Somonun sağlık açısından 11 etkileyici Faydası
Somon, gezegendeki en besleyici yiyeceklerden biridir. Bu lezzetli ve popüler yağlı balık, sadece besinlerle dolu olmakla kalmaz, aynı zamanda birkaç farklı hastalık için belirli risk faktörlerini bile azaltabilir.
İşte somonun 11 şaşırtıcı sağlık faydası.
1. Omega-3 yağ asitleri açısından zengin
Somon, omega-3 yağ asitleri için en iyi kaynaklardan biridir .
Diğer yağlardan farklı olarak, omega-3 yağları vücudunuzda üretilemediği için onları yiyeceklerle almanız gerekir.
Sağlıklı yetişkinlerin günde en az 250-1.000 mg omega 3 almasını önermektedir.
Omega 3 yağının, iltihaplanmayı azaltmak, kan basıncını düşürmek, kanser riskini azaltmak ve atardamarlar hücrelerinin işlevini iyileştirmek gibi birçok etkileyici faydası vardır.
Dahası, araştırmalar bu omega-3 yağlarını balıklardan almanın vücudunuzdaki seviyeleri balık yağı kapsülleri ile takviye etmek kadar etkili bir şekilde artırdığını göstermiştir.
Peki ne kadar balık yiyelim?
Haftada en az iki porsiyon somon tüketmek, omega-3 yağ asidi ihtiyacınızı karşılamanıza yardımcı olabilir.
ÖZET
Somon, iltihabı azalttığı, kan basıncını düşürdüğü ve hastalık risk faktörlerini azalttığı gösterilen uzun zincirli omega-3 yağ asitleri açısından zengin bir balıktır.
2. Büyük bir protein kaynağıdır
Somon, yüksek kaliteli protein açısından da zengindir.
Omega-3 yağları gibi, protein de yiyeceklerle almanız gereken bir diğer temel besindir.
Protein , yaralanma sonrasında vücudunuzun iyileşmesine yardımcı olmak, kemik sağlığını korumak ve kilo verme sırasında ve yaşlandıkça kas kütlesini korumak dahil olmak üzere vücutta bir dizi önemli rol oynar.
Yapılan araştırmalar, sağlık için her öğünün en az 20-30 gram yüksek kaliteli protein içermesi gerektiğini ortaya koymuştur.
ÖZET
Vücudunuz, kemik sağlığını korumak ve kas kaybını önlemek için proteine ihtiyaç duyar. Somon, porsiyon başına 22-25 gram protein sağlar.
3. Yüksek miktarda B vitamini içerir
Somon, mükemmel bir B vitamini kaynağıdır.
100 gram yabani somon balığındaki B vitamini içeriği :
- B12 vitamini: Günlük ihtiyacın %100’ünden fazlası
- Niasin: Günlük ihtiyacın %63’ü
- B6 vitamini: Günlük ihtiyacın %56’sı
- Riboflavin: Günlük ihtiyacın %38’i
- Pantotenik asit: Günlük ihtiyacın %38’i
- Tiamin: Günlük ihtiyacın %23’ü
- Folik asit: Günlük ihtiyacın %7’si
Bu vitaminler, yediğimiz yiyecekleri enerjiye dönüştürmek, DNA onarmak ve hastalığa yol açabilecek kronik iltihabı azaltmak dahil vücudumuzdaki en önemli süreçlerde yer alır.
Araştırmalar, tüm B vitaminlerinin beyninizin ve sinir sisteminizin optimal işleyişini sürdürmek için birlikte çalıştığını göstermiştir. Ne yazık ki, gelişmiş ülkelerdeki insanlarda bile bu vitaminlerden bir veya daha fazlasında sıklıkla eksik olabilmektedir.
ÖZET
Somon, enerji üretimi, iltihabı kontrol altına almak ve kalp ve beyin sağlığını korumak için gerekli olan birçok B vitamininin mükemmel bir kaynağıdır.
