Sağlıklı Beslenme

Uyku Sırasında Kilo Vermeye Yardımcı Olan 12 Yöntem

Uyku Halinde Kilo Verilebilir

Uyku sırasında yağ yakmak mümkündür. Yağ yakımının gerçekleşip gerçekleşmediğini anlamak için uyumadan önce ve uyandıktan sonra tartılarak durum değerlendirmesi yapmak faydalıdır. Bu ölçümde daha hassas teraziler kullanmak, düşük kilolu bireyler için süreci kolaylaştıracaktır. Uyku, dört farklı evre içerir ve yağ yakımının en fazla gerçekleştiği evre delta dalgasıdır. Delta evresinde meydana gelen büyüme hormonunun yoğun salınımı, gece boyunca yağ yakımına büyük katkı sağlamaktadır. Vücudun yağ yakabilmesi için en az 12 saat aç kalması gerekmektedir. Diyet psikolojisi veya aralıklı oruç uygulamaları ile birleştirildiğinde 16-8 beslenme yöntemi ideal bir başlangıç olarak değerlendirilmektedir. Bu şekilde diyet yaparken tokluk hissi de sağlanmış olur.

Uyku Halinde Yağ Yakımı Nasıl Sağlanır?

Uyku süresi ve kalitesinin artırılmasına özen gösterilmelidir. Karanlık bir ortamda uyumak çok önemlidir; bu durum melatonin hormonunun salınımını artırırken büyüme hormonunu da destekler. Mavi ışığa maruz kalan cep telefonları veya bilgisayarlar ile uyumaktan kaçınılmalıdır; bunun yerine kitap okumak uykuya geçişte daha iyi bir seçenek olabilir. 23:00’den önce uyumaya dikkat edilmelidir. Biyolojik saatin işleyişi gereği, 90 dakikalık ilk dalgayı kaçırırsanız, bir sonraki uyku dalgasını beklemek zorunda kalabilirsiniz. Eğer uyku problemi yaşıyorsanız B1 vitamin takviyesinden faydalanabilirsiniz. Özellikle bel ve sırt ağrıları çeken kişilerin D3 desteği alması önerilmektedir. Sürekli uyanma durumu, yüksek kortizol seviyelerini gösterir ve bu tür devamlı uyanma problemleri için Zn desteği alınabilir.

  1. Nefesinize odaklanın; derin bir nefes iyi bir uyku demektir.
  2. Uykunun en büyük düşmanlarından biri olan stresi azaltmak için dışarı çıkın, doğayla iç içe olun ve fiziksel aktivitelerde bulunun.
  3. Eğer sık sık idrara çıkıyorsanız, uyku sırasında ketojenik ya da aralıklı oruç gibi özel diyet yöntemleri uygulayabilirsiniz. Gece geç saatlerde beslenmeyi ve atıştırmalıkları bırakın.
  4. 19:00’dan sonra yemek yememeye alışın.
  5. Egzersiz yapın; yoğun, kısa süreli ve yeterli dinlenmeye sahip, aşırı olmayan egzersizler tercih edin.
  6. Geceleyin protein, karbonhidrat ve şeker içeren besinlerden kaçının.
  7. Bir kronik rahatsızlığınız yoksa, antrenmanlarınızdan önce ve sonra yemek yememeye özen gösterin; 3 saat önce ve sonra beslenmeyi bırakın.
  8. Organik ve temiz gıdalarla beslenmeye dikkat edin.
  9. Eğer vitamin takviyesi alıyorsanız ve gün içerisinde egzersiz yapıyorsanız, bu takviyeleri uyku öncesinde, yani 4 saat önce alın.
  10. Niasin ve arginin, büyüme hormonunun etkisini artırabilir ve daha fazla kilo vermeye yardımcı olabilir.
  11. Aralıklı orucu uyku ile birleştirmek, uyku sırasında yağ yakımını destekler.
  12. Alkol kullanıyorsanız, buna son verin; alkol, vücudun REM uykusuna geçmesini engeller.

Yağ Yakımı Kolaylaşıyor

Vücut yağı, adipoz dokuda trigliseritler olarak depolanır. Bu moleküler şekil, enerji ihtiyacı duyan hücreler için hızlıca kullanılabilir değildir. Enerjiye ihtiyaç duyan hücreler, kan akışındaki bu bileşenleri alarak yakıt olarak kullanır ve sonucu karbon dioksit ve su olarak atar. Bu durum, belirli bölgelerdeki yağları yalnızca o noktaya odaklanarak azaltmanın mümkün olmadığını açıklar. Yani, karın kası egzersizleri tek başına karın bölgesindeki yağlanmayı azaltmak için yeterli değildir. En verimli yağ yakımı saatleri hakkında kesin bir yanıt vermek yerine; 19:00 civarında beslenmenin durdurulduğu bir günlük rutinle, kaliteli bir uyku sonrası güne başlayan birey, uyanır uyanmaz beslenmek yerine kalori içermeyen sıvılarla açlık süresini uzatırsa, günün ilk saatlerinde en iyi yağ yakımını gerçekleştirmiş olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir