılın diğer aylarında tüketilmesi gereken balıkları da aşağıdaki listeden takip edebilirsiniz.

Ocak: Bu ayın en lezzetli balıkları uskumru, lüfer, istavrit ve lüferdir. En bol bulunanlar ise tekir, kırlangıç ve çinekop balığıdır. Kefal ve hamsi de bu dönemde besin açısından zengin ve yağlıdır bol bol tüketilebilir.

Mart: Bu ayın bol bulunan balıkları mezgit, kalkan, levrek, gümüş, izmarit, kefal, kaya balığı, mersin ve yayın balıklarıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Balık: Sağlıklı Bir Protein Kaynağı ve Denizden Gelen Lezzet

Nisan: Kalkan, levrek ve mercan bu ayda en çok avlanan balıklardandır. Ayrıca kefal, gümüş, izmarit, mersin, morina ve kaya balığı da lezzetlidir.

Mayıs: Balık açısından bereketli olan mayıs ayında barbunya, levrek, tekir, dil balığı, istakoz, kılıç balığı, karides, kırlangıç gibi balıklar tüketilebilir. Kefal, kaya balığı, mezgit, mersin, izmarit, mercan ve gümüş balıkları da lezzetlidir.

Haziran: Balık açısından çeşitliliğin fazla olmadığı bir aydır. Merca, mersin, orkinos, orfoz, kaya balığı, sardalya balıkları tüketilebilir.

Temmuz: Bu ay sardalya balığının mevsimidir. Çinekop, sarıkanat, sarıağız, orkinos, kaya balığı, akya, sinarit ve trança bu ayda yenebilecek balıklardandır. Barbunya, tekir, pavurya, istavrit ve ıstakoz da tercih edilebilir.

Ağustos: Bu ayda istavrit oldukça lezzetlidir. Çinekop, kaya balığı, sarıağız, orkinos, sinarit, sarıkanat balıkları yenebilir. .ayrıca çingene palamudunun başlangıç ayıdır.

Eylül: Lüfer, çinekop, izmarit, çipura, barbun, kılıç, kolyoz ve kırlangıç balıklarının bol avlandığı bu ay aynı zamanda Palamut balığının büyüdüğü ve tüketilmeye başlandığı en iyi zamadır.

Ekim: Sonbahar mevsimi ortalarında çipura, levrek, kılıç, barbun, lüfer, sardalya, tekir, orfoz, troço balıkları tüketilebilir. Palamut ve pisi balığının en lezzetli zamanlarının da olduğu ekim ayı balık mevsiminin canlı olduğu ayların başında gelir.

Kasım: Lüfer balığının lezzetli zamanı bu dönemdir. Sarıağız, lüfer, palamut, tekir, torik, kefal, sazan, uskumru ve yayın balıkları lezzetlidir. Bol miktarda yiyebilirsiniz.

Aralık: Lüfer, palamut, uskumru, torik ve hamsinin lezzetli olduğu aralık ayında aynı zamanda tekir balığı da bol miktarda avlanır.

Sonuç olarak

Sağlıklı beslenmede balık tüketmek kadar balığın doğru ayda alınması da önemlidir. Balık her ay için farklı lezzette ve farklı türlerde bulunur. Bu lezzet çeşitliliğinden faydalanıp hem sevdiğiniz balığı tüketir hem de sağlıklı beslenebilirsiniz. Ayrıca, balığı kızartmak yerine ızgara ya da buğulama tercih edilirse daha sağlıklı olur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Balık dışında omega-3 bakımından zengin besinler

İlgili: Kolajen deposu besinler

Vitamin Rehberi

Sağlıklı beslenme ve vitamin rehberi