4. İyi bir potasyum kaynağıdır
Somon potasyumdan oldukça zengin bir balıktır.
100 gramlık porsiyonu günlük ihtiyacın %13’ünü karşılar.
Potasyum kan basıncınızı yönetmenize yardımcı olur. Ayrıca inme riskinizi de azaltır.
Araştırmalarda, potasyum takviyesinin yüksek tansiyonlu kişilerde, özellikle fazla miktarda sodyum tüketenlerde kan basıncı seviyelerini önemli ölçüde azalttığı açıklandı.
Potasyum ayrıca sıvı dengesini düzenlemeye yardımcı olmak için sodyum ile birlikte çalışır ve aşırı su tutulmasını önleyerek kan basıncını düşürür.
ÖZET
100 gram somon porsiyonu, potasyum için günlük ihtiyacın %13’üne kadarını sağlar, bu da kan basıncını yönetmeye ve aşırı sıvı tutulmasını önlemeye yardımcı olur.
5. Selenyum içerir
Selenyum toprakta ve bazı gıdalarda bulunan bir mineraldir.
Bir eser mineral olarak kabul edilir, yani vücudunuzun sadece küçük miktarlarda ihtiyacı vardır. Bununla birlikte, yemeklerle yeterince selenyum almak önemlidir.
Çalışmalar selenyumun kemik sağlığını korumaya yardımcı olduğunu, otoimmün tiroid hastalığı olan kişilerde tiroid antikorlarını azalttığını ve kanser riskini azaltabileceğini ortaya konmuştur.
100 gram somon porsiyonu, selenyum için günlük ihtiyacın %75-85’ini karşılar.
ÖZET
100 gram somon porsiyonu, kemik sağlığını destekleyebilen, tiroid fonksiyonunu iyileştirebilen ve kansere karşı koruyabilen bir mineral olan selenyumun günlük ihtiyacının %75-85’ini sağlar.
6. Astaksantin içerir
Astaksantin, birkaç güçlü sağlık etkisi ile bağlantılı bir bileşiktir. Karotenoid antioksidan ailesinin bir üyesi olan astaksantin, somona kendine özgü kırmızı tonunu verir.
Astaksantinin, LDL (kötü) kolesterolü azaltarak ve HDL (iyi) kolesterol düzeylerini artırarak kalp hastalığı riskini düşürdüğü iddia edilmektedir.
Dahası, astaksantin cilt hasarını önlemeye ve daha genç görünmenize bile yardımcı olabilir.
ÖZET
Astaksantin, somonda bulunan kalp, beyin, sinir sistemi ve cilt sağlığına fayda sağlayabilecek bir antioksidandır.
7. Kalp hastalığı riskini azaltabilir
Düzenli olarak somon yemek, kalp hastalığına karşı korunmaya yardımcı olabilir.
Ek olarak, bazı araştırmalar düzenli balık tüketiminin daha düşük trigliserit seviyeleri ve kalp hastalığı için diğer birkaç risk faktörü ile bağlantılı olabileceğini düşündürmektedir.
ÖZET
Somon tüketmek, omega-3 yağ düzeylerini artırarak, omega-6 yağ düzeylerini azaltarak ve trigliseritleri düşürerek kalp hastalığına karşı korunmaya yardımcı olabilir.
8. Kilo vermenize ve diyetinize fayda sağlayabilir
Somonu sık sık tüketmek kilo vermenize ve fit kalmanızayardımcı olabilir.
Diğer yüksek proteinli gıdalar gibi, iştahı kontrol eden ve tok hissetmenizi sağlayan hormonları düzenlemeye yardımcı olur
Ayrıca somon gibi protein açısından zengin yiyecekleri yedikten sonra metabolizma hızınız diğer yiyeceklere göre daha fazla artar.
Ayrıca somonun kalorisi oldukça düşüktür. 100 gram çiftlik somonu porsiyonu sadece 206 kaloriye sahiptir.
