“Kefir ve Kombucha ile Genç Kalmanın Sırları!”
Kefir ve kombucha, farklı üretim yöntemleriyle hazırlanmış ve sağlığa birçok faydası bulunan fermente içeceklerdir. Fermantasyon, mayaların, bakterilerin ve diğer mikroorganizmaların şeker veya glikoz moleküllerini parçalaması sayesinde gıdaların bozulmadan saklanmasının en eski ve doğal yollarından biridir. Kefir genellikle sütle yapılırken, kombucha yeşil veya siyah çay bazlıdır.
Kefir
Kefir mayası, kefir üretiminde kullanılan temel bileşendir. Kompleks şekerler olan polisakkaritler ile süt proteinleri içeren bir maya ve bakteri karışımıdır. Sütle bir araya getirildiğinde 18-24 saat süresince fermente olur. Fermentasyon tamamlandıktan sonra, kefir taneleri sıvıdan ayrılır.
Daha az popüler olan su kefiri, kefir tanelerinin sade su veya hindistan cevizi suyu ve şeker ile karıştırılarak yapılır.
Süt bazlı kefir, kremsi bir yapıya ve ekşi bir tada sahiptir. İçine şeker, çeşitli meyveler veya vanilya gibi farklı tatlar eklenerek zenginleştirilebilir.
Kefir, K2, B1 ve B2 vitaminleri, biotin, amino asitler, kalsiyum, folik asit ve magnezyum gibi besin maddelerini içerir.
Ayrıca, anti-enflamatuar, anti-mikrobiyal, kolesterolü düşürücü, bağışıklık sistemi fonksiyonunu düzenleyici ve kronik kabızlık ile peptik ülseri iyileştirici etkileri bulunmaktadır.
Kombucha
Kombucha, şeker, bakteri ve çay karıştırılarak hazırlanır. Simbiyotik bir maya ve bakteri kültürünün siyah veya yeşil çay ile harmanlanması sonucu üretilir. Karışım 10-14 gün süreyle bekletilirken, tatlandırmak amacıyla şeker eklenir. Fermentasyon süreci tamamlandığında, yüzeyde kalın ve yapışkan bir simbiyotik maya ve bakteri kültürü oluşur. Bu tabaka, kepçe yardımıyla alınarak kullanılabilir ve birçok sefer kombucha üretiminde yeniden kullanılabilir.
Kombucha, sirke tadına benzer zengin bir aromaya sahiptir. Asetik asitten kaynaklanan karbondioksit ve fermantasyon sırasında oluşan gazlar nedeniyle genellikle gazlı ve hafif ekşidir. Nane, meyve, zencefil ve zerdeçal gibi çeşitli baharatlar ile tatlandırılabilir.
Kombucha, C vitamini, B12, B2, B1 ve B6 vitaminleri içerir. İçinde iyot, çinko, demir, klor, bakır ve fosfor gibi mineraller bulunur.
Kombucha, antioksidanlar açısından zengin olup; yağ kaybını destekleyebilir, kan şekeri kontrolüne yardımcı olabilir, anti-mikrobiyal özelliği sayesinde vücuttaki zararlı organizmalarla savaşabilir ve karaciğer toksisitesini azaltmaya yardımcı olabilir.
Ülkemizde henüz pek yaygın değildir.
Her iki içecek de probiyotik açısından zengin olup, bağırsak sağlığına ve genel sağlığa katkıda bulunurlar. Farklı miktarlarda faydalı bakteri türlerine sahip olmaları, üretim sırasında kullanılan malzemelere bağlıdır. Örneğin, kullanılan sütün türü veya eklenen şekerin miktarı bu durumu etkileyebilir.
Bazı kişiler kefir ve kombucha’yı karıştırarak tek bir içecek olarak tüketmeyi tercih eder. Fermente edilmiş su kefiri ve kombucha harmanlandığında, kefir taneleri ve simbiyotik kültür çıkarıldıktan sonra karışım hazır hale gelir.
Kaynak: drbrettberner.medium.com