ÖZET
Somon tüketmek iştahı azaltarak, metabolizmanızı hızlandırarak, insülin duyarlılığını artırarak ve karın yağını azaltarak kilonuzu yönetmenize yardımcı olabilir.
9. Enflamasyonu Azaltmaya Yardımcı Olabilir
Somon, iltihaplanmaya karşı güçlü bir silah olabilir .
Birçok uzman, inflamasyonun kalp hastalığı, diyabet ve kanser dahil olmak üzere çoğu kronik hastalığın temel sebebi olduğuna inanmaktadır.
ÖZET
Somon ve diğer yağlı balıklar, iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir, bu da çeşitli hastalıklar için risk faktörlerini azaltabilir ve iltihaplı rahatsızlıkları olan kişilerde semptomları iyileştirebilir.
10. Beyin sağlığını koruyabilir
Giderek artan sayıda araştırma, diyetinize somonu dahil etmenin beyin fonksiyonlarını iyileştirebileceğini öne sürüyor.
Hem yağlı balık hem de balık yağının depresif semptomları azalttığı, hamilelik sırasında fetal beyin sağlığını koruduğu, kaygıyı azalttığı, yaşa bağlı hafıza kaybını yavaşlattığı ve bunama riskini azalttığı bulunmuştur.
ÖZET
Sık somon tüketimi, anksiyete ve depresyon semptomlarını azaltmaya, hamilelikte fetal beyin sağlığını korumaya ve yaşa bağlı hafıza sorunları riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
11. Lezzetli ve farklı şekillerde tüketilebilir
Somon inkar edilemez lezzetlidir. Sardalya ve uskumru gibi diğer birçok yağlı balık çeşidinden daha az “balık” tadı olan benzersiz, hassas bir tada sahiptir.
Aynı zamanda son derece çok çeşitli pişirme seçenekleri vardır. Buğulama, sote, tütsüleme, ızgara, fırınlama yapılabilir. Ayrıca suşi içinde çiğ olarak da servis edilebilir .
Ek olarak, konserve somon, taze balıkla aynı etkileyici sağlık yararlarını sağlayan hızlı ve ucuz bir seçenektir.
Bu kimyasalla bağlantılı potansiyel sağlık risklerinden kaçınmak için BPA içermeyen kutularda arayın .
Somonu yemek listenize dahil etmek için bazı sağlıklı tarifler:
- Sağlıklı mayonezli ton balıklı salata yaparken ton balığı yerine konserve somon kullanın .
- Konserve somon, haşlanmış yumurta, avokado, marul ve domates ile bir Cobb salatası hazırlayın.
- Salatalık veya domates dilimleri ile filizlenmiş tahıl ekmeği üzerinde somon füme ve krem peynirin tadını çıkarın.
- Avokado soslu ızgara somon yapmayı deneyin.
- Hafta içi kolay bir akşam yemeği için sebzeli bir somon balığı pişirin.
ÖZET
Somon lezzetli bir tada sahiptir ve birçok farklı şekilde hazırlanabilir. Konserve somon başka bir uygun ve ucuz seçenektir.
Dipnot:
Somon, sağlık açısından faydalı birçok vitamin ve minerali içeren bir balıktır ve haftada en az iki porsiyon tüketmek, besin ihtiyaçlarınızı karşılamanıza ve çeşitli hastalık riskini azaltmanıza yardımcı olabilir.
Ayrıca somon lezzetli ve doyurucudur. Bu yağlı balığı yemek listenize düzenli olarak dahil etmek, yaşam kalitenizi ve sağlığınızı iyileştirebilir.
İlginizi çekebilir: Hangi Ayda Hangi Balık Tüketilmelidir?
NOT: Bu içerik sağlık uzmanlarının katkısı ile hazırlanmış ve dil modeli ile düzenlenmiştir. Sitemizdeki bilgiler tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Sağlığınız ile ilgili tüm durumlarda, tanı ve tedaviye yönelik işